Pluimveehouderij

Nieuws 2740 x bekeken 2 reacties

Pluimvee-Unie opgedeeld in drie stichtingen

Zoetermeer - De Nederlandse Pluimvee-Unie, de organisatie waarin de belangrijkste branche-organisaties in de pluimveesector samenwerken om taken van het Productschap Pluimvee en Eieren over te nemen, wordt opgesplitst in drie zelfstandige stichtingen.

Dit melden partijen uit de pluimveesector. Het wachten is op de overheid om uit de startblokken te komen.

De drie nieuwe stichtingen zijn Ovoned, Pluimned en Avined. In Ovoned wordt de stichting IKB-ei ondergebracht. De stichting gaat over de kwaliteitsaspecten en handelsnormen en gezondheidsaspecten in de eiersector. Voor de pluimveevleessector wordt de stichting Pluimned opgezet, met daarin IKB kip, onderzoek en handelsnormenbeheer. Avined, de derde stichting, is overkoepelend en houdt zich bezig met de overkoepelende zaken. Daarin wordt het Kip-systeem ondergebracht, het koppelinformatiesysteem voor de pluimveehouderij. Avined wordt ook het overlegplatform voor de hele sector en de stichting die zich bezig gaat houden met de monitoring, voedselveiligheid en volksgezondheid in voorkomende gevallen.

Volgens Jan Odink, voorzitter van de Nepluvi, moet het ministerie van Economische Zaken nu tempo maken in de wet- en regelgeving om te voorkomen dat er straks in januari een gat valt. Odink: Om maar een simpele kwestie te noemen: We willen mensen overnemen van het PPE. Die hebben wél te maken met een opzegtermijn van drie maanden. Dus daar gaan we al." Een veel belangrijkere zaak is ook dat een groot deel van de bestaande verordeningen en regelgeving van het productschap moet worden ingebed in de wetgeving van de overheid in de vorm van algemene maatregelen van bestuur. Voor het antibioticabeleid moet aparte wetgeving worden gemaakt. "Het ministerie moet meer tempo maken en mensen inzetten op dit proces dan men tot nu toe denkt", aldus Odink.

Laatste reacties

  • A.Mijs

    Voor alle duidelijkheid Sake en lezers; AVINED is geen overkoepelende stichting, maar gewoon één van de drie stchtingen, waar zaken die beide sectoren aangaan worden besproken. Eieren en Pluimveevlees voeren ieder hun eigen beleid!

  • probe14

    En wat een foto bij het artikel....zegt dit wat over de nieuwe stichtingen?

Of registreer je om te kunnen reageren.