Pluimveehouderij

Nieuws 2925 x bekeken 3 reacties

Halal-kippen vrijwel allemaal verdoofd geslacht

Den Haag – Vrijwel alle halal geslachte kippen worden eerst bedwelmd. Dat laat staatssecretaris Sharon Dijksma (landbouw) weten na Kamervragen van Marianne Thieme van de Partij voor de Dieren.

Vrijwel alle pluimveeslachterijen in Nederland slachten het pluimvee na bedwelming, vaak met een waterbad. Alleen twee kleinere Nederlandse pluimveeslachterijen slachten de kippen zonder bedwelming. Het is volgens halal-certificeerders toegestaan dat kippen eerst worden verdoofd, mits de dieren niet ten gevolge van de bedwelming overlijden.

Dijksma zegt dat het uit dierenwelzijnsoogpunt niet uit maakt voor de dieren of de bedwelming omkeerbaar is of niet. “Zolang de bedwelming de kippen maar in een staat van bewusteloosheid en gevoelloosheid brengt die aanhoudt tot de dood is ingetreden”, schrijft Dijksma. Ze vindt ook niet dat consumenten oneerlijk worden voorgelicht over halal-geslachte kippen, omdat het overgrote deel bedwelmd wordt geslacht. “De bedwelming van de halal-kippen dient te voldoen aan dezelfde voorwaarden uit de Verordening als de bedwelming van niet-halal-kippen. Er is wat dat betreft dus geen verschil”, aldus Dijksma.

Laatste reacties

 • alco1

  Een beginsel is natuurlijk, iedereen in zijn waarde laten. Maar is er bij alle mensen niet zoiets van. Waarom zijn er zoveel verschillende geloven en zich daarbij afvragen. Is de coaching wel goed? Al die geloven met al die rituelen. Denken wij nu werkelijk dat het onze, het ware is.

 • sallandseboer

  Ik zou Halal niet verbieden om de manier van het slachten, maar wel om het vrijheidsbeeld. Wij krijgen het door de strot geduwd zonder dat het op het etiket staat.
  Zowel uit sociale overwegingen als met commerciële belangen in gedachten, wordt islam gefaciliteerd in Nederland.

 • Bison

  Geef die .......en de kippen een klap met de bijl dan zijn ze tegelijkertijd en vedoofd en kop eraf.

  Men mag zelf de puntjes invullen.

Of registreer je om te kunnen reageren.