Pluimveehouderij

Nieuws 7318 x bekeken 8 reacties

LTO/NOP wil met spoed ophokplicht

Barneveld – Het hoofdbestuur van de vakgroep pluimvee LTO/NOP heeft het ministerie van Economische Zaken met spoed verzocht een ophokgebod in te stellen voor al het buitenlopende pluimvee.

Het verzoek betreft zowel vrije uitloop als biologisch, als het aan de LTO/NOP ligt. Kort na aanvang de bestuursvergadering op woensdagmiddag besloot voorzitter Eric Hubers de vergadering te schorsen om het verzoek namens zijn gezamenlijke achterban uit te vaardigen richting de Chief Veterinary Officer Christianne Bruske. "We verzoeken een ophokplicht voor twaalf weken, met zo snel mogelijke ingang. Het risico is te groot om dingen op zijn beloop te laten. De tijd van praten, rapporten en commissies van deskundigen is voorbij. We hebben in korte tijd twee AI-uitbraken voor de kiezen gehad en dat kan maar tot één conclusie leiden. We ontkomen niet aan het treffen van preventieve maatregelen om nieuwe uitbraken te voorkomen."

Volgens de LTO/NOP bestuurders is de huidige situatie niet vergelijkbaar met die van 2011-2012. Toen was sprake van enkele AI-uitbraken, met geografische spreiding en spreiding in tijd. Nu is sprake van een andere analyse. Jan Willem Lagerweij: "Binnen tien dagen twee gevallen, dat is de realiteit. Was er in 2011-2012 nog geen aanleiding tot ophokken, nu is die er wel degelijk." Vanuit de NOP-gelederen is direct geschakeld met de NVP. Daar werd de analyse van LTO/NOP gedeeld en het pleidooi voor het ophokgebod onderschreven. Hubers: "Wij hopen dat een ophokgebod vanuit de overheid ook de Nederlandse eierhandel tegemoet komt. Bij een overheidsbesluit blijven de exportcertificaten voor respectievelijk Freiland en Biologisch gewoon geldig. Bij een eventuele ophokplicht vanuit de sector alleen is dat problematischer.’’

Laatste reacties

 • hvhvof1

  Als het kalf verdronken is.....!!!!!!!!

 • hvhvof1

  Hoe ver laten we het weer komen,is ook prachtig weer om de de kippen buiten te doen voor de consument nu net voor Pasen. Tien jaar geleden in de (goede week) geruimd!!!

 • gerjan slingenbergh

  Gelukkig gaat de ophokplicht niet voor biologisch dynamische kippen gelden. Deze eieren hebben een binnenlandse bestemming daar hoeft geen exportpapier bij.

 • Bekend bij de redactie

  Zo werkt dat natuurlijk niet Gerjan. Beter is het om de kippen die in een onbeschutte uitloop op te hokken, net zolang tot er voldoende beschutting is. Certificaten desnoods wel intrekken en niet zeuren als je het niet voor elkaar hebt. Krijgen de consumenten en de kippen weer waar voor hun geld.

 • kuiken007

  er zijn er weer die hun kans grijpen in de discussie!!!!

 • koestal

  alles ophokken,biologisch is altijd niet zo logisch

 • gert67

  Inderdaad alles ophokken. Ook hobby-pluimvee kan ziek worden en ziektes verspreiden. Gelijke monniken, gelijke kappen!

 • FSE Frank

  Gezondheid, veiligheid, kwaliteit en 'diervriendelijkheid' blijkt niet goed samen te gaan. Hoeveel keer moeten we nog kippen ruimen voor we dit onder ogen willen zien.
  Prachtig hoor, die plaatjes met prachtige gekleurde kippen in een bont gekleurd weiland met korenbloemen.
  Dit plaatje vervaagd heel snel zodra de realiteit doordringt, beter ten halve gekeerd dan ten hele gedwaald. ALLES NAAR BINNEN . . DIRECT.
  als de sector je lief is tenminste.
  Banken worden gered, landen worden gered maar boeren zadelen we op met onnodige risico's en als het misgaat dan moeten die zichzelf maar redden.
  Ik wens alle ondernemers bestuurders en verdere betrokken veel wijsheid.


Laad alle reacties (4)

Of registreer je om te kunnen reageren.