Pluimveehouderij

Nieuws 2448 x bekeken 7 reactieslaatste update:25 okt 2013

Supermarkten moeten voldoen aan alle criteria Kip van Morgen

Zoetermeer - Pas als aan alle criteria is voldaan voor de productie van de Kip van Morgen mag een supermarktketen het product ook daadwerkelijk presenteren aan de consument als Kip van Morgen.

Die afspraak is gemaakt in het overleg van alle partijen over het project 'Kip van Morgen'. Dat bevestigt Liselotte Hamelink van het CBL. De stand van zaken van het project wordt dinsdag besproken in de vergadering van de sectorcommissie pluimveevlees van het Productschap Pluimvee en Eieren.

Voor de invoering van het Kip van Morgen-project hebben de partijen (LTO/NOP, NVP, Nepluvi, CBL) een invoering in fasen afgesproken. In de eerste fase die loopt tot 1 januari 2016, worden zaken als lagere bezettingsgraad, aangepast lichtregime, extra afleidingsmateriaal doorgevoerd. Na 1 januari 2016 moet worden overgeschakeld op een trager groeiend ras. Eerder overschakelen op een traag groeiend ras is echter ook mogelijk.

De grote vrees was dat de verschillende supermarkten al met de kreet 'Kip van Morgen' zouden gaan adverteren als ze slechts kleine productiewijzigingen hadden doorgevoerd. Dat zou voor de concurrentie heel ingewikkeld en oneerlijk worden.

Binnen de werkgroep wordt verder gesproken over de borging van de productie. De supermarkten willen uiteindelijk toe naar een borging onder het Global Gap-systeem. Daarvoor zijn een aantal mogelijkheden. Het zou kunnen via een extra module voor de Kip van Morgen binnen het IKB-kip-systeem. Ook een onderbrenging van het certificerings- en borgingssysteem voor de Kip van Morgen in een aparte stichting is een mogelijkheid. Het IKB-Kip systeem wordt waarschijnlijk binnen afzienbare tijd Global Gap waardig verklaard. In december komen er definitieve afspraken over de invulling van de borgingsstructuur.

Op de beurs in Hardenberg deze week meldden de grote fokkerijen Cobb, Ross en Hubbard dat ze in principe de mogelijkheden hebben om de vraag naar een traag groeiend kuiken (maximale groei 50 gram per dag) in te vullen.

Laatste reacties

 • vannoord

  Waarom staat bij dit artikel een foto van een stel overjarige scharrel dames van een leg ras.? Dit betreft toch vleeskuikens en dat is een totaal ander genetische richtlijn.

 • bankivahoen

  Het geeft perfect het kennisniveau weer van de huidige generatie agro journalisten Vannoord@ !

 • jehanvankroaks

  van irritante reclame hebben ze meer verstand !

 • schoenmakers1

  maximale groei van 50 gram, dit is ook te halen met slecht verzorgen, is dit wat dit soort idioten wil?

 • Elevage

  je kunt allerlei systemen bedenken en die controleren door welke instantie dan ook, zolang er te weinig duidelijke en eerlijke informatie is over hoe alles werkt en groeit zal er weinig verschil zijn in de verkoopaantallen, en al helemaal geen verschuiving van goedkope kip naar meerwaarde kip.
  De consumenten moeten het beeld herkennen en dat wordt niet bevorderd door nog meer regeltjes en controles.
  Als ik in de supermarkt loop en bv een doos eieren meeneem dan weet ik ook niet precies waar alles vandaan komt en hoe verantwoord het is, dat is namelijk nergens te vinden als je met je karretje rondloopt.
  Je kunt alles terugvinden op internet, maar daar kom ik niet voor in de supermarkt. Je moet daar terplekke de info kunnen vinden om een keus te kunnen maken.

  En ja ook bij dit artikel is er weer eens een verkeerde foto gebruikt.................

 • Zents beheer

  @elevage @vannoord, wellicht is de foto toch correct en staan hier de traag groeiende kippen afgebeeld. 17 ons in 14 maanden !
  En als hier dan een zgn. eerlijke prijs voor wordt betaald komt alles toch nog goed aan het eind van het koppel !

 • vannoord

  @zentsbeheer, de foto is aangepast, ziet er top uit zo. Ik gun de legsector een goede opbrengst, als dit moet komen uit de restproducten zal er oa, ea in de verordening overdacht moeten worden.

Laad alle reacties (3)

Of registreer je om te kunnen reageren.