Pluimveehouderij

Nieuws 2793 x bekeken 11 reacties

'Nederland speelt rol in Duitse eierfraude'

Den Haag - Nederlandse pluimveebedrijven spelen mogelijk een rol in het eierenschandaal in Duitsland. De Duitse justitie heeft de Nederlandse justitie om hulp gevraagd in de zaak, maakte het Openbaar Ministerie maandag bekend.

Een woordvoerder bevestigde dat "verschillende rechtshulpverzoeken" zijn ingediend, maar kon niets zeggen over de inhoud. Volgens berichtgeving van de NOS zouden 30 Nederlandse bedrijven betrokken zijn bij de zaak. De omroep meldt dat de bedrijven volgens de Duitse justitie vrachtbrieven met valse aantallen kippen hebben gegeven bij de geleverde dieren.

De Duitse justitie in Oldenburg heeft een onderzoek ingesteld tegen honderden boerenbedrijven, omdat ze te veel legkippen in hun stallen houden. Hun eieren zijn niettemin verkocht onder het biologische label.

Bij honderden Duitse boerenbedrijven zou inmiddels onderzoek zijn gedaan. Het is volgens de Duitse justitie zeker dat miljoenen biologische eieren zijn verkocht, die dat label ten onrechte droegen.

Laatste reacties

 • Gerd

  Hoe is het mogelijk, alles wordt gecontroleerd en vervolgens met behulp van valse vervoersdocumenten ....... het is slechts een kwart cent per ei!

 • 1942 rinse

  Doorgaan met eiereten, blijft gezond en al die miljoenen consumenten hebben er niets van geproefd. Blijf nuchter en tik een eitje,goed voor je conditie.

 • fjam

  tis een kniesoor die hier op let.

 • Realist

  @rinse

  er is inderdaad niets mis met de eieren, echter de mensen belazeren de kluit wel degelijk. Ze strijken een meerprijs op waar ze geen recht op hebben.

  En de consument wordt al deze berichtgeving een beetje zat straks.

 • Piet, Midden-Europa

  Appels voor Citroenen verkopen is bedrog, Kooi-eieren voor BIO-eieren verkopen is ook bedrog !!!... En wie wil graag bedrogen worden ???, toch NIEMAND !!!... Bovendien vind ik het zeer onsportief !!!...

 • 1942 rinse

  ik had het over de eieren. Dat andere moet de controledienst maar oplossen.
  maar dan ook de italiaanse kooieieren etc. controleren he.

 • Eierboer Zuid

  Ik begrijp die Duitsers niet goed. Zou iemand die de boel echt wil belazeren niet gewoon wat scharreleieren tussen de bio-eieren draaien in plaats van meer kippen in die biostal te steken en die dan duur bio-voeder te geven ? Eigenlijk is de bioconsument hier niet echt bedrogen : hij wil biologisch kopen omdat dat goed is voor het milieu ? Welnu, door eieren uit die stallen met hogere bezettingsdichtheid te eten verkleint hij zijn ecologische voetafdruk. Er is immers minder stal nodig per ei, minder electriciteit, minder arbeid,...Alleen maar beter voor het leefmilieu.

 • Sjaak

  Nou, Willem Bruil....een inkoppertje;)

  Dit is nou typische een voorbeeld, waarop de blog 'De Eed' van toepassing is...

 • bertes

  veel boeren willen steeds maar meer meer meer. de bedrijven zijn voor bio begrippen te groot geworden. en dan ineens gaat de prijs onderuit. en dan begint het gedonder.
  WEG GOEDE NAAM.

 • kk

  Typich duits gelijk roepen dat het probleem ook Nederlandse producten betrefd, onmiddelijk de aandacht verleggen omdat ze bang zijn dat de duitse consument Nederlandse eieren gaat kopen en de duitse laat liggen in de super.
  Je zag dit verschijnsel ook bij het dioxine schandaal.

 • kleitokkers

  Goed opgemerkt kk maar eens even tellen, in duitsland geproduceerd met stempel D
  is +1ct/ei, verschil scharrel bio is +7 ct/ei veel te veel kippen in stal is +1 ct/ei minimaal. Dus heel voorzichtig gerekend betekend dit een plusje van 9 ct/ei maal 325 eieren/ kip = 29.25 extra / kip, gemiddeld bedrijf 20.000 dieren= ruim half miljoentje, maal 150 bedrijven is toch 75 miljoen extra te verdelen. En maar piepen op die vastgoed jongens. Of reken ik niet goed.

Laad alle reacties (7)

Of registreer je om te kunnen reageren.