Pluimveehouderij

Nieuws 1019 x bekeken

Schotland gaat kippensector helpen

Edinburgh – De Schotse regering komt nog voor de kerst met een hulpplan voor de kippensector en de vleesverwerkende industrie. Dat volgt op een besluit van 2 Sisters om een verwerkingsbedrijf af te stoten en een andere fors in te krimpen.

Het vleesbedrijf heeft daarbij ook de levercontracten met honderden fokkers opgezegd. De betrokken vleesbedrijven behoorden vroeger tot Vion UK.

''Schotland heeft eerste klas kippenhouders die met veel aandacht voor het dierenwelzijn producten van hoge kwaliteit leveren. We kunnen ons niet permitteren dat kwijt te raken,'' aldus landsminister Richard Lochhead van plattelandszaken. Lochhead wil komen tot een eigen groepering voor kippenbedrijven in Schotland, de efficiëntie en concurrentiepositie van alle schakels in de keten versterken en de marktpositie van de sector versterken.

Lochhead: ''Het besluit van 2 Sisters om op korte termijn de productie terug te draaien heeft ernstige gevolgen voor de hele keten, inclusief graanproducenten en transporteurs. Om de toekomst van de sector te beschermen, is het nodig om zo'n situatie met één dominante speler in de toekomst te vermijden. Er is genoeg vraag naar kip in Schotland om deze bedrijven aan de gang te houden. De consument wil Schotse kip kopen en de meeste winkeliers willen het daarom ook in hun zaak hebben.''

Of registreer je om te kunnen reageren.