Pluimveehouderij

Nieuws 4120 x bekeken 7 reacties

Winstwaarschuwing voor legpluimveehouderij

Barneveld - De financiële situatie van legpluimveehouders wordt na het afgelopen gunstige jaar te rooskleurig voorgesteld. Dat vindt Pieter Kruit, directeur van Verbeek Broederij en Opfok in Lunteren.

"2012 was wellicht een goed jaar, maar het heeft bij lange na het drama van 2011 niet gecompenseerd’’, zei Kruit woensdag in Barneveld tijdens de vergadering van de PPE Sectorcommissie Eieren. "Dat moet goed worden gecommuniceerd, vooral ook naar banken, want die hebben het idee dat het financieel goed gaat met de legpluimveebedrijven.’’

Het afgelopen jaar waren de eierprijzen hoog, maar niet alle pluimveehouders hebben daarvan kunnen profiteren. Onder anderen degenen die juist net in de periode met hoge eierprijzen omschakelden naar diervriendelijker huisvesting om aan de nieuwe EU-eisen te voldoen, liepen de gunstige eierprijzen deels mis.

Bovendien is de eierprijs de afgelopen weken flink gedaald. Er was dit jaar totaal geen sprake van een Paaseffect. "Na Pasen komt pas echt de klap’’, zo zei Arend Mijs, voorzitter van de vereniging van eierhandelaren Anevei, tijdens dezelfde vergadering. "Het zal voor een fors aantal legpluimveehouders lastig worden de komende zes weken het hoofd boven water te houden’’, zo voorspelde hij.

In reactie op de gedaalde eierprijs worden koppels hennen vervroegd afgeslacht, maar worden ook koppels geruid om ze juist langer aan te houden. Mijs: "Als de eierprijs de voerprijs niet compenseert, gaat het heel slecht.’’

Laatste reacties

 • kleine pluimveehouder

  We zullen zien Aron Mijs. Het is nu nog niet te zeggen wat de eierprijzen gaan doen de komende 4 maanden.

 • lub tuf

  ja het wordt echt slecht de komende jaren echt heel slecht, over 10 jaar hebben we in nederland 60 tot 70% minder legkippen en ook dan is er nog geen droog brood te verdienen.we gaan ons hele export volume inkrimpen.

 • kuiken007

  zeker weer een winstwaarschuwing voor verbeek zelf

 • Cokie

  arend mijs,alles wat er voor de pasen van de prijs af gaat kan er na de pasen niet meer af dus de klap zal wel meevallen.hoe luid het spreekwoord ook al weer,wiens brood men eet diens woord men spreekt.charlatan

 • kleine pluimveehouder

  Goed ingeschat Arend Mijs de eierprijs zakt dat had ik niet verwacht

 • kipmetkop

  Een oud spreekwoord luidt: Beter de helft van de eieren dan een lege portemonnee

 • l coumans

  ja kipmetkop dat weten de handelaren ook en is de prijs er ook na

Laad alle reacties (3)

Of registreer je om te kunnen reageren.