Pluimveehouderij

Nieuws 1446 x bekeken 2 reacties

Minder ESBL’s op Belgische kippenkarkassen

Brussel - Dit jaar testten in België 63 van de 170 kippen (37 procent) positief op de aanwezigheid van de ESBL-bacterie. Vorig jaar kwam nog 53 procent van 203 onderzochte kippenkarkassen positief uit de test.

"We hebben het percentage ESBL-besmettingen al kunnen terugdringen, maar het probleem moet nog verder aangepakt worden" reageerde FOD Volksgezondheid op de recente cijfers. De FEBEV, de Federatie van Belgische slachthuizen, vleesuitsnijderijen en -groothandels, reageerde eerder op de nieuwste cijfers met de opmerking dat België wat de ESBL-aanwezigheid nog goed scoort "en zeker beter dan Nederland", zo meldt Vilt, het Vlaams infocentrum voor land- en tuinbouw.

Enkele dagen geleden werd bekend dat een groot deel van het kalf-, rund- en kippenvlees in supermarkten in Nederland en België besmet is met de gevaarlijke, antibioticaresistente ESBL-bacterie. "Deze bacterie is één van de grootste bedreigingen voor de volksgezondheid, een sterk onderschat gevaar’’, zo reageerde Herman Goossen, hoogleraar microbiologie aan de Universiteit van Antwerpen, op de berichtgeving.

Volgens de Federatie van slachthuizen en uitsnijderijen is er geen enkel risico verbonden aan het eten van verhit vlees wanneer het correct wordt bereid en de basishygiëneregels worden gerespecteerd.

Laatste reacties

  • sensia

    etikettering gewenst: dit produkt kan gevaarlijke bacterieën bevatten en kan uw leven kosten

  • Mozes

    Ook op groente is etikettering gewenst: 'dit product bevat onvoldoende hoogwaardige eiwitten voor een gezonde hersenontwikkeling'.

Of registreer je om te kunnen reageren.