Pluimveehouderij

Nieuws 2247 x bekeken 4 reacties

Chinese griepvirus heeft verwantschap met Nederlandse H7N7

Stockholm - Het Chinese griepvirus (H7N9) dat ten minste twee Chinezen noodlottig is geworden, heeft een specifiek kenmerk, dat ook gevonden is het het H7N7-virus dat in 2001 in Nederland een dodelijk slachtoffer eiste.

Dat zegt het Europese centrum voor ziektepreventie (ECDC) in een eerste bericht over het Chinese virus. Het gaat om een eigenschap die het vergemakkelijkt een zoogdiercel binnen te dringen. Virussen van het H7-type veroorzaken doorgaans lichte ontstekkingen, waar de mens snel weer van opknapt. Met deze eigenschap, kan het virus echter harder toeslaan, zoals dat gebeurde bij de besmetting van een Nederlandse dierenarts tijdens de vogelpestuitbraak in Nederland.

Het ECDC zegt dat gezondheidsautoriteiten alert moeten zijn op eventuele verspreiding van het griepvirus. Op dit moment zijn er geen aanwijzingen dat het virus in China verspreidt onder mensen. Tot nu toe werden zeven besmettingen gemeld, waarvan twee met dodelijke afloop.

Laatste reacties

 • johan58

  Het zijn er al 3 hoorde ik, jonge mensen. Hopelijk worden het er niet meer.

 • koestal

  het verradelijke van deze virussen is dat zo snel kunnen muteren

 • agratax2

  Wie weet wat dit virus en zijn mutanten voor de wereld bevolking kan gaan betekenen??

 • boyd.berends

  Alhoewel elke HPAI in de gaten moet worden gehouden, moet je het gevaar ook weer niet overschatten. Het wordt namelijk pas echt link als HPAI samen met een mensen-stam van Influenza in 1 gastheer verblijft. Het varken is daarvoor de geschikste gastheer. Uit de ontstane mengvorm kan een pandemie van epische omvang groeien. Zolang HPAI ook HPAI blijft valt het wel mee (al kan je dat moeilijk verkopen aan de familie van de gestorven mensen natuurlijk).
  De engste HPAI is nogsteeds HAPI H5N1. In 1997 stak ie voor het eerst de kop op en sinds 2003 houdt de WHO de score bij: iets van 670 mensen aantoonbaar ge:infecteerd en 320 doden. Echter, in dezelfde 10 jaar dat de score is bijgehouden mbt HPAI H5N1 zijn er tussen de 3 en 5 miljoen mensen overleden aan de typische mensen-stam van Inluenza A subtype H3N2 en vooral aan het uitsluitend in mensen circulerende Influenza B.

Of registreer je om te kunnen reageren.