Pluimveehouderij

Nieuws 1040 x bekeken

Ciolos wijst herstel exportsteun kip af

Brussel – Landbouwcommissaris Dacian Ciolos wil niets weten van een verzoek uit de Franse kippensector om de exportrestitutie op diepvrieskip weer in te voeren. "De betrokken bedrijven hebben zeven jaar de tijd gehad om zich voor te bereiden, dat moet toch voldoende zijn."

De Europese Commissie maakte halverwege dit jaar een eind aan de subsidie op de uitvoer van diepvrieskip naar derde landen, nadat de regeling eerder al fasegewijs was verminderd. De restitutie kwam vooral terecht bij Franse verwerkers. Volgens gegevens van de Commissie ontving dat land tussen 2003 en 2013 767,7 miljoen van de in totaal uitgekeerde 887,8 miljoen. Een aantal Franse kippenbedrijven, zoals Groupe Doux en Tilly-Sabco, was grotendeels van de regeling afhankelijk en heeft na het afschaffen ervan hun activiteiten dan ook geheel of grotendeels teruggedraaid waarbij bijna 2.000 banen verloren zijn gegaan.

De bedrijven hebben met steun van minister Stéphane Le Foll van landbouw en de sectororganisaties bij de Commissie een verzoek neergelegd om de regeling langer te laten bestaan. Ciolos legt dat echter direct naast zich neer. "Ons besluit is onomkeerbaar", aldus de landbouwcommissaris. Hij wijst er daarbij echter wel op dat Frankrijk in het nieuwe EU-landbouwbeleid 'enveloppen' kan instellen om bepaalde sectoren bij te staan bij een herstructurering.

Of registreer je om te kunnen reageren.