Pluimveehouderij

Nieuws 568 x bekeken

Betere naleving van AI-bloedonderzoek

Deventer - Pluimveehouders leven de verplichte controle op de aanwezigheid van AI-virussen bij pluimvee steeds beter na. Dit schrijft de Gezondheidsdienst voor Dieren (GD) in haar blad Veekijker, op basis van eigen onderzoek.

Volgens de GD beseffen  pluimveehouders dat het tijdig onderkennen van vogelgriep van groot belang is om een grootschalige uitbraak, zoals in 2003, te voorkomen.

Gedurende de jaren 2009 tot en met 2012 werkte meer dan 95 procent van de vleeskuikenbedrijven en bedrijven met leghennen zonder uitloop aan het verplichte AI-bloedonderzoek mee. Onder bedrijven met leghennen met uitloop leefde aanvankelijk meer dan 30 procent van de bedrijven de verplichting niet na. Dit percentage is ook tot onder 5 procent gedaald. Het aantal bedrijven met eenden dat de verplichting niet naleeft, is gehalveerd en zit nu onder de 10 procent.

Of registreer je om te kunnen reageren.