Pluimveehouderij

Nieuws 1456 x bekeken

2 Sisters grijpt in bij voormalige Vion-fabriek

Coupar Angus – Het Britse vlees- en voedingsbedrijf 2 Sisters wil meer dan 200 banen schrappen bij een kippenverwerkingsfabriek in het Schotse Coupar Angus. 2 Sisters is eigenaar van dat bedrijf sinds het begin dit jaar de kippen- en rundvleesactiviteiten van het voormalige Vion UK overnam.

Volgens 2 Sisters Food Group maakt de vestiging in Coupar Angus, waar 658 mensen werken, aanzienlijke verliezen. Het bedrijf wijt dat aan een daling in de vraag naar kip en een overaanbod op de Schotse markt. De onderneming is nu begonnen met de verplichte consultatieronde met de bonden. Daarbij gaat het ook om aanpassen van de werktijden voor de overblijvende werknemers. 2 Sisters zegt bovendien een koper te hebben voor een kleiner kippenbedrijf in Letham. ''We kondigen hiermee een reddingsplan aan voor onze bedrijven in Schotland dat moet helpen om de pluimveesector levensvatbaar te houden en ons meer kans geeft op verdere groei. Niets doen zou onze sector in Schotland ernstig in gevaar brengen. Er is een overaanbod van kip en Coupar Angus is altijd al onze minst efficiënte fabriek,'' aldus een verklaring van het bedrijf.

2 Sisters is in Nederland eigenaar van Storteboom met vestigingen in Putten, Nijkerk, Sprundel en Zeewolde met samen rond de 2.000 werknemers. Het bedrijf deelde eind vorige maand al mee dat de integratie van de elf verwerkingsbedrijven van het voormalige Vion UK druk legt op de financiële resultaten. De onderneming moest over het boekjaar tot eind juli een verlies melden van 39,9 miljoen euro. Een jaar eerder werd nog 50,6 miljoen euro winst geboekt. In dat verslag meldde 2 Sisters ook dat de kipactiviteiten van Vion UK verlieslatend waren en dat ingrepen noodzakelijk waren. 2 Sisters nam overigens niet de grote varkensdivisie van Vion UK over; die is verzelfstandigd en werkt nu onder de naam Karro Food Group.

Of registreer je om te kunnen reageren.