Pluimveehouderij

Nieuws 1507 x bekeken 5 reacties

Duitse cijfers: vleeskip krijgt vaakst antibiotica

Berlijn - Vleeskuikens worden in Duitsland in vergelijking met ander vee het meest met antibiotica behandeld. Bovendien zijn die dieren dragers van de meeste resistente E.coli-bacteriën. Dat blijkt uit cijfers van consumentenveiligheidsinstituut BfR (Bundesinstitut für Risikobewertung).

BfR presenteerde de gegevens op een symposium in Berlijn. Een vleeskuiken wordt volgens het overzicht gemiddeld 26 dagen per 100 dagen met antibiotica behandeld. Van de E.coli op vleeskuikens is 90 procent resistent. Dat percentage geldt ook voor kalkoenen, maar deze worden iets minder vaak behandeld, namelijk 22 dagen per 100 dagen. Vleeskalveren worden 7 dagen van de 100 dagen behandeld; 83 procent van de E.coli op deze dieren is bestand tegen antibiotica. Voor varkens zijn de gemiddelden 4 dagen per 100 en qua resistente E.coli is het gemiddelde 77 procent. Op melkkoeien en vleesrunderen is 20 en 24 procent van de E.coli resistent en de behandelingsfrequenties zijn 1 en 0,1 dag per 100 dagen.

Het is dit jaar de eerste keer dat representatieve data over de inzet van antibiotica en de resistentiesituatie in de Duitse veehouderij beschikbaar zijn. "Op deze basis kunnen de risico's geobjectiveerd en ingeschat worden, zodat vervolgens maatregelen ter verbetering van de situatie kunnen worden voorgesteld", aldus het BfR.

Laatste reacties

 • Paul Grefte

  26 dagen per 100 dagen is 95 dierdagen per jaar(!). Bijna vijf keer het Nederlandse gemiddelde. Lang leve de 5xD....

 • Kuykenhouder

  En dat komt met auto's vol naar Nederland elke dag! #fail!!

 • Broederijbrok

  Hoeveel vrachtauto's per dag?

 • new kids

  De pot verwijt de ketel dat ie zwart ziet.

 • jehanvankroaks

  Ook een uitspraak van new kids.

  @#$& kut ziede gy nouw ni dak geen geld heb?
  en ask geld had krijgde gy da tog ni, van een kale kip kunde tog ni plukke?

Laad alle reacties (1)

Of registreer je om te kunnen reageren.