Pluimveehouderij

Nieuws 1454 x bekeken

Veel belangstelling voor excursie kippenuitloop

Zo’n 35 mensen bezochten donderdag 31 oktober de excursie Boomgaard en wilgenplantage in de kippenuitloop, onderdeel van de projecten Bomen voor Buitenkippen en Kiplekker onder de wilgen.

De excursie vond plaats op het biologische legpluimveebedrijf van Wim en Annie Thomassen in Overberg bij Veenendaal (U). De deelnemers aan de excursie waren voornamelijk pluimveehouders (biologisch leg en vlees en vrije uitloop), maar ook mensen van de eierhandel, van de Dierenbescherming, het ministerie van Economische Zaken en onderzoekers. Er waren ook belangstellenden uit België.

Wim en Annie Thomassen hebben 15.000 leghennen en 7 hectare uitloop. Van deze 7 hectare is anderhalve hectare ingeplant met (laagstam-)appelboomgaard en een hectare met een wilgenplantage. De fruitbomen en de wilgen zijn afgelopen winter ingeplant en hebben al een dusdanige omvang dat de kippen er volop gebruik van maken.

Steeds meer bedrijven maken werk van de beplanting in de kippenuitloop, maar dat een pluimveebedrijf op deze schaal in ʼprofessionele' beplanting in de kippenuitloop investeert, is nog vrij uniek.

Dinsdag 12 november is in de biologische boomgaard van opleidingscentrum Warmonderhof in Dronten de bijeenkomst Fruit in de kippenuitloop, bedoeld voor wie al fruitbomen in de kippenuitloop heeft en vragen heeft over de verzorging, bemesting, snoeien, ziekten, spuiten, etc. Fruitteeltdeskundige Wil Sturkenboom, docent biologische fruitteelt op de Warmonderhof, zal op deze onderwerpen ingaan.

Voor meer informatie: zie www.bomenvoorbuitenkippen.nl en www.kiplekkeronderdewilgen.nl.

Of registreer je om te kunnen reageren.