Pluimveehouderij

Nieuws 1910 x bekeken

Wereldwijde pluimveevleesproductie blijft groeien

Zoetermeer - De wereldwijde productie van pluimveevlees is in 2012 met 1,5 procent gegroeid. Ook in 2013 zal de productie blijven groeien. Dat meldt het Productschap Pluimvee en Eieren op basis van een rapport van het internationale vleesmarktonderzoeksbureau GIRA.

De totale productie van pluimveevlees was in 2012 85 miljoen ton en zal in 2013 doorgroeien tot 86,3 miljoen ton. De grootste groeiers in productie zijn China en Rusland. China zag zijn productie vorig jaar groeien met vier procent tot 13,7 miljoen ton. Rusland had een groei van 10 procent en kwam uit op 3,3 miljoen ton. De GIRA verwacht dat de Russische productie in 2013 met zes procent zal groeien en dan uitkomt op 3,5 miljoen ton. De 27 landen van de Europese unie realiseerden in 2012 een productiegroei van twee procent tot 12,8 miljoen ton. Voor dit jaar verwacht de GIRA een groei van van een half procent in de EU.

De ontwikkeling in de Verenigde Staten gaat precies de andere kant op. De productie daalde het afgelopen jaar als gevolg van  droogte en hoge voerprijzen met 1,5 procent en ook dit jaar wordt er een daling verwacht. Ook in Brazilië is de productie met een procent gedaald. Dit is een gevolg van de binnenlandse vraag die onder druk stond en een inzakkende export. Brazilië heeft ook te maken met toenemende concurrentie van Argentinië dat zijn pluimveevleesproductie aan het uitbreiden is. Vooral op de binnenlandse afzetmarkt merken de Brazilianen dat. Ondanks hun dalende productie hebben de Amerikanen in 2012 toch vier procent meer pluimveevlees geëxporteerd. Door de hoge binnenlandse prijzen in de VS was er meer product voor de export beschikbaar. De EU exporteerde 1,5 procent meer (in totaal 1,3 miljoen ton).

Of registreer je om te kunnen reageren.