Pluimveehouderij

Nieuws 3673 x bekeken 9 reacties

Vleeskuikenhouderij kampt met afwijkende borstfilets

Lunteren - De vleeskuikenhouderij heeft de laatste tijd in toenemende mate te maken afwijkingen aan de borstfilets. Dit wordt gemeld door coöperatie De Valk Wekerom uit Lunteren in zijn periodiek De Valkenier.

Kuikens met de afwijking hebben borstfilets die slijmerig hard en rubberachtig zijn. De afwijking is niet nieuw. In het verleden kwam het voor bij hooguit 1 procent van de kuikens volgens het artikel in de Valkenier. De laatste tijd komt hij echter vaker voor dan de laatste jaren en leidt tot beduidend hogere afkeuringspercentages. De Valkenier noemt percentages tot wel 16 procent.

Navraag bij diverse partijen maakt duidelijk dat het probleem al langer bekend is. Het is besproken in Nepluvi- en Nevedi-verband.

De afwijking, die ook bekend staat als Wooden Breast, is geen bedreiging voor de voedselveiligheid. Het verschijnsel heeft waarschijnlijk te maken met een storing in de stofwisseling, waarbij de afvoer van afvalstoffen die ontstaan bij vorming van spiercellen is verstoord. Het lijkt op verzuring zoals die plaatsvindt na een sportinspanning waarbij spieren verzuren en daarna verstijven.

Volgens Jan Odink van brancheorganisatie Nepluvi gaat het om een afwijking die ook internationaal wel bekend is. Volgens hem komt het veel minder voor dan het artikel in de Valkenier suggereert.

Volgens het artikel in de Valkenier komt de afwijking vooral voor bij bijproducten van de fokkerij van Ross. Vooral bij dieren die als laatsten worden afgeleverd (zogenoemde wegladers) zou het probleem vaker voorkomen. Projectmanager Otto van Tuijl van Aviagen, het bedrijf achter de Ross-fokkerij, was donderdag onbereikbaar voor commentaar.

LTO/NOP voorzitter Eric Hubers is bekend met het probleem. Ook Jan Brok van de NVP kent het probleem. Het probleem is besproken in de kringen van Nevedi, Nepluvi, NOP en NVP. Hubers bevestigt dat het waarschijnlijk een fokkerijprobleem is. Jan Brok meldt dat het de bedoeling is dat er meer onderzoek wordt gedaan naar de oorzaken.

Laatste reacties

 • probe14

  De Valk doet aan promotie!

 • Kuykenhouder

  Goed gedaan De Valk. Gezegende Kerst! Waar haal je het verstand vandaan meneer A R uit W! Problemen los je op en hang je niet aan de grote klok. En wat denk je dat er nu gaat gebeuren......

 • Reactie verwijderd door een beheerder

 • jp.bierema

  Ja, info387. Dat is jouw oude werkgever toch: De Valk, die zijn voor open advies en daar sta ik achter. Jij bent verder gegaan in de dierrechten waarvan je vanochtend nog op dit forum opmerkte dat die wel kunnen worden afgeschaft. Weinig handel meer? Of heb ik niet goed gelezen?
  Anne, je zegt niks verkeerd. 't Is alleen jammer dat andere media jouw stukje in de internetether brengt.. Maar de openheid die jij nastreeft kan ik dik onderstrepen. En de veranderingen op termijn die ons worden voorgehouden qua groeisnelheid duren mij veel te lang, echter ik heb begrip voor de lange weg die gevolgd moet worden eer onze eendagskuikens trager groeien. En ik ben geen veredelaar dus kritiek is zo makkelijk te geven. Maar we horen en zien nog niks........dusssss zou er wat gebeuren of blijven we doorgaan zoals we bezig zijn.
  Maar wanneer op de hele wereld onze kippen 15 tot 20% langzamer groeien worden naar mijn mening heel wat problemen opgelost. a beenwerk van de kuikens en b prijsvorming. En ook al doen we een stap terug in Eco-efficiëntie (tik maar even in op Wikipedia), het welzijn en plezier van grootbrengen van vleeskuikens zal toenemen. Dat zijn belangrijke punten die nu nog het onderspit delven van duurzaamheid (want dat kan niet beter, doen we gewoon perfect) maar die voor de toekomst de belangrijkste basis vormen voor verantwoord kippenvlees produceren.
  Want zonder kritiek komt er geen verandering en gaan we allemaal over tot de orde van de dag.

 • janskip

  ik gebruik gewoon Biovitall door mijn drinkwater en had de afgelopen ronde op 130000 stuks 0,0 kg afkeur en die stal zonder Biovitall 800 kg op 30000 stuks
  en dat voor 0.6 ct per kuiken per ronde ik weet wel wat ik doe
  BIOVITALL

 • groot boerdam

  Janskip waar haal je dat biovitall?

 • jehanvankroaks

  bij janskip natuurlijk @ grootboerdam

 • Kippenboerke

  ankehaar en info hebben wel gelijk. Bierema snapt het nog niet helemaal.

 • jp.bierema

  Iederéén z'n vrije mening Jan.

Laad alle reacties (5)

Of registreer je om te kunnen reageren.