Pluimveehouderij

Nieuws 1073 x bekeken 1 reactie

'Geen paniek over nieuw vogelgriepvirus'

Rotterdam - Virologen in de hele wereld zijn alert op het nieuwste vogelgriepvirus dat in China is opgedoken, het H7N9-virus. Maar reden voor paniek is er vooralsnog niet. Dat zegt viroloog Ron Fouchier van het Rotterdamse Erasmus MC.

Volgens de viroloog is er geen sprake van dat mensen elkaar met het virus besmetten. De kans dat het virus zich op grote schaal gaat verspreiden, acht hij vooralsnog klein.

Toch zijn er volgens Fouchier enkele punten van zorg. ,,Het lastige aan het H7N9-virus is dat de bron ervan niet bekend is en dat dieren er niet ziek van worden, waardoor het laat wordt opgemerkt'', zegt Fouchier.

Ook constateert hij dat het gaat om een ongebruikelijk virus omdat het een mengvorm is van verschillende virussen. Een van de eigenschappen van het virus is dat het beter is aangepast aan zoogdieren dan het 'bekende' vogelgriepvirus H5N1. Ook wordt het nieuwe virus vaker overgedragen van dier op mens dan het H5N1-virus.

H5N1 kostte sinds 2003 wereldwijd enkele honderden mensen het leven. Het sloeg vooral toe in China en Indonesië. Het nieuwe virus H7N9 is aangetroffen bij 108 mensen in China, van wie er 22 zijn overleden.

Het Erasmus MC onderzoekt inmiddels het nieuwe vogelgriepvirus dat is opgestuurd uit China. De Rotterdamse onderzoekers testen het virus uit op fretten en ontwikkelen en testen 'kandidaatvaccins', voor het geval het nieuwe vogelgriepvirus toch op grote schaal uitbreekt. ANP

Eén reactie

  • abtje

    Als het virus blijft zoals het is is er ook weinig mee aan de hand. Alleen muteren die virussen, en dan kan je wel een probleem krijgen. Als nu al 25 % van de geinfecteerden het niet redt, dan kan je je zegeningen tellen wanneer het met een airborn virus muteerd wat wel van mens op mens overspringt.

Of registreer je om te kunnen reageren.