Pluimveehouderij

Nieuws 3655 x bekeken 18 reacties

'Stap ziekenhuis onbegrijpelijk'

Houten - Het is onbegrijpelijk dat mensen die zo veel afweten van de gezondheid van mensen zo weinig af weten van de gezondheid van kippen. Dat zegt Nepluvi-voorzitter Jan Odink in een reactie op het nieuws dat de academische ziekenhuizen afstappen van gangbare kip in de ziekenhuismenu's.

Het UMC St. Radboud Ziekenhuis in Nijmegen is sinds 1 maart overgestapt op scharrelkip met twee Beter Leven Sterren van de Dierenbescherming. Andere ziekenhuizen zijn ook van plan om over te stappen. Dit gebeurt uit duurzaamheidsoverwegingen en het volgens de ziekenhuizen verontrustend hoge antibioticaverbruik. volgens de ziekenhuizen zijn de scharrelkippen robuuster en hebben ze minder antibiotica nodig.

Odink wijst er op dat gangbare kip in principe geen antibioticaresiduen bevat. In de sector zijn juist de laatste jaren goede resultaten geboekt. Het antibioticaverbruik is 39 procent lager dan in 2009. "Uit oogpunt van antibiotica en volksgezondheid is het onzin dat de ziekenhuizen de gangbare kip in de ban doen. Bij welzijnsoverwegingen kan ik me nog iets voorstellen", aldus Odink.

Laatste reacties

 • reiziger

  nee alle vrouwen giftige hormone pillen verkopen diana 35 dat verdient lekker voor de doktors doe mijn maar een menutje kip lekker

 • probe14

  DUURzaamheid. Ziekenhuis hoeft niet op budget te letten.

 • Farmer NL

  Voor een ziekenhuis is duurzaam blijkbaar belangrijker dan voedselveiligheid. Het verkrijgen van 2 sterren gaat alleen maar over welzijn, wat volgens sommige duurzaam is, staat wel goed op je internetsite, wij zijn duurzaam bezig en vooral voor de directeur en zijn secondanten.

 • alco1

  Ziekenhuizen e.d. gaan ook mee in de hipe. Dit komt omdat mensen als Jan Odink niets doen tegen allerlei leugens die men rond slingert over welzijn e.d.

 • Albert Hoekerswever

  Toch vervelend, al die klanten die er niets van begrijpen en consequent de verkeerde keuzes maken op basis van de verkeerde afwegingen. Blijkbaar hebben veel mensen in de sector nog steeds niet helemaal door wat er buiten het erf gebeurt. Met zo'n houding heb je geen wakker dier meer nodig. Hopelijk is dit een minderheid.

 • l coumans

  ja Albert en dat wil Hugo allemaal in een organisatie proppen

 • Bison

  Ach die saw-bones weten nog niet zoveel over gezondheid.
  Verleden jaar stierf een zwager aan niervergifting,..4 dokters dachten dat het een beetje rugpijn was ,.neem maar een asperientje meneer.

  Ze zagen ook ijskoud het verkeere poot eraf of de verkeerde tiet.

  Hoe kunnen ze dan iets van kippen weten?...buiten opeten.

 • Wim Claessens

  Gaan ze straks met mooi weer ook buiten opereren, spaart op energiekosten zoals airco, verwarming en verlichting. Worden de mensen ook robuuster en hebben ze minder kans op ziekenhuis MRSA.

 • Joerissen

  Helaas is deze kip niet duurzaam voor wat betreft benodigde grondstoffen, milieu belasting, mestproductie ed... In ieder geval is deze kip wel duurder.
  Kosten van het basispakket volgend jaar dus gewoon omhoog en alles is weer opgelost!

 • gerjan slingenbergh

  Een plant zet CO2 om in zuurstof. Minder CO2
  heeft een gunstige werking op het milieu. Als kippen meer graan verbruiken is dat dus duurzaam en milieuvriendelijk. Multinationals zetten de mensen op het verkeerde been.

 • Joerissen

  Leuk gevonden Gerjan. Helaas is de toch de carbonfootprint van gangbare kippen lager! Daar bovenop komt de stijging van het benodigde areaal aan landbouwgrond en een grotere behoefte aan water. Wat denk je trouwens van de gestegen productie van ammoniak die in de natuur komt door minder efficiënte productie methoden? Zeker weer goed voor de groei van gewassen?
  De uitdaging voor de toekomst ligt in het vinden van de juiste balans tussen efficiënte productie methoden en goede leefomstandigheden voor onze landbouwhuisdieren. En dan zet ik niemand op het verkeerde been!

 • gerjan slingenbergh

  Foodprinten houden geen rekening met de CO2 omzetting door planten. Voor voedselproduktie is er genoeg grond aanwezig op de aardbol. Vele cultuurgronden worden braakgelegd omdat de verdiensten te laag zijn. Geef boeren een goede garantie prijs en je zult zien dat de produktie enorm gaat stijgen. Of ben je de boter-,vlees- en graanbergen vergeten? Mijn uitdaging is om onafhankelijk van multinationals diervriendelijk en duurzaam te produceren. En dat lukt me aardig.

 • Joerissen

  Ik ben benieuwd of je over 25 jaar er nog net zo over denkt als we met een slordige 9 miljard mensen dezelfde aardkloot bewonen! Grondstofprijzen van mais, soya en tarwe waren nog nooit zo hoog als nu en de verwachtingen zijn dat dit nooit meer lager zal worden i.v.m. aanbod en vraag. Efficiente voedselproductie zal voor de toekomst cruciaal blijken om de honger in de wereld in de hand te houden. De vraag naar dierlijke eiwitten zal wereldwijd alleen maar toenemen. Daarom : 'Better breeding today, better life tomorrow'!

 • gerjan slingenbergh

  @Joerissen Al jaren hebben we een efficiente voedselproduktie en toch is er hongersnood. Hongersnood is geen capaciteitsprobleem maar heeft andere oorzaken. Geef boeren een prijs voor hun produkten die ze toekomt en er komt meer dan genoeg voedsel. zie #13

 • l coumans

  maar het is ook niet de bedoeling dat wij boeren de hongersnood opheffen, daar zullen de multinatials niet blij mee zijn , vergelijk het maar met oorlogen en wapenfabrikanten

 • alco1

  Gerjan. Juist een overproductie geeft bij ons een lagere prijs.
  Dat is het verschil tussen onder ontwikkelde landen en ons.

 • Mels

  Slingerberg. Stop met het verkondigen van die onzin. Boterberg ja weet je ook waarom die er was. Nee dat weet je niet Im en Export beperkingen waren daarvan de oorzaak niet de overproductie. Hongersnood is de schuld van lamstralen die meer belang hechten aan wapens en zelfverrijking dan aan voedsel en vereedschap voor hun volk. Proleet met verkeerde bril. Vertel de waarheid en anders je mond houden.

 • gerjan slingenbergh

  @Mels Volgens mij begrijp je het niet maar toch bedankt voor je fantastische bijdrage. Ik houd van goede argumenten.

Laad alle reacties (14)

Of registreer je om te kunnen reageren.