Pluimveehouderij

Nieuws 786 x bekeken 1 reactie

Bezwaren Saoedi-Arabië tegen Deense verdovingsmethode

Kopenhagen - Saoedi-Arabië heeft bij inspectie van pluimveeslachterijen in Denemarken bezwaren gemaakt tegen de verdovingsmethode die wordt toegepast. De export naar deze belangrijke markt is daardoor in gevaar gekomen.

Dat meldt de Deense brancheorganisatie Fjerkræraadet (Danish Poultry Meat Association). De bezwaren komen erop neer dat de Saoedi-Arabische inspecteurs menen dat de dieren voordat ze worden geslacht al dood zijn, wat in strijd is met de halal-regels. Pluimvee wordt verdoofd door zogenoemde electronarcose.

Consulent Stig Munck Larsen hoopt dat het gaat om een misverstand. "We exporteren al tientallen jaren zonder problemen naar Saoedi-Arabië en hebben altijd dezelfde verdovingsmethode toegepast en deze is ook altijd als halal-conform beoordeeld. Mogelijk zijn er nieuwe inspecteurs gekomen, die de regels anders interpreteren. We zijn daarover in gesprek en hopen dat het misverstand uit de weg kan worden geruimd. Als dat niet gebeurt komt ook de export van andere EU-landen in de problemen. Inspecties vinden om de zoveel jaar plaats en wij waren aan de beurt. In hoeverre ook in andere landen al nieuwe inspecties zijn uitgevoerd weet ik echter niet."

Saoedi-Arabië vergt ook hoge tarieven (23.000 euro per slachterij) voor de inspecties. "Dat is een ander probleem. De Europese Commissie is daarmee bezig, want het is in strijd met de WTO-afspraken."

Eén reactie

  • new kids

    Stig, gewoon naar Nederlander of Duitsland verkopen. Kun je die 23000€ in je zak houden.

Of registreer je om te kunnen reageren.