Pluimveehouderij

Nieuws 1818 x bekeken 7 reacties

Voorstellen voor betere inrichting uitloop

Barneveld - De Adviescommissie pluimveegezondheidszorg heeft voorstellen ontwikkeld voor aanpassing van de uitvoering en inrichting van de uitloop.

Het Productschap Pluimvee en Eieren neemt in april besluiten over nieuwe regels voor aanscherping van de hygiëne en voor de inrichting van de uitloop op uitloopbedrijven. Er komt geen intensivering van de monitoring op AI op bedrijven met uitloop. In de bestuursvergadering donderdag van het productschap zijn deze voorstellen in eerste aanleg besproken.

De adviesgroep heeft voorstellen gedaan op het gebied van de inrichting van de uitloop. Rondom de stal moet een strook van 3 tot 5 meter droog zijn, zodat er geen plassen blijven staan. Aan die droge strook zou een strook van 5 tot 10 meter breed moeten grenzen met opgaande beplanting, die de hennen zoveel mogelijk beschutting biedt. Uitloopterreinen moeten verder goed worden afgerasterd tot een afstand van 100 meter vanaf de stal en met gaas van minstens 125 centimeter hoogte. Ook sloten en open water moet worden afgerasterd. Verder zouden er allerlei regels gaan gelden op het gebied van reiniging en ontsmetting.

De Adviescommissie pluimveegezondheidszorg heeft ook bekeken of intensivering van de monitoring van AI via ei-onderzoek zinvol zou zijn. Voorlopig ziet de sector daarvan af. De verwachting is dat er niet meer besmettingen worden gevonden, dan bij het huidige systeem dat werkt via bloedonderzoek. Bovendien zouden de kosten van monitoring op deze wijze flink stijgen. Vooral biologische pluimveehouders hebben daartegen geprotesteerd.

Laatste reacties

 • joannes

  Zo zie je maar, dat idylische plaatje van kippen in het open veld wordt ook gecompliceerd. Hopenlijk zullen de klanten er voor betalen!

 • gerjan slingenbergh

  Als ze niets aan de eenden- en kalkoenenhouderij gaan doen zie ik dit als een middel om biologische pluimveehouderij uit Nederland weg te pesten.

 • fransenels

  Goede zaak, chique uitloop verdienen deze met zorg groot gebrachte kippen

 • domme boer

  Volgens mij is het nog altijd zo dat (wilde) vogeltjes graag in een boom zitten,
  dus als je meer bomen in een uitloop gaat zetten komen er ook meer vogels.
  Ik weet wel, het kijkt natuurlijk leuk maar of het iets af doet aan het werkelijke probleem (vogelgriep) dan heb ik toch sterk mijn twijfels.
  p.s. wilde vogels vliegen ook hoger als 125 centimeter.

 • gerjan slingenbergh

  Heb je ooit een gans in een bos gezien?

 • l coumans

  nee Gerjan maar wel uilskuikens

 • domme boer

  oke, dus alleen ganzen verspreiden de vogelgriep, weer wat geleerd.

Laad alle reacties (3)

Of registreer je om te kunnen reageren.