Pluimveehouderij

Nieuws 4828 x bekeken 10 reacties

Pluimveesector teleurgesteld

Barneveld/Zwolle - De Nederlandse pluimveesector is teleurgesteld over de voornemens van staatssecretaris Dijksma op het gebied van ingrepen in de pluimveehouderij.

Eerder kwam de sector met de vorige staatssecretaris, Henk Bleker, overeen om een aantal ingrepen pas in 2021 te stoppen, mits er alternatieven voorhanden zouden zijn. Dijksma wil snavelbehandelingen per 1 januari 2018 verbieden.

NVP-voorzitter Gert Jan Oplaat heeft vooral kritiek op het idee van Dijksma om de handelingen die in Nederland worden verboden ook in Europa verboden te krijgen. Oplaat noemt Dijksma om die reden een loopmeisje van Wakker Dier. "Ze zet zich op het verkeerde moment in voor de verkeerde zaak."

Ook NOP/LTO-voorzitter Eric Hubers heeft zijn twijfels over de haalbaarheid in Europa van de Nederlandse maatregelen. Wel wijst hij er op dat in Duitsland en Engeland ook in de zelfde richting wordt gedacht als in Nederland. "Als het langs die wegen gaat, moeten we mee en zal het niet zo'n probleem zijn." Aan de andere kant zegt Hubers er niet gerust op te zijn. "We moeten er wel voor waken dat we geen bedrijven wegjagen uit Nederland."

Eric Hubers wijst er op dat de snavelbehandeling al sinds 2011 een stuk diervriendelijker is geworden met de toepassing van de infraroodmethode. Hubers is blij dat een aantal ingrepen wel blijven toegestaan in ieder geval tot 2021. Het gaat daarbij onder meer over het verwijderen van de achterste teen bij hanen in de vleesvermeerdering. "Het is een vervelende ingreep voor 500.000 hanen, maar vergeten wordt vaak dat je op die manier het leed voor 5 miljoen hennen die door de hanen worden gedekt en beschadigingen oplopen door die achterste tenen,  verzacht."

Laatste reacties

 • Geert Seynaeve

  Ik heb hennen met intacte snavels en dat lukt ook maar wat daar diervriendelijk aan is begrijp ik niet. Je kunt het vergelijken met vechten met bokshandschoenen aan of met een mes. Als er een kip dood is en je ziet ze niet onmiddelijk pikken ze er binnen de 2 uur de darmen uit.

 • weert

  zo zie je maar weer niet iedere regel is positief voor dierenwelzijn

 • miniplaat

  Ja maar Geert, zolang je dat verhaal maar niet vertelt aan de burgers is het toch niet erg?:) tenminste, zo zal wakker dier denken.. Het behandelen van de snavel zal vast geen pretje zijn, maar zoals je zegt, er wordt veel leed mee bespaard. Hier heeft Sharon nog niet zo over nagedacht?

 • Flyinghollander

  Jullie vergeten, dat jullie een kleine 'stemban' zijn voor haar <PVDA> en de WD lui een grotere ban hebben, daarom is het niet erg om verandering te maken, maar jullie zijn politiek gezien te klein.

 • new kids

  Zou Sharon ook naar de Pedicure gaan, zelf kan ze er vast niet bij. A foei Sharon, dat mag toch niet. Gewoon lekker laten groeien en je partner bekrassen.

 • Cokie

  hoe is het mogelijk,zo een groot hoofd en zo wenig hersens!

 • groot boerdam

  Ja dat kun je verwachten van die rooie rakkers.
  De staarten van de varkens mogen niet meer gecoupeerd worden.
  Wat krijgen we straks,koeien niet meer onthoornen of bijspenen knippen?

 • zanden

  Het is wel goed om nog even te weten dat het snavelknippen al in 2001 werd verboden. Toen kwamen er de uitsteltermijnen om zich te kunnen aanpassen aan de nieuwe situatie. Eerst was de termijn 5 jaar, toen werd het 10 jaar en daarna nog weer 10 jaar. En die laatste 10 jaar wordt nu met 3 jaar bekort. Ben benieuwd wat er nu weer uit de kast wordt getoverd om te zeggen: nee, we halen het niet.

 • l coumans

  beste Zanden het is en was voor de tegenstanders een spelletje van pappen en nat houden , maar dan kennen ze Sharon nog niet .en onderzoek nou niet dus

 • Bekend bij de redactie

  NVP: 'We wachten nog steeds op een kip die rustig genoeg is om te houden met hele snavels, we moeten eigenlijk nog steeds een fokker vinden die gek genoeg is om deze te fokken. daarom willen we weer uitstel Sharon! '

Laad alle reacties (6)

Of registreer je om te kunnen reageren.