Pluimveehouderij

Nieuws 1333 x bekeken 1 reactie

'Pluimveevleessector China heeft potentie'

Utrecht - De pluimveevleesproductie in China zal de komende jaren sneller groeien dan de varkensvleesproductie. Die verwachting uit de Rabobank in een rapport over de Chinese pluimveevleessector.

De groei van de pluimveevleesproductie wordt volgens de bank vooral aangezwengeld onder invloed van de snelle groei van de fastfoodsector in China. China produceert momenteel 17 miljoen ton kippenvlees per jaar (18 procent van de wereldproductie) en is daarmee de tweede producent ter wereld achter de Verenigde Staten.

De fastfood-ketens KFC (Kentucky Fried Chicken) en McDonald's groeien hard in China. KFC heeft 4.000 restaurants; McDonald's zit op 1.500 restaurants. KFC claimt dat het een aandeel heeft van 39 procent van de totale fastfood-markt in China.

Tot nu toe opereert de pluimveevleessector in China vooral in de schaduw van de varkenssector. Varkensvlees is de meer favoriete vleessoort in China. De pluimveevleesproductie is volgens de Rabobank veel minder ver geïndustrialiseerd en geïntegreerd dan in de andere grote producerende landen, zoals de VS, Brazilië en Thailand. Het verticale integratiemodel neemt echter wel snel toe in populariteit in China.

Tot nu toe schiet het Chinese productiemodel echter tekort op het vlak van boerderijmanagement, productiviteit, voedselveiligheid en ziektepreventie. In het geheugen liggen nog de uitbraken van Sars in 2003 en uitbraken van vogelgriep H5N1. Ook het gebruik van groeibevorderaars en medicijnen bij de productie van kippenvlees heeft voor onrust gezorgd onder de Chinese consumenten. De sector zal de komende jaren dan ook sterk moeten focussen op de verbetering van de voedselveiligheid en de verbetering en uitbreiding van het assortiment, aldus de Rabobank.

Eén reactie

  • kleitokkers

    Mooie foto bij dit verhaal, zeker het nieuwe 1 ster ras ????
    Ja dat ze bij het nos het niet weten is nog daar aan toe maar hier.

Of registreer je om te kunnen reageren.