Pluimveehouderij

Nieuws 2344 x bekeken 13 reacties

Dijksma akkoord met proef gemodificeerde kippen

Den Haag – Staatssecretaris Sharon Dijksma van Economische Zaken wil ontheffing verlenen aan Dienst Landbouwkundig Onderzoek (DLO) voor onderzoek naar genetisch modificatie bij kippen.

Dat schrijft zij in een brief aan de Tweede Kamer. Dijksma wil na 1 juli dit jaar haar definitieve besluit kenbaar maken.

Het voornemen van Dijksma is een uitvloeisel van het onderzoekprogramma naar alternatieven voor het doden van ééndagshaantjes in de legpluimveehouderij. In Nederland worden jaarlijks 40 miljoen haantjes gedood nadat ze uit het ei komen, omdat ze economisch onvoldoende meerwaarde hebben. De haantjes zijn ongeschikt voor de vleesproductie.

De onderzoekers van het DLO willen een gen van een kwal koppelen aan het geslachtschromosoom van mannelijk kuikens. Dit kwalgen licht onder een bepaalde lamp fluorescerend op, zodat eieren met mannelijke embryo’s herkenbaar zijn en niet de broedmachine in gaan.

Het kruisingsschema en de selectiemethode om een gemodificeerde kippenlijn te krijgen, wordt zo opgezet dat de eieren met daarin de toekomstige legkippen niet gemodificeerd zijn. De eieren van deze hennen zijn daarom ook gelijk aan de huidige consumptie-eieren.

Wageningen UR heeft onderzoek gedaan naar geslachtsbeïnvloeding, zodat minder haantjes worden geboren; onderzoek naar stoffen in eieren waaruit het geslacht is af te leiden en het fokken van een combinatiekip. Een kip die geschikt is voor zowel ei- als vleesproductie. Alle drie de opties zijn niet haalbaar.

Als de proef slaagt en de pluimveehouderij met genetische gemodificeerde kippen gaat werken is de helft van de broedcapaciteit nodig en wordt het seksen en doden van kuikens overbodig.

Laatste reacties

 • bbuizer

  Wie garandeert GMO-vrije voedselketen? En wie betaalt straks de contrôle? ben er niet gerust op.

 • Paulus de Boskabouter

  Waar haalt die Dijksma het lef vandaan, gek wijf

 • gerjan slingenbergh

  Dat er 40 miljoen eendags kuikens worden vergast is een economische kwestie.
  Om dat tegen te gaan met genetische manipulatie is volstrekt absurd. Als de fokkerijdoelstelling wordt veranderd hoeft er geen kuiken te worden gedood en hoeven we geen GGO's op ons bord. We weten allemaal dat de ratten die GGO mais kregen dood gingen dus waarom zouden we daarme door moeten gaaan?

 • bbuizer

  Trouwens, kun je dit 'redden van ééndaghaantjes' noemen? Waarom wordt er niet gedacht aan een betere vorm van pluimveehouderij. Bijvoorbeeld de biologische? De haantjes kunnen dan mooi jong onkruid (vooral muur) uit de gewassen wegpikken en emelten uit grasland en gaan ook langer mee dan vleeskippen.
  Beter ten halve gekeerd dan ten hele gedwaald...

 • bbuizer

  Volkskrant meldt zojuist op internet: 'Een meerderheid in de Tweede Kamer voelt helemaal niets voor onderzoek waarbij aan de genen van legkippen wordt gesleuteld.' Out of the box denken dus. Wijs besluit van de Kamer!

 • Damnjamn

  Naast wat hierboven al geschreven is:

  Geen 1-dags haantjes meer betekent dat er een hele tak wegvalt die juist die
  vergaste haantjes verpakken, invriezen en verhandelen aan dierentuinen, valkeniers, roofvogelhouders, reptielenhouders etc.

  Diermeel is al verbannen en hierdoor zijn we al gebonden aan die rottige Soja.
  Wat willen ze nog meer kapot maken.
 • jehanvankroaks

  wat doen we met de kalfjes die als stier geboren worden?
  De lammetjes (rammen) ook die gaan al jong de pot in ....... etc..
  Jammer ......... maar het smaakt allemaal lekker.... gelukkig maar !

 • jehanvankroaks

  @ bbuizer
  Toen de eerste stoomtrein ging rijden, dacht men ook dat de koeien geen melk meer wilden geven ......
  Als jullie zo door gaan kun je ook wel stoppen met het enten van baby's.
  Alles wat nieuw is... hoeft niet persé slecht te zijn....
  Dat je kritisch bent prima ! maar blijf wel in de realiteit !

 • bbuizer

  Het verbaast mij dat het Ministerie van LNV destijds nota bene zelf - onder CDA minister Veerman of Verburg? - heeft gevraagd om de variant genetische modificatie mee te nemen in het onderzoek.

  @jehanvankroaks, Inenten is geen gesleutel aan DNA in de voedselketen.

 • l coumans

  maar beste jehanvankroaks sinds er geen stoomtreinen meer rijden zijn de koeien wel veel meer melk gaan geven, dus???

 • jehanvankroaks

  ONDANKS ( I coumans) dat er stoomtreinen gingen rijden bleven de koeien 'gewoon ' doorgaan met melk geven.
  Dat de koeien uiteindelijk méér melk gingen geven kwam in ieder geval Niet omdat de fokkerij bang was om gebruik te maken van de nieuwe kennis die elke zoveel jaar weer nieuwe ( soms andere) inzichten geeft...

 • jehanvankroaks

  bbuizer,
  inenten is voor jou en mij géén gesleutel aan DNA.
  maar 60 jaar geleden dachten mensen ( bijvoorbeeld in ) Staphorst daar ook heel anders ( krampachtig ?? ) over inenten dan vandaag de dag..
  Ik bedoel anders hoeft per definitie niet slecht of verkeerd etc.. te zijn.

 • abtje

  @Jehanvankroaks Ik kan je heel ver volgen, alleen weten we in de toekomst of het zo onschadelijk is , dat DNA sleutelen. Je kan het niet meer terug draaien. Als een stoomtrein niet bevalt, stop je hem. Je haalt de rails weg en iedereen kan weer veilig slapen.
  Het gaat ook wel eens mis, er was destijds een medicament wat zo mooi was, dat kon wel versneld toegelaten worden, iedereen was lyrisch.
  Tot de eerste kinderen geboren werden, Softenon was toch minder ideaal...
  Vooruitgang gaat nu eenmaal met vallen en opstaan, alleen is het prettig om soms wat behoudend te zijn en zo proberen om blunders in de toekomst enigzins beheersbaar te houden.
  Nu zal dat met deze eieren wel niet zo'n risico zijn als het sleutelen aan planten DNA. Maar je mag best enigzins alert blijven.
  Mensen dachten met antibiotica ook dat het een wedloop was met bacterien. Gebruik het maar onbeperkt, op het moment dat de bacterie resistent word is er allang een nieuw AB. Dat valt nu helaas iets anders uit.

Laad alle reacties (9)

Of registreer je om te kunnen reageren.