Pluimveehouderij

Nieuws 2805 x bekeken 1 reactie

Meer tijd voor groepshuisvesting bij overmacht

Den Haag - Varkenshouders die door overmacht de groepshuisvesting voor zeugen nog niet hebben kunnen realiseren, krijgen mogelijk respijt. Dat blijkt uit een uitspraak van de president van het College van Beroep voor het Bedrijfsleven. De rechter deed vrijdag uitspraak in een voorlopige voorziening, die betrekking had op twee varkenshouders.

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit had de twee varkenshouders een dwangsom opgelegd, omdat ze niet voldoen aan het Varkensbesluit. De twee ondernemers werden bijgestaan door jurist Joost de Rooij van Linssen advocaten. De Rooij betoogde dat de dwangsom ten onrechte is, omdat hier sprake is van overmacht.

In het Varkensbesluit zijn de Europese regels vastgelegd die bepalen dat op 1 januari  zeugen gehuisvest moeten zijn in groepshuisvesting. De betrokken varkenshouders konden niet aan die eis voldoen omdat ze nog volop in verguningsprocedures zaten. De ene varkenshouder wil zijn bedrijf verplaatsen, de ander wil zijn bedrijf in omvang uitbreiden.

Het ministerie stelt dat het wel verplicht is streng te controleren en handhaven, omdat de Europese Commissie Nederland anders op het matje zal roepen via een zogenoemde inbreukprocedure. De dwangsommen die de overheid oplegt aan de varkenshouders kunnen oplopen tot tienduizenden euro's.

De rechter zegt dat hij niet gelooft dat de Europese Commissie Nederland zo hard zal aanpakken, zeker niet als duidelijk is dat de betrokken bedrijven alles hebben gedaan om te zorgen dat ze de vergunningen op tijd hadden om aan de eisen te voldoen. De rechter suggereert het ministerie de kwestie zelf voor te leggen aan de Europese commissie. Ondertussen moeten de betrokken varkenshouders meer tijd krijgen om de groepshuisvesting te realiseren. De rechter denkt daarbij aan een termijn tot 1 januari 2014.

Eén reactie

  • brabantse brave burger

    Gerechtigheid!! De ene ambtenarenclub druist met hun eisen en regels in tegen de andere. De boer wordt gemangeld als ie niet oppast. Dat dit überhaupt bij de rechter terecht moet komen, is te gek voor woorden. Die ambtenaren hadden dat zelf al moeten bedenken. Geldklopperij. Die boeren moeten hun tijd die is besteed maar flink declareren bij mevrouw Sharon Dijksma, staatssecretaris van ECONOMISCHE zaken. Die snapt dat wel. Die wil een hardwerkende, voor de staat geld verdienende boer wel tegemoetkomen in zo'n zaak. Da's logisch!

Of registreer je om te kunnen reageren.