Pluimveehouderij

Nieuws 1358 x bekeken

JBS koopt marktleiderschap pluimveevlees

São Paulo – JBS S.A. neemt pluimveebedrijf Seara over van Marfrig en wordt daarmee de grootste pluimveevleesproducent wereldwijd.

Dat heeft de Braziliaanse onderneming, nu al met afstand de nummer één met rundvlees, bekendgemaakt. In ruil voor de slachterijen neemt JBS 5,85 miljard real (2,05 miljard euro) aan schuld over van Marfrig.
De schuld die JBS overneemt is een mix van kortlopende en langlopende schuld en 65 procent is vastgelegd in Amerikaanse dollars, en het overige deel in real. De totale schuld van JBS was al langer een zorg voor analisten en kredietbeoordelaars, en groeit nu naar ruim 27 miljard real, zo’n 9,5 miljard euro. Topman Wesley Batista zegt dat JBS geen extra aandelen of obligaties uitgeeft om de transactie te financieren.
De deal is ingegeven uit de wens risico te spreiden en te profiteren van de groei van het segment pluimveevlees. Volgens ramingen van de Rabobank en de FAO neemt de vraag naar pluimveevlees tussen 2010 en 2030 toe met 60 procent. De groei ligt veel lager voor varkensvlees (42 procent) en rundvlees (25 procent). JBS stapte in 2009 in de pluimveemarkt door een meerderheidsbelang in Pilgrim’s Pride te kopen.
Het nog steeds vrij autonoom vanuit Colorado geleide Pilgrim’s Pride was en is de grootste Amerikaanse producent van kippenvlees en met de toevoeging van een dagelijkse slachtcapaciteit van 2,6 miljoen kippen wordt JBS de grootste pluimveeslachterij wereldwijd. Vorig jaar was JBS met een productievolume van 3,5 miljoen ton de nummer twee na Tyson Foods met 4,2 miljoen. Marfrig rapporteerde 1,2 miljoen ton productie.
De overname maakt dat JBS in omzet groeit van 30 miljard in 2012 naar minimaal 35 miljard euro in 2013, zo luidt de verwachting. Daarmee verstevigt JBS haar positie als grootste vleesconcern wereldwijd. Batista zei vorige week af te zien van een strijd om varkensvleesconcern Smithfield, dat al tot een overeenkomst kwam met het Chinese Shuanghui. JBS produceert wel varkensvlees maar is hierin wereldwijd een subtopper.
Voor Marfrig geeft de overname rust. Marfrig lijkt van alle grote vleesconcerns de meest benarde schuldsituatie te hebben. Voor het management is de verkoop een nederlaag. De onderneming kocht Seara in 2010 van Cargill.

Of registreer je om te kunnen reageren.