Pluimveehouderij

Nieuws 5198 x bekeken 62 reacties

Afknippen snavels pluimvee in 2018 verboden

Den Haag - Het afknippen van snavels bij kippen en kalkoenen in de pluimveehouderij wordt in 2018 verboden. Staatssecretaris Sharon Dijksma (Economische Zaken) maakte dat zondag bekend.
Met de maatregel komt Dijksma tegemoet aan de wens van de Tweede Kamer om het dierenwelzijn van de 56 miljoen voornamelijk hennen en hanen in de pluimveehouderij te verbeteren. De snavels worden afgeknipt om te voorkomen dat de dieren elkaar verwonden.
Dijksma geeft in haar brief aan de Tweede Kamer aan dat het verbod er nu 3 jaar eerder komt dan gepland. Nog sneller kan niet, omdat de pluimveebedrijven eerst nog goede alternatieven moeten vinden om 'bloedbaden in de stallen' te voorkomen. De bewindsvrouw denkt daarbij aan andere huisvesting en het fokken van socialere kippen. De bedrijven werken samen met Wageningen Universiteit aan preventieve maatregelen.
Dijksma: "We moeten het dierenwelzijn voor pluimvee vergroten, maar op een verantwoorde manier. Eerder een verbod invoeren zorgt voor bloedbaden in stallen. Nu hebben bedrijven de tijd om werkende oplossingen te ontwikkelen die het pikken tegengaan.''
Het verbod gaat gelden voor Nederland, maar de staatssecretaris gaat in Brussel pleiten voor een Europees verbod. Vanaf 2015 wordt het ook verboden om hanenkammen en een deel bij de achterste teen van bepaalde hanen te verwijderen.

Laatste reacties

 • Hogman1

  Nou ik heb met jullie te doen pluimveehouders en als het dan toch een bloedbad wordt in jullie stal dan komt dat natuurlijk door verkeerd ondernemen van de boer.
  Nietswetenden regeren de welwetenden.

 • l coumans

  nou hogman1 ik doe dit al 18 jaar kippen met hele snavels en ben er bijzonder content mee het wordt tijd het verzet tegen helesnavels op tegeven , haal je kop uit het zand (.............) en laat de kip weer kip zijn , dus boer pas je aan.

 • Biggemans

  Een lik,uhhh piksteen in het hok doet wonderen, maar dan wel voor een kip met snavel. Straks moeten de staarten ook weer eraan, succes daar.

 • Demeter Griend

  Heb op de zondagsschool geleerd dat je een dier in zijn waarde moet laten en mij lijkt dat je er dan geen delen af knipt.

 • Hugobens

  De pluimveesector en de dierenbescherming zijn en waren het samen met elkaar eens. Een verbod op snavelbehandeling in 2021 en de tussenliggende tijd gebruiken voor onderzoek. Dat een kamer graag willen scoren op dierenwelzijn begrijp ik, echter of het welzijn van het dier in die tussenliggende tijd beter wordt is zeer discutabel.

 • joannes

  Ze moeten zich vooral druk maken over dit probleem, des te eerder zijn ze wéér een hoog kwalitatieve productieve agro sector kwijt aan het buitenland. Maar ja dat zal die Stadse lui een zorg zijn, die gaan toch nooit werk zoeken of vinden in de deze sector zolang ze in de verzorgingsstaat leven.

 • Mozes

  Demeter Griend, wat heb jij op de zondagsschool geleerd over de waarde van een kind in verband met besnijdenis?

 • jordi 1455

  schijnbaar vindt de kamer dierwelzijn belangrijker dan het welzijn van de mens.

 • bankivahoen

  Ai, gevoelig punt Mozes@ ! Daar branden ze in Den Haag hun vingers liever niet aan, dan komen er meer dan 1 miljoen in opstand en word je als racist weggezet. Bij de afspraak die nu plots met 3 jaar vervroegd wordt protesteren er hooguit 1000 mensen want meer kippenboeren ( lees mensen die er wel verstand van hebben) zijn er toch niet dus waar gaat het over ! Electoraal loopt Dijksma geen schade integendeel! Makkelijk scoren voor iemand die niet geleid wordt door enige kennis van zaken ! Op naar het volgend onderwerp die ook weer ten nadele van de sector zal uitpakken!

 • l coumans

  hugo dit valt me zwaar tegen van jou als dit kunste in 2018 niet onder de knie hebt ,en de rest van je collega s ook niet dan zal 2021 ook wel niet goed zijn , sommige willen of leren het nooit, kippen houden met helesnavels

 • bankivahoen

  Gedurende de wedstrijd veranderd men de spelregels niet I coumans@ !! Mee huichelen met de elite is echter een bekend verschijnsel in the alternative way !

 • alco1

  Hoeveel kippen heeft coumans en hoe de huisvesting, want dat is interesant gezien hij zegt dat het bij hem wel wil met hele snavels.

 • l coumans

  alco 1 ik heb 12000 biologische legkippen in 9 stallen traditonele scharrelstal met strooisel legnesten ,en bankivahoen er zijn boeren die het niet willen leren en d r kop in het zand steken.

 • Flyinghollander

  L coumans, dus 1333 kippen per stal, welke staatslotterij heb jij gewonnen of probeer je gewoon te trollen??

 • l coumans

  nee .flyinghollander maar met 12000 biolegkippen kan ik mijn kost verdienen en genoeg is genoeg.

 • agratax2

  @Coumans eindelijk eens een verstandig antwoord op deze site van een praktiserende boer. Genoeg is genoeg en niet meer werk verzetten dan nodig is om genoeg te bereiken, jammer voor de Bank die even niet mee aan de keuken tafel zit om nog meer werk te creëren voor de boer om zo zijn eigen omzet te vergroten. Dit laatste doen helas heel veel boeren en daarmee zijn ze hun eigen concurrent geworden en zetten ze zelf de prijsdaling in. Boeren wordt eens ondernemer net als deze genoeg is genoeg boer en laat je niet steeds leiden door de artikelen over de 'Beste Ondernemer van het Jaar'. De man die groeit om te groeien en hoopt dat hij daarmee als een rijker en (dus) beter mens sterft. 'Leef niet om te werken maar werk om te leven'; zou het motto van iedere boer moeten zijn.

 • l coumans

  kijk agratax nu is mijn dag weer helemaal top

 • gerjan slingenbergh

  Straks komt Dijksma met een plan om de kippen genetisch te modificeren opdat ze dan niet meer verenpikken. Kunnen ze de snavel in elk geval behouden. @ Hugo bens Wat is er tot nu toe al gedaan aan onderzoek?

 • alco1

  Belangrijk punt in deze is natuurlijk ook de financieële positie en/of opvolger.
  Wat ik wel zie in deze is dat er veel wordt geinvesteerd om een inkomen te halen en na jaren van goed verdienen geinvesteerd wordt om belasting betalen te voorkomen. Kortom een steeds verder gaande uitbreiding. Maar daar ook weer de gedachte bij dat het voor de staatskas misschien wel goed is om de crisis te bestrijden.

 • joannes

  @Gerjan, als of je rivaliteit en geweld/agressiviteit er uit kan fokken? Een socialistiche droom! Een droom waar alle ¨bestuurders¨ van dromen voor hun eigen gewenste toekomst perspectief: de onderdanige gehoorzame groep. Zo is de natuur niet op gebouwd en zo zou de natuur niet overleven, wanneer je ¨vrede¨wil zal je de aggressors moeten beperken in hun middelen. Wanneer men denkt die beperkingen in een genetisch program te kunnen vinden, vind ik dat angst aanjagend voor de volgende toepassing, de meest agressieve van allemaal: de mens.

 • l coumans

  beste johannes er hoeft niks ingefokt en ook niks uitgefokt de kip van vandaag is uitermategeschikt om te houden met helesnavel , maar de nietwillende onder ons zijn en willen niet capabel zijn om gewone kippen tehouden.

 • josrodenburg

  coumans, laat boerderij een foto raportage maken want het is blijkbaar compleet nieuw om je kip heel te houden tot de slacht.

 • l coumans

  beste josrodenburg op dca markt wissel regelmatig de foto ,en deze kippen zijn 22 mnd oud

 • Bekend bij de redactie

  Hele snavel is ook hier geen enkel probleem. Je moet er wel wat voor doen, maar het gaat prima, en dat begint al in de opfok. De gangbare sector kan nog heel veel leren van de bio-sector. Ook ik ben professioneel pluimveehouder en verdien al jaren mn boterham met deze dieren. Coumans heeft 12.000 dieren en dat zijn er inderdaad zat om een boterham met beleg te verdienen. Ik heb dat jaaaaaaren lang met veel minder gedaan! Ondernemen is trouwens veel meer dan groeien! dat kan ook in kostenbeheersing.

 • l coumans

  trouwens opfok doe ik zelf, kippen die koop je niet met 17 of 18 wkn maar die voedt je op tot dat ze volwassen zijn en eigenlijk is het gewoon harstikke leuk om het zo tedoen

 • Professor P

  Sharon mag haar (teen)nagels ook niet meer knippen.

 • mwhjanssen5

  L coumans jij produceert voor een nicemarkt bio en daar krijg je dit ook ruim vergoed maar als jij koloniehuisvesting of gewone scharrelkippen had wist je wel beter. Of heb jij de illusie dat iedereen de prijs betaald van een bio ei, als dat was ging ik ook de helft minder kippen houden en zou het geen probleem zijn. Maar als je moet concurreren in europa dan moeten er gelijke regels gelden of we moeten onze leveranciers zover krijgen dat ze een flinke meerprijs betalen maar dat sprookje geloof ik ook niet in. Sharon geef de sector een eerlijke kans en hou de regels gelijk aan europa. Laat er eerst eens praktijk resultaten komen met ongekapte snavels en als dat goed gaat stel dan een verbod in.

 • trijnie

  Waarom moet deze ellende nog jaren duren?
  Het wordt tijd dat dieren behandeld worden naar hun aard en niet de meest walgelijke dingen met ze doen.
  Dit geldt ook voor de varkens en andere dieren en ik hoef hier niet uit te leggen wat ook die dieren moeten doorstaan.
  Mensen wordt toch eens wakker en begrijp waar je mee bezig bent.

 • bankivahoen

  Welke ellende trijnie?

 • trijnie

  Na dit alles gelezen te hebben, blijf ik toch biologische eitjes kopen. Ik begon de laatste tijd te twijfelen maar dat is nu wel over. Wat sommige bioboeren hier schreven doet me goed.

 • trijnie

  @bankivahoen, moet ik u , als boer dit uitleggen? Man wordt wakker en als dat niet lukt dan moet je, je vrouw vragen of ze met een scherp mesje of een soldeerbout hier en daar een klein plekje van je neus wil behandelen, misschien, heel misschien word je dan wakker, hoewel, ingebakken gewoontes laten sommige mensen moeilijk los.

 • l coumans

  beste janssen is dat dan ook niet uw eigen schuld ????????

 • bankivahoen

  Door wie ben je zo geindoctrineerd trijnie, uit jouw tekst blijkt dat je slecht op de hoogte bent van het reilen en zeilen in de sector. Of je wilt alle verbeteringen die al gedaan zijn niet zien! Infrarood behandeling is al stukken humaner dan de manier die jij beschrijft uit het stenen tijdperk. Zolang het nog niet met hele snavels in de gehele sector kan zul je geduld moeten hebben tot het zover is. En ik kan je garanderen dat er keihard gewerkt wordt aan dit probleem en dat het binnen 10 jaar opgelost kan zijn. Al twijfel ik wel of we het ooit goed zullen doen voor mensen zoals jij.

 • trijnie

  @bankivahoen, je voelt je nogal aangesproken maar waarom kan de ene boer wel zonder het verminken van de kippen en een ander niet?
  En ik ben wel wat geindoctrineerd maar ik lees de laatste tijd de boerderij....
  Zonet nog iets over staarten knippen bij varkens, ik gruwel van deze praktijken.
  Er gaat hier een wereld voor mij open waarvan ik niet geweten heb hoe akelig die is.

 • bankivahoen

  Ik geef het wederom op om met iemand van buiten de sector in conclaaf te gaan als je niet eens de moeite neemt om het ook eens van de andere kant te bekijken en eens goed te lezen wat er in reactie # 33 staat. Maar ja ontwijken is ook een vak! Het ga je goed en reageer niet zo als door een wesp gestoken, slecht voor je gezondheid.

 • l coumans

  maar beste bankivahoen denk er goed aan dat wij het wel moeten hebben van mensen buiten de sector , want aan de meeste reacties te lezen gaan onze (collega s) al onze eitjes niet kopen, ben nou maar blij dat een buitenstaander meepraat en meedenkt . Beste trijnie gewoon volhouden daar worden de kippen beter van .

 • trijnie

  @bankivahoen, ben niet door een wesp gestoken maar ik heb moeite het leed, ook een dier heeft gevoel, ik heb zelf kippen, geit, hond enz. gehad en woon op het platteland. Tussen de zuivelboeren. dus een heel klein beetje weet ik wel van de dieren. Het spijt me als ik je bezeert heb met mijn woorden.
  Maar het is werkelijk niet goed voor je gezondheid als je bij boerderij op bezoek bent. Maar ik steek mijn kop niet in het zand. En ik ben blij dat er nog mensen als coumans zijn met een dergelijke mentalitiet van genoeg is genoeg

 • jehanvankroaks

  ca 15 jaar geleden hebben we een koppel moederdieren ( 14000 st.) gehad waarvan de snavels niet waren gekapt,ik was in de veronderstelling dat het geen probleem zou zijn .......
  We hebben het maar 1 keer gedaan het was niet echt een succes, productie was prima alleen de uitval was ongeveer het dubbele van wat we normaal waren gewend.
  De ongekapte snavel is dusdanig scherp, dat de dieren elkaar makkelijker verwonden. Niet dat de dieren agressiever waren eigenlijk helemaal niet, maar ze verwonden elkaar veel eerder door de scherpe punt.....
  In de natuur is zo'n ongekapte snavel een noodzaak voor het vinden van eten.
  In onze luxe en optimaal geklimatiseerde stallen is er geen noodzaak voor een scherpe snavel.

 • kk

  L Coumans als ik jou reacties lees begin ik steeds meer te twijfelen dat jij wel een echte pluimveehouder bent, je verhaaltjes beginnen erg veel te lijken op die B Bob van een tijdje geleden.

 • kleitokkers

  Als het anders moet en kan, vertel mij maar hoe, dan pas ik dat aan. Als het geen succes is waar kan ik dan reclameren, terug kunnen we niet. Ik neem in ieder geval de uit daging aan. Op een van mijn buitenlandse reizen heb ik een oplossing gezien welke daar werkte. Niet 9 kippen op een vierkante meter leef opppervlak maar 25 dieren op 1 meter leef opppervlak. Ik meld mij dan ook aan op basis van dit buitenlandse bedrijf, om dit als proef te testen op mijn bedrijf.

 • trijnie

  Maar beste kleitokker, stikken uw kippen dan niet?
  Zou het toch maar niet doen.

 • kleitokkers

  @ trijnie dit heb ik in de arabische landen gezien in grondstallen en werkte daar prima ja een ook nog met bruine kippen. Als ze daar niet stikken dan zie ik hier zeker dat probleem niet. Dit noemen ze praktijk ervaring. Niet dat het mijn eerste keus zou zijn.

 • trijnie

  Kleitokker, het lijkt me niet zo goed om ons te spiegelen aan dit soort landen.
  Zelfs de mensen rechten worden daar niet nageleefd. Laat staan die van de dieren.

 • kleitokkers

  Een schone taak voor jou om daar een begin te maken en het op het huidige nederlandse niveau te krijgen, want dan doe je echt wat voor de dieren en mensen.

 • trijnie

  Kleitokker dat probeer ik via amnesty international en verder sta ik met lege handen.....
  Mocht u nog een ander middel weten dan hoor ik het graag.

 • Mels

  Ja. Khalashnikov of hoe je dat schrijft op je nek en daar een opstand uitroepen. Zijn we je gekakel over dingen waar je wel een mening over hebt maar het eenzijdig wilt bekijken kwijt.Amnesty is alleen voor eigen gemoed....

 • kleitokkers

  Amnesty doet die ook wat voor kippen.

 • trijnie

  Bah, lolbroeken, is dit wat een boer uit moet dragen?
  Is dit soms kippenverstand, mels vooral jij kijkt niet verder dan die stal van je.
  En bent schijnbaar gehersenspoelt door die kippetjes van je.

 • trijnie

  Bah, lolbroeken, is dit wat een boer uit moet dragen?
  Is dit soms kippenverstand, mels vooral jij kijkt niet verder dan die stal van je.
  En bent schijnbaar gehersenspoelt door die kippetjes van je.

 • joannes

  Nou @Trijnie, kan jij met je naïve burgerverstand alleen maar bedenken dat Nederland een voorbeeld voor mensenrechten en dieren rechten is? Je bent gehersenspoeld door die propaganda van de media en politiek die zich zo graag in de kijker spelen en daarmee een leuke baan versierd hebben. Jij, met al je ¨positieve¨ naïve reacties, echoed wat zij je voordragen. Denk je nu echt dat de wereld zo simpel vanuit een kikkerlandje met 16 mlj inwoners door een paar idealisten is te veranderen. Sla de krant open en je weet dat de wereld geen rozentuin is en dat Nederland gewoon zijn geld moet verdienen op een Internationale markt met haar regels en wetten. Dus alles wat je meer wil afdwingen van die zeer zorgzame en productieve NL boeren gaat tenkoste van de concurrentie positie. En daarbovenop; het dierenleed in zijn Internationale breedte verslechtert want de meeste dieren die in buitenlandse bedrijven worden gehouden - een aantal wat groeit wanneer de productie in Nederland krimpt-, leven in mindere omstandigheden en gemiddeld grotere bedrijven dan in nederland. Al je naïve goede bedoelingen ten spijt, je dwingt gewoon met je geëcho een compleet tegenovergetelde uitkomst voor mensen en dieren af,dan je bedoeld.

 • bankivahoen

  Goed verwoord joannes@!

 • jordi 1455

  beter een lolbroek dan een zuurpruim die denkt alles beter te weten zoals je weet wel wie.

 • Mels

  En nou een andere toon aanslaan Trijnie graag,lees en leer en bedenk ook eens waaromn bepaalde praktijken gemeengoed geworden zijn ipv er stomweg tegen te ageren.Wat is dierenleed??Staart er pijnloos af of van elke 10 varkens er een af moeten maken na eindeloos antibiotica toedienen.Zeg het maar.Net als het snavel verhaal. Dat er andere oplossingen zijn en komen is zeker een goede zaak en zal ik niet ontkennen maar de poeha die er over gemaakt wordt is eigenlijk te idioot voor woorden.Mekkeren met een biefstuk in je toet heet dat.Als je gen keus had at je het gewoon want je verkiest toch de dood niet voor een gecoupeerd varken of een geknipte kip??? Sommige wel en dat zou mooi rustig worden.......

 • mwhjanssen5

  L. Coumans je moet respect hebben voor elk marktsegment zo heb ik ook respect voor de biokippen maar als alle pluimveehouders in Nederland bio kippen gaan houden dan is het morgen gedaan met het beleg op jouw boterham, en daar kun je de wereld niet mee voeden. Trijnie kijk eens in andere landen hoe het daar gaat ik voorspel je dat de dieren in Nederland op een van de beste manieren worden gehouden en dat hier de beste ondernemers ter wereld zitten, wij proberen eerst dingen uit voordat je het in de praktijk brengt dat doet ieder normaal bedrijf, maar dan moeten we wel de kans krijgen. Maar botweg een verbod instellen is geen oplossing voor het dier de produktie zal hier afnemen en in het buitenland toenemen en daar heb je geen invloed meer op dierenwelzijn. Dus denk iets breder en kijk wat er in de laatste jaren al voor vooruitgang is geboekt. Verder wat is er mis met het laseren volgens mij is het hetzelfde als een wrat aanstippen met stikstof de huid groeit eronderdoor en de wrat valt eraf. Dat leed is velen malen minder als wanneer er in de stal een bloedbad ontstaat.

 • trijnie

  Mwjanssen 5, dank u wel voor uw reactie. Ik ben van mening dat wij als consument te weinig weten van de voedselproducenten. Daarom heeft mij dit alles zo geschokt. Ik verkeerde in de veronderstelling dat verminken van dieren allang niet meer mocht. Zo naiif van mij......En hoewel ik begrip heb voor uw situatie heb ik er zelf geen vrede mee.
  De positieve kant eraan is dat we nu zelf weer kippen aan gaan schaffen en ook de moestuin gaan vergroten.
  Ik denk er zelfs nog over om weer een paar melkgeiten aan te schaffen maar dat weet ik nog niet omdat dat veel tijd kost en ik heb geen moeite met de zuivelproductie. En vlees ga ik beperken tot rund. En met eieren kun je veel, we waren toch al niet zulke vleeseters.
  Nogmaals dank voor uw reactie, het is beter om een viendelijke reactie te krijgen dan dat nerts van die kerels.

 • trijnie

  En wat ik nog wel kwijt wil: u moet zich niet spiegelen aan andere landen of mensen en hun gewoontes, wij zijn verantwoordelijk voor ons zelf en dat wat onze handen en gedachten voortbrengen.

 • joannes

  Beste @trijnie, hoe geïndoctrineerd ben je! Het je niet spiegelen aan andere landen, mensen of gewoontes is een opvoedkundige truck van opleiders en Politicy! In een land wat met zijn multinationals compleet afhankelijk is van internationale handel - denk niet alleen aan FC of VION maar ook Shell, Unilever, Philips, DSM, Akzo, kortom de gehele AEX en de rest- , moet je je niet ¨wijs¨ laten maken dat je zelf bepaalt wat je doet wat betreft waarden en normen. Dat kan alléén als je onafhankelijk bent zowel financieel als emotioneel. Nu en daar zit het probleem! Financieel zijn we als Nederland niet onafhankelijk en moeten ons niet uit de pas regelen en motiveren, om vervolgens, je kennis en kwaliteiten uit de internationale markt te prijzen. Want snel daarna,bij gebrek aan inkomen, zal je emotioneel ook je waarden en normen moeten bijstellen, al is het alleen maar voor een inkomen.

 • jan10

  Trijnie: Fijn dat je zelf geiten wilt gaat houden voor de melk begrijp ik,de vraag komt bij mij op met wat je doet als de geit uitgemolken is en wat wil je met de lammetjes die er uit geboren worden. Opeten lijkt mij het meest duurzaam. En die eieren die jij eet komen van een kip die een keer uitgelegd raakt, die zou ik dan ook lekker opeten. Er gaat niets boven je eigen bio geiten en kippenvlees dunkt mij.

 • crisismanager

  wat zou het meeste pijn doen denk jij trijnie.even een zeer korte behandeling of gedurende een hele ronde elke dag een pluim uit je reet getrokken worden of opgevreten worden door je collega's.wat zou het meeste pijn doen bij een varken.heel eventjes staart couperen of in de stal vakkundig staart afgescheurd worden door je collega's.en icoumans heeft natuurlijk zeer makkelijk praten als hobbyboertje.als wij dit allemaal zouden gaan doen zou jou beleg zeer snel verdwijnen en zou je zwart gaan lachen denk ik.en ik hoop ook voor jou dat de onderzoeken qua duurzaamheid en nadelen van bio de eerste jaren nog niet naar buitenkomen want dan zou je s'morgens met je broodtrommeltje tegen straat moeten gaan staan .hier zit trouwens een biologische pluimveehouder in de buurt en ik wist niet dat een kip op het einde van de ronde zo kaal kon zijn.

 • Larkens

  12000 kippen en dan nog als 'hobbyboertje' worden weggezet. Dat zet je toch aan het denken. Ik denk dat agratax1 als een van de weinigen (in #16) een zinnige conclusie trok uit dit verhaal.

 • jehanvankroaks

  Afknippen snavels pluimvee in 2018 verboden.......................
  worden de snavels AFGEKNIPT ?
  Dat is dan weer nieuw voor mij ..........

 • altijd wat

  en zo is het! Trijnie zou een stage gaan lopen bij 6 verschillende bedrijven, zal je ogen openen...

Laad alle reacties (58)

Of registreer je om te kunnen reageren.