Pluimveehouderij

Nieuws 1722 x bekeken 16 reacties

CDA en VVD kritisch over voorstel ingrepen pluimvee

Den Haag – De Tweede Kamerfracties van VVD en CDA zijn zeer kritisch over het versneld uitfaseren van ingrepen bij pluimvee, zoals staatssecretaris Sharon Dijksma (landbouw) voorstelt.

De fracties maken zich zorgen over de haalbaarheid van de maatregelen, zeker nu de sector zelf werkt aan alternatieven voor het snavelbranden en verwijderen van sporen bij pluimvee. De fracties zijn ook bezorgd over de concurrentiekracht van de Nederlandse pluimveesector in Europa, omdat de ingrepen in buurlanden wel toegestaan zijn. De VVD is bang dat de economische en financiële achterstand van de Nederlandse pluimveehouderij nog groter wordt. “De huidige EU-maatregelen worden in andere landen als Spanje en Italië niet of nauwelijks gehandhaafd. Frankrijk onderzoekt en overweegt zelfs financiële steun te geven aan de pluimveesector”, schrijft VVD-kamerlid Helma Lodders in een schriftelijke vragenronde. CDA-Kamerlid Jaco Geurts vraagt met dezelfde bezorgdheid of het mogelijk is handelsmaatregelen te treffen door bijvoorbeeld een verbod op import van pluimvee met een snavelbehandeling toe te staan.

Regeringspartij PvdA en de PvdD hebben eerder positief gereageerd op de maatregelen van Dijksma bij het ingrepenbesluit.

De leden van de SGP-fractie vrezen grote welzijnsproblemen als het verbod op snavelbranden eerder ingevoerd wordt dan 2021. Via fokkerij en allerlei preventieve maatregelen kan de verenpikkerij teruggedrongen worden, maar er lopen nog allerlei onderzoeken die daarvoor van groot belang zijn. Invoering van het verbod per 2018 is daarom te snel, vindt de SGP.

Laatste reacties

 • l coumans

  wie de afgelopen 15 jaar heeft zitten slapen zal ook nu niet gewekt willen worden

 • lub tuf

  ja ja coumans,met 6 kippen per vierkante meter en bergen graan strooien zal dat nog wel lukken.

 • l coumans

  en lub tuf wat is er mis met 25 gr gem graan per kip per dag ,echt geen schande hoor . ze moeten weer aan het werk de mekkeraars

 • Zents beheer

  Welke mekkeraars moeten aan het werk, coumans ?
  Wacht maar af tot de freiland stallen geen snavels meer behandelen. Ander voer en hennen bestellen, uitloop nu vast omschakelen en overschot kippenrechten verleasen. Dan kan de bio-eierprijs wel eens dusdanig worden dat je inderdaad aan het werk moet.

 • l coumans

  sowat zentsbeheer ik denk dat vooral jij weet of zou moeten weten hoe biokippen het best gehouden worden,en dat gaat echt niet op je sloffen of vanachter je bureau, en als andere collega s het goed koper kunnen mij best, als ze het voor te weinig doen of moeten zijn ze harstikke gek

 • Zents beheer

  Juist coumans, ik weet aardig hoe je bio-kippen moet houden. Toen wij zo'n 15 jaar geleden met 9000 onbehandelde bio-kippen begonnen werd op 90 procent van de bio-bedrijven gewoon gekapt en de zg. keten bestond niet eens. Heel wat bio-boeren zijn in de loop der jaren langs geweest om van ons en wij van hun te leren. 10 jaar later toen weer eens de eieren geblokkeerd werden omdat was gerommeld met bio-soya dit keer uit China, hebben we besloten om uit te stappen en de consument niet langer voor de gek te houden. In die tijd hebben we heel wat aangekaart bij het SKAL bestuur maar de enige die zaten te slapen waren zij!
  Dus jou verwijt naar gangbare collega,s is ongepast.

 • l coumans

  beste zentsbeheer als de gangbare collega s mij niet serieus nemen al 20 jaar lang omdat ik het mezelf moeilijk maakte door biokippen te houden. dan neem ik ze nu ook niet meer serieus. een beetje ondernemer was allang bezig met onbehandelde snavels, je kon er de klok op gelijk zetten dat dit er aan kwam kippen worden geboren met een hele snavel.

 • Khalid en zijn maten

  Als ik de laatste regels van #6 van zentsbeheer lees, begin ik te snappen dat SKAL zich al jaren nergens druk om maakt en nu nog steeds niet .Misschien word het tijd dat dit bij de nieuwe Pluimvee Unie aangekaart word om het SKAL eens goed door te lichten,controlerende instanties zijn er niet om constant achterover te leunen.

 • l coumans

  khalid en zensbeheer jullie hebben niks meer of nooit iets met skal gehad nou ik kan je vertellen dat ze hun werk goed doen.

 • Khalid en zijn maten

  Natuurlijk coumans ,in de ogen van de boeren die door het SKAL gecontroleerd worden,doen ze hun werk goed,maar het kan altijd beter!

 • l coumans

  ja het kan altijd beter maar als alle bioboeren het goed doen is er niks aftekeuren door skal dus alleen maar goedkeuringen , ja en die hebben geen nieuws waarde . want goed nieuws wordt doodgezwegen.

 • j-burgers@zonnet.nl

  Waar is men mee bezig ikheb mijn hele leven met pluimvee te maken gehad en dat is al 70 jaren .mijn vader had kort na de oorlog 600 leghennen in4 stallen van ongeveer 50 m .de kippen bleven tot 11-12 uur binnen dat ze gelegd hadden .Dan gingen de schuven open anders werd overal gelegd .Ik heb het meegemaakt dat ik de deur van de stal open maakte dat het bloed tegen de wanden en het plafond zat en er tientalle doodgepikt waren ze liepen met de darmen door het hok eerst werden kippen brillen opgezet later kwam het snavel kappen .moeten we weer na die tijd terug .te
  gek om er over te praten. jan burgers

 • trijnie

  Waarom hebben we eigenlijk een EU als men niet met de koppen dezelfde kant op kunnen kijken?

 • abtje

  Dat is om de vrijhandelszone te beschermen. Dat houd in dat de verboden legbatterijen naar de Oekaine mogen en de daar geproduceerde eieren hier weer mogen concurreren met de diervriendelijkere, maar duurdere eieren.

 • l coumans

  ja abtje toen ik enkele jaren terug bij de omschakelaars aandrong om de batterijen te verschrotten en niet te verkopen lachte ze me uit, en heb ze toen gezegd dat wordt nog een sigaar uit eigen doos.

 • liesdeboed

  He Jan Burger!!! ik heb mij in gehouden,maar nu moet ik toch wat mededelen! EINDELIJK EEN PRAKTIJK DESKUNDIGE die de werkelijkheid weer geeft.dank je Jan

Laad alle reacties (12)

Of registreer je om te kunnen reageren.