Pluimveehouderij

Nieuws 2289 x bekeken 1 reactie

Rechter: meetkip-methode voldoet niet

Den Haag - De controlemethode met een zogenoemde meetkip waarmee de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) de werking van de waterbadverdovingsmethode voor slachtkuikens controleert, is een ondeugdelijke methode. Dat heeft het College van Beroep voor het Bedrijfsleven uitgesproken in een zaak van een viertal pluimveeslachters tegen het ministerie van EZ.

De zaak dateert uit 2010. Slachterijen werden beboet, omdat ze niet zouden voldoen aan de wettelijke normen voor verdoving.  De meetkip waarmee de NVWA werkt is een dummykip met een gestandaardiseerde weerstand waarmee de bedwelmingsstroomsterkte wordt gemeten. De meetkip heeft een standaard weerstand van 1.000 Ohm. De NVWA gaat er van uit dat alle vleeskuikens ook gemiddeld die weerstand hebben. Met de gevonden waarde in de meetkip, berekende de NVWA een stroomsterkte voor het hele waterbad, op basis waarvan het proces werd beoordeeld. De slachterijen bestrijden deze werkwijze en stellen dat de stroomsterkte in de waterbak zelf moet worden gemeten op het moment dat er kippen in hangen. Het College van Beroep voor het Bedrijfsleven heeft nu de slachterijen gelijk gegeven.

De uitspraak in dit geschil is inmiddels enigszins achterhaald, zo bevestigt Nepluvi-medewerker Peter Vesseur. De slachterijen zijn voor een groot deel omgeschakeld naar twee fasen CO2-verdoving en kopverdovers, waarbij de slachtkuikens een stroomstoot krijgen via elektrodes tegen de kop. Het waterbad wordt nog op slechts enkele bedrijven gebruikt.

Eén reactie

  • annema

    en weer zijn er enorme kosten op ondeugdelijke aannamens ten laste van de boer dank u

Of registreer je om te kunnen reageren.