Pluimveehouderij

Nieuws 1484 x bekeken

Chinese pluimveesector hard geraakt

Beijing - De uitbraak van vogelgriep type H7N9 heeft de Chinese pluimveesector in de eerste week na de uitbraak al circa 10 miljard yuan (1,2 miljard euro) gekost. Dat meldt staatspersbureau Xinhua. Tot nu toe kostte vogelgriep officieel 17 mensen het leven terwijl circa 90 mensen zijn besmet. De staat roept op tot kalmte.

De uitbraak van vogelgriep twee weken geleden leidde tot fors minder verkopen van pluimveevlees in China. Pluimveevlees is in China na varkensvlees de belangrijkste vleesgroep qua verkopen. De verkopen van pluimveeproducten is volgens consultancy Shanghai JC Intelligence met 70 procent gedaald, schrijft persbureau Bloomberg. De vraag naar pluimveevoer zal door de crisis 20 procent afnemen, wat tot minder importen van mais en soja kan leiden.
Of consumenten de roep tot “collectieve steun voor boeren” navolgen is de vraag. In 2003 werden Chinese autoriteiten ervan beschuldigd de aard en omvang van een SARS-uitbraak bewust minder ernstig te hebben voorgesteld. Tegelijk stelt de Wereldgezondheidsorganisatie nu in een verklaring tevreden te zijn met de hoeveelheid en kwaliteit van informatie die China deelt met de internationale ziektebestrijders.
Onderzoekers stellen dat na Shanghai nu ook in andere provincies vogelgriep is geconstateerd, onder meer in Henan, een provincie ten westen van Shanghai, en in Beijing, honderden kilometers ten noorden ervan. Vanwege het aantal mutaties dat het virus heeft ondergaan in vergelijk met eerdere vogelgriep-uitbraken in Italië en Nederland, kan gesteld worden dat het virus al een tijd actief is en wijdverspreid is, schrijven wetenschappers in het wetenschappelijke tijdschrift Eursurveillance.
De onderzoekers werkten onder leiding van Marcel Jonges van de RIVM.

Of registreer je om te kunnen reageren.