Pluimveehouderij

Nieuws 1095 x bekeken 4 reacties

Franse eierproductie loopt verder terug

Parijs – De Franse eierproductie is, na een daling van 10 procent in 2011, vorig jaar met nog eens 3 procent terug gelopen. Dat heeft nog altijd te maken met de nieuwe Europese regeling rond legbatterijen waar de Franse eierindustrie met de nodige moeite aan probeert te voldoen.

Dat stelt de agrarische infodienst Agreste in een analyse van de pluimveesector in de afgelopen jaren. In feite loopt de productie van consumptie-eieren in Frankrijk al sinds 2005 gestaag terug. Werden er in dat jaar nog ruim 14 miljard eieren geproduceerd, vorig jaar was dat gedaald tot rond de 12,5 miljard. De enige uitzondering was 2010 toen de Fransen konden profiteren van een geringer aanbod uit Duitsland en andere EU-landen en er zich een kleine opleving voordeed. Wel is het zo dat de productie in de tweede helft van vorig jaar weer begon aan te trekken en dat ook het aantal plaatsingen in die periode op een relatief hoog niveau lag.

Dat dalende aanbod heeft volgens Agreste direct gevolgen voor de prijs van eieren. Die vertoont sinds halverwege 2011 een stijgende lijn. In juni van dat jaar werd voor eieren van 53 tot 63 gram nog 7 euro per honderd stuks genoteerd terwijl dat in maart van het volgende jaar bijna was verdubbeld naar 13,20 euro, een recordbedrag. De laatste maanden is aan die stijging echter weer een einde gekomen. Tegelijkertijd ging de winkelprijs voor eieren in die periode met niet meer dan vier procent omhoog, tekent Agreste daarbij aan. Dat heeft echter weinig gevolgen gehad voor de consumptie, want die bleef na een bescheiden daling met één procent in 2011 in het afgelopen jaar verder stabiel.

Laatste reacties

 • PluimveeBrabant

  De juiste titel is: Franse eierproduktie LIEP terug. Franse eierprijzen zijn sinds kerst elke week gedaald, dat zal wel niet komen door een lagere produktie!

 • Eierboer Zuid

  Inderdaad erg interessante en actuele informatie ! Is er nog iemand wakker daar bij de redactie ? Er worden momenteel zoveel eieren geproduceerd in Frankrijk dat de industrieprijs (overschotten die niet in de winkels verkocht raken) gezakt is tot 52 cent per kilogram. Er zijn in decennia nooit zoveel kippen opgezet in Frankrijk als in 2012 : 48,5 miljoen kippen. In 2008 waren dat er 43,8 miljoen. In 2009 46,5 miljoen, in 2010 45,4 miljoen en in 2011 38,4 miljoen. En dan krijgen we zo'n bericht...

 • gunther007007

  hallo hallo wakker worden

  We zitten hier niet in het jaar 2012. Het is bijna april 2013.
  In Frankrijk zijn momenteel de goedkoopste eieren van heel Europa
  te verkrijgen. Franse leghennenbedrijven houden zich blijkbaar alleen
  bezig met het massaal opzetten van verrijkte kooi stallen. Hebben ze in Frankrijk
  al van het woord Scharrel gehoord. Waar gaat dit naartoe?

 • Eierboer Zuid

  Gunther, In Nederland moeten we niet te hard roepen. Frankrijk is ongeveer zelfvoorzienend. Nederland produceert 3 maal zo veel eieren als het zelf kan opeten. Bovendien : in Frankrijk zet met kooikippen op zoals altijd, in Nederland moet het plots allemaal scharrel zijn. Waar gaat dat naartoe ? Antwoord : naar de industrie !

Of registreer je om te kunnen reageren.