Pluimveehouderij

Nieuws 1260 x bekeken 11 reacties

Rikilt test voor bio-eieren is betrouwbaar

Wageningen - De methode om biologische eieren van gangbare eieren te onderscheiden die het Wageningse instituut Rikilt heeft ontwikkeld, werkt goed. Dat meldt Wageningen Resource.

De onderzoekers van het instituut trekken hun conclusie nadat de methode is uitgetest op eieren afkomstig uit negen Europese landen. De Rikilt-test kan aan de hand van de geelpigmenten in de dooiers van de eieren constateren of een ei biologisch of gangbaar is geproduceerd. Bij de internationale test wees deze in 39 van de veertig gevallen het bio-ei terecht aan als bio-ei. Bij de regulier geproduceerde eieren werd 27 van de 29 keer de juiste conclusie getrokken.

Volgens het onderzoeksinstituut kan de test per land verder worden bijgesteld, zodat de onderzoeksresultaten nog nauwkeuriger worden. Tot nu toe wordt de Rikilt-test in Nederland gebruikt door controle-organisatie Skal. Er zijn nog geen buitenlandse gegadigden voor de test.

Laatste reacties

 • abtje

  Krijg er ook echt een Wij van WC eend gevoel bij.
  Wageningen test Wageningen. Komt iemand tot een andere conclusie? Stellen we de apparatuur gewoon wat bij.
  Kan me wel iets bij voorstellen dat het buitenland niet in de rij staat.

 • bertes

  nu nog op vlees

 • theastrovor

  @ abje: je beoordeelt dit helemaal verkeerd. Gangbare eieren hebben een oranje-rode dooier vanwege kleurstoffen die in biologisch voer niet toegestaan zijn. Bio eieren hebben een vaal-gele dooier.
  Zelfs jij kan eenvoudig deze test doen. Niks moeilijks aan. Dat in sommige buitenlanden bezuinigd wordt op die kleurstof maakt het ietsje lastiger, maar dat zullen juist die buitenlanden wel begrijpen.

 • abtje

  @theastrovor
  Dan geef je zelf al aan dat het wc eend gehalte erg hoog is. Als gangbaar vandaag stopt met die kleurstof, die de consument wil, zijn morgen volgens de test de eieren bio.

 • l coumans

  was het maar zo simpel,en dat we dat nu pas door hebben , laat me niet lachen.

 • Bekend bij de redactie

  De test is gelukkig veel geavanceerder! In Nederland worden nog steeds veel lichte dooier scharreleieren verkocht. Het is echt niet zo dat deze in de test voor bio zouden kunnen doorgaan.

 • zwaai

  De test is betrouwbaar. Nu de eieren nog.

 • l coumans

  ja Zwaai en de geteste eieren komen niet meer voor consumptie in aanmerking

 • zwaai

  Jullie zijn doodgeslagen. Ik heb 5 gekapt en gekortwiekte kippen. Krijgen voer van de plaatselijke dierwinkel. Niets bio aan. Maar ik zie een tevrede kip in de overdekte ren en geeft lekkere eieren.

 • zwaai

  Doorgeslagen

 • l coumans

  nou zwaai ik denk dat Sharon daar nog niet zo vrolijk van wordt gekapt en gekortwiekt !!!!!

Laad alle reacties (7)

Of registreer je om te kunnen reageren.