Pluimveehouderij

Nieuws 3011 x bekeken 10 reacties

Drinkwater op pluimveebedrijven vaak niet in orde

Deventer - De drinkwaterkwaliteit op pluimveebedrijven laat nog veel te wensen over. Dat concludeert de Gezondheidsdienst voor Dieren (GD) in Deventer uit de gegevens van het drinkwateronderzoek op bedrijven over 2012.

De GD doet verslag van de bevindingen in het periodiek GD pluimvee dat het zelf uitbrengt.

Minder dan 70 procent van het water dat de GD onderzocht voldoet aan de normen. 10 tot 15 procent van het water dat de GD onderzocht, is ongeschikt als drinkwater voor pluimvee. Water dat niet geschikt is, is vaak te hard, heeft te hoge ammoniumgehalten en/of te hoge ijzer en natriumgehalten. Ook chloride, mangaan en het kiemgetal komen nog wel eens boven de aanvaardbare normen uit.

De GD waarschuwt dat het ontharden van water met zouten ook weer risico's met zich meebrengt. De toegepaste zouten zorgen er weer voor dat het zoutgehalte te hoog wordt. Als er veel ammonium in het water zit is dat vaak een teken dat er bacterieverontreiniging aanwezig is, die gepaard gaat met een te hoog kiemgetal. Dat kan een gevolg zijn van water dat te lang stilstaat in de leidingen, bijvoorbeeld in dode hoeken. Ook een verkeerde materiaalkeuze kan een oorzaak zijn van dit probleem. Een bijkomend probleem is bovendien vaak dat er een biofilm ontstaat die allerlei verontreinigingen bevat met alle risico's van dien.

Laatste reacties

 • l coumans

  conclusie: weer een gemiste kans voor beter welzijn van kip en beurs

 • jehanvankroaks

  ik lees:
  ca. 69% van het drinkwater aangeboden voor onderzoek voldoet aan de normen.
  ca.15 % van het drinkwater aangeboden voor onderzoek is ONGESCHIKT als
  drinkwater voor pluimvee.
  69% + 15% = 84% ik mis 16 % wat een raar verhaal eigenlijk........

 • jehanvankroaks

  misschien is het interessant om te weten of er misschien sectoraal iets te linken is aan die 15% ongeschikte drinkwater kwaliteit voor pluimvee.
  ik bedoel daarmee, zit die 15% misschien in de vermeerdering ? of in de leg ? of bij de mester.
  Misschien een stapje verder? zou het te linken zijn met de intensieve pluimveehouderij? of juist met de biologische pluimveehouderij ?
  Als er iemand is die dat weet ..... ik hoor het (onderbouwd) heel graag !

 • Khalid en zijn maten

  Inderdaad Jehanvankroaks,in welke sector is er onderzocht...Als bijvoorbeeld een vleeskuiken drinkwater van slechte kwaliteit krijgt ,dan zal het kuiken slecht gedijen,wat dan weer slecht is voor de inkomsten...Iemand die alleen vleeskuikens heeft zal dus zijn best doen om ervoor te zorgen dat ook het drinkwater van goede kwaliteit is...

 • l coumans

  tjonge jonge !!!!

 • janskip

  Deze onderzoeken zijn gedaan in alle diersectoren, en het percentage is eigenlijk overal veelste hoog van leg tot vleeskuikens en ook in opfok en vermeerdering.
  De hoge chloride gehaltes komen bv ook van het chloor wat wordt gebruikt om de leidingen te reinigen dit werkt slecht als reinigings middel en heeft een negatief effect op het dier.
  Daarnaast is het grote probleem dat we teveel vitamine etc door het water doen en daarvan aanslag en een voedingsbodem krijgen in de leiding en zodoende weer een hoog kiemgetal.
  Dus zorg voor schone leidingen in de schoonmaak en zorg dat van alle reinigingsmiddelen er geen eentje in het lichaam komen van het dier.
  Waterkwaliteit is op gangbare bedrijven even goed/slecht dan op bv bio bedrijven

 • l coumans

  dat is wel zo n beetje de realiteit beste Janskip

 • Wian

  ben benieuwd of ze de regen water plassen in de uitloop ook hebben bemonsterd hier drinken de kippen immers ook van. zal de score zeker niet ten goede komen. dat is ook realiteit.

 • jehanvankroaks

  janskip,
  is dat een aanname van jou dat alle uitslagen percentagegewijs in alle diersectoren zo ongeveer gelijk zijn ?
  Of is dat onderbouwde kennis die je hier met ons deelt.

 • Khalid en zijn maten

  @ janskip;Volgens mij word voor het reinigen van de(drink) water leidingen een waterstof peroxide oplossing gebruikt of iets op basis van waterstofperoxide,maar misschien gebruik jij chloor?

Laad alle reacties (6)

Of registreer je om te kunnen reageren.