Pluimveehouderij

Nieuws 3475 x bekeken 36 reacties

Plofkipcampagne wint prijs

Amsterdam - Stichting Wakker Dier heeft de Issue Award 2013 gewonnen voor haar campagne tegen de plofkip. Wakker Dier ontving de prijs van een jury onder voorzitterschap van Frits Wester.

Het is de zoveelste prijs voor de campagne van de actiegroep. Het woord plofkip werd 'woord van het jaar' en boegbeeld Sjoerd van de Wouw van Wakker Dier werd uitgeroepen tot communicatieman van het jaar 2012. Ook was de tv-campagne één van de finalisten in de strijd om de Gouden Loeki, de prijs voor de beste reclamespot.

Laatste reacties

 • harm59

  Hoe kunnen hun mensen zoveel onzin verkopen?

 • jordi 1455

  @harm59
  omdat degene geen hersens heeft.

 • trekker123

  Daar kun je het dan als sector mee doen. Weet je ook meteen op hoeveel begrip je van de media en burgerij kunt rekenen. Iedereen kan praten wat hij wil maar Wakker Dier weet meer voor elkaar te krijgen dan de hele landbouwsector met zijn miljarden omzet bij elkaar. En daar kun je ook niet alleen de media en de burgers de schuld van geven. Hoewel ik niet de illusie heb dat je meerderheid van de bevolking ooit enig gezond verstand op dit terrein kunt bijbrengen. In ieder geval niet zolang de schappen in de supermarkt nog vol liggen. Krijgt de mens wat meer te besteden dan gaat hij wat meer vlees eten. Krijg je het nog wat beter dan wordt je vegetariër. Kun je altijd nog vegatrische slager worden.....

 • braakman.tap1

  Waarom is er geen knop waarop je kunt aangeven dat je dit niet leuk vindt?

 • fa. de Graaf

  Zuivere demagogie wordt beloond met een prijs, het is wel heel makkelijk om zonder enige verantwoording te schoppen tegen een sector. Het enige voordeel is dat deze ongenuanceerde spotjes toch later hun werking verliezen omdat blijkt dan het bezijden de hele waarheid is. Maar dat zal wakker dier een zorg zijn het gaat hun alleen om snel te scoren, terwijl toch het doel zou moeten zijn het lot van de kippen te verbeteren en de sector en stabiele boterham kan verdienen. Daar is natuurlijk overleg en aanpassing voor nodig en politieke wil die nu blijft steken in stroperigheid en onwil.

 • masmas

  zijn jullie hollanders helemaal gek geworden of zo?

 • bertes

  de prijs hadden ze pas verdiend, als er werkelijk minder kip geeten zou worden.
  maar dat gebeurd niet. dus de campagne heeft niet gewerkt.
  sinds wanneer krijg je een prijs over iets wat niet werkt.

 • agratax2

  adel. De campagne heeft uitstekend gewerkt, er is geen kip minder geconsumeerd zonder enige extra reclame inspanning van de sector. Betere campagne had de pluimvee sector niet kunnen bedenken.

 • Frans Smit

  Elke reclame is demagogie, ook die ons welgevallig is.
  Hoe zat het ook weer met: 'met melk meer mans' ? .....

 • Vegan

  Liever een bofkip dan een plofkip! Go Vegan!

 • Mozes

  Hoe gemakkelijk is het om een eendimensionale boodschap over een hele kleine beroepsgroep te communiceren naar een bevolking die daar zelf geen deel van uit maakt.
  Hoe moeilijk is het om de complexe werkelijkheid van de landbouw te communiceren naar een bevolking die daar volledig vreemd tegenover staat.
  Hebben al die prijsuitreikers wel rekening gehouden met de extreem lage moeilijkheidsgraad van de Wakker Dier boodschap?

 • eire

  Interessant om te lezen dat diversen onder u de consument (van uw producten?) bestempelt als onzinnig en hersenloos. Misschien kunt u eens nadenken over waarom de advertenties van Wakker Dier zo populair zijn. Mensen vinden dierenwelzijn steeds belangrijker, dat velen hier nog geen cent extra voor uit willen geven en net zo veel (plof)kip kopen als voorheen, is inderdaad vermeldenswaardig. Maar wat nog niet is, kan door dit soort reclame wel komen. Verandering gaat niet zo snel.
  En zijn de spotjes van Wakker Dier bezijden de waarheid? Ze verzinnen maar wat bedoelt u? Wilt u werkelijk beweren dat kippen in de reguliere pluimveehouderij wel een goed leven hebben? De pluimveehouderij wil geld verdienen en een organisatie als Wakker Dier wil dierenwelzijn verbeteren: wie is objectiever...

 • Oosting-Sietsma

  Maak je niet druk, nog geen 5% van de mensen is (of zegt dat hij is) vegetariër of veganist. Wereldwijd is dat aantal nog veel lager. Het frappante is dat het vooral voorkomt in welvaartslanden wat het tot een welvaartshype maakt. In arme landen heb je verplichte vegetariërs. Die boeit het niet of het een plofkip is, die hebben gewoon honger.

  Het is dus een absolute minderheid die het meeste lawaai maakt. Maar dat maakt het nog geen meerderheid. Het probleem is echter dat een hele branche en vooral bestuurders zich laten gijzelen door dit soort clubs. Veelal met emotionele chantage. Soms kijk ik met heimwee naar vroeger, toen had je nog van die regenten, het soort dat de rug recht wist te houden. Werd je ook niet altijd even vrolijk van maar we zouden er nu wel een paar kunnen gebruiken.

  En dan zie ik de reclame campagnes als bijv. voor de melk, sprookjes vertellen als antwoord op de Vegaterreur? Gaat hem ook niet worden vrees ik. Ik zie op boerderij.nl een hoop BoBoś aan het woord en bij de helft denk ik wel eens; man, dat stokpaardje is oud! En als ze dan ook nog sprookjes gaan vertellen....

 • bankivahoen

  Inderdaad eire@ de spotjes laten jouw alles behalve de waarheid zien! Daarom laat je hier ook zulke reactie zien,je kunt ook niet beter weten want je bent verkeerd voorgelicht.Trouwens wat stelt een zelf in het leven geroepen issue award voor: juist geen ene moer!

 • jwillems

  Het is te zot voor woorden dat Sjoerdje van de Wouw deze prijs heeft gewonnen. Het vriendje van Volkert v.d. Graaf, ja ja de MOORDENAAR van Pim Fortuyn, heeft deze prijs gewonnen.
  Dan weet je al wat voor vlees je in de kuip hebt.Destijds hebben deze lui 425000 gulden van de postcodeloterij gehad voor hun zogenaamde goede doel , de vereniging milieu-offensief! Je zou kunnen zeggen dat het moordwapen betaald is met geld van de postcodeloterij!!!!
  Dit zegt echter ook iets over de media van tegenwoordig, als Frits Wester zich hiermee verlaagd. Van gezond verstand is hier geen sprake, maar zuivere stemmingmakerij. Als landbouwsector heb je hier niets tegen in te brengen, en wordt je keihard afgestraft, en als misdadiger neergezet. Kleinigheidje, WE HOUDEN NEDERLAND ANDERS WEL AAN HET ETEN. En dat voor een redelijke prijs. Of wil men liever een kippetje uit het buitenland??? Dan weet je zeker niet wat je eet.

 • Oosting-Sietsma

  @jwillems Rustig blijven Joh. Er is nu eenmaal een groep mensen in Nederland die het woord dierwelzijn voor in de mond heeft maar gevraagd wat dat nu is, met de mond vol tanden staat. Zelfs de RDA heeft moeite met het formuleren ervan en die zitten er nog naast.

  Feit is dat de mensen kunnen kiezen. Als ze allemaal voor biologisch (zgn diervriendelijk) kiezen, dan zaten we morgen met zijn alleen zonder werk. Dat doet men niet en bovendien is er nog de export. En in het buitenland maakt men zich lang niet zo druk als hier.

  Het is een kleine groep niet vleeseters die de grote groep de wet voor wil schrijven. Op zijn jiddisch gezegd een gotspe. Het is prima om voor dierwelzijn te zijn maar de toon waarop dat gebeurt, deugt niet. Zoals mijn Oma altijd zei; met stroop vang je meer vliegen dan met azijn. En bij Wakker Dier zijn het allemaal azijnjunkies.

  En dat al die 'groene jongens' (en meisjes) elkaar op de schouders timmeren en elkaar awards uitreiken, ach, gun ze een feestje. Wij hebben ook onze awards en soms kolderieke verkiezingen. Moet je ruim zien.

 • joannes

  @eire, in je naïviteit ga je geloven dat een boer belang heeft bij dieren kwellen? Omdat je een beeld voorgeschoteld krijgt waar dierenleed wordt gesuggereerd en soms getoond gaat de presentatie met jouw fantasie aan de loop! Een fantasie die veronderstelt dat dieren kwellen in het belang is van een boer! Als je nadenkt weet je dat zieke of gekwelde dieren niet gedeien, niet groeien en zich slecht voortplanten. Een boer heeft daar helemaal geen belang bij! Erger hij zou snel verlies maken of voor mishandelinging worden aaangeklaagd. Een boer heeft alle belang bij een goede verzorging van zijn huisdieren, zodat ze gezond zijn en groeien. Dus.... wie misleidt nu wie? De suggestie van die WD beelden of die Boer die zegt dat het leugens zijn. Trouwens wie heeft het bewijs, kan het tonen en nodigt zelfs geintresseerden uit? http://www.boerderij.nl/Pluimveehouderij/Blogs/2013/1/Wakker-Dier-maakt-grote-strategische-fouten-1152412W/ Bert Vogel nodigt uit en krijgt geen bezoek zoals hij schrijft! Dus zelfs een prijs voor de campagne is geen garantie voor waarheid, het is een prijs voor misleiding! En jij trapt erin als gewillige consument!

 • ruben1979

  @Vegan, @eire, kom samen een keer een kijkje nemen bij ons op het bedrijf (vleeskuikens), en mischien zullen jullie tot de conclusie komen dat er nog punten van verbetering zijn, maar dat het echt niet zo slecht is als de mensen van wakker dier zeggen. Ben wel in voor een open discussie.

 • crisismanager

  @eire. de consument word niet bestempeld als dom. de consument moet wel de ogen gaan opentrekken.en weten dat het zo niet verder kan naar de toekomst toe.nergens worden dieren in de veehouderij beter verzorgd als in dit kleine deeltje van europa.en net dit kleine deeltje van europa word continu zwartgemaakt en er word continu getracht deze prachtige veehouderij kapot te maken. en hoe doen deze actiegroepen dit (met beelden van buiten dit deel van europa) vorige week ging op de belgische tv gaia in debat over de nertsenhouderij en kwam met verschrikkelijke beelden uit het buitenland.nergens word voedsel zo goed gecontroleerd als hier bij ons.de consument moet ook snappen dat als alles hier kapot gemaakt word, er nog enkel uit het buitenland voedsel naar hier komt,en dan sta ik echt niet in voor het dierenwelzijn en worden dieren écht mishandeld.dan mag ik jou, wakker dier,alle actiegroepen en al de consumenten die in dit verhaal meegaan verantwoordelijk houden voor het verschrikkelijke dierenleed dat dan gaat komen.alvast bedankt namens onze dieren

 • jordi 1455

  Ik vindt dat de agrarische sector een keer juridische stappen moeten ondernemen tegen wakker dier. Wie zegt dat wij dieren mishandelen moet een keer bij een dekstier en tochtige koeien in een hok dan piep je wel anders.
  die wakker dier gasten en pvdd stemmers zijn eigenlijk de grootste klaplopers van Nederland. Ze geven niks om een mensenleven, ze vinden de situatie in het midden oosten helemaal niet erg. Ze vinden het wel erg dat er een koe wordt geslacht, hoe ziek kun je zijn? Dit denken is tegen het Menselijk instinct in.
  als jullie dat dieren niet gaan lijden dan moeten ook alle roofdieren uit de weg worden geruimd omdat die andere dieren op eten. Nee maar dat kan wel, jullie wd en pvdd aanhangers moeten echt naar de dokter. Tegenwoordig is er weinig voedsel waar geen dierlijke bestand delen inzitten.

 • Elevage

  dit hele plofkip geneuzel heeft zijn prijs uitluitend te danken aan de continue terreur van uitzending.
  Een beetje zoals Ton de Ridder, daar krijg je ook een punthoofd van.
  En dat zijn wel de dingen die blijven hangen en dan een prijs verdienen.
  Maar de inhoud is 0.0!

 • anton1937

  Wakker dier gebruikt de term 'plofkip' ten onrechte als reclamestunt, de term is misleidend. Een 'plofkip'is een kip die volgespoten wordt met water om er meer winst te maken. In de jaren '70 werd dat veel gedaan met kippen die geëxporteerd werden naar Rusland. De Russen die in hun eigen land altijd kippen volspoten met water,handelden alleen over de prijs, nooit over de kwaliteit.Het armzalig beestje(kip) dat Wakker dier op TV laat zien,komt waarschijnlijk uit Rusland of China, Wakker dier wil alleen de pluimveehpouderij in een verkeerd daglicht stellen. Wakker dier moet zich schamen voor z'n reclame en alle pluimverhouders in Nederland haar verontschuldigingen aanbieden.

 • W Geverink

  Als jullie eigenaar zijn van een belangenbehartiger met een eigen vermogen van tegen de miljard, dan heb je gelijk ook als je geen gelijk hebt. Dierenarts plantema bijvoorbeeld zou door een betere woordkeuze en wat meer diplomatie niet door wakker dier verscheurd zijn in de rechtzaal. De goeie man sprak echter wel de waarheid en ondanks dat heeft LTO hem laten vallen als een hete aardappel. Hoewel ik niks met LTO te maken heb schaam ik mij wel een beetje dat zo'n machtige boeren organisatie zo met zich laat sollen. Ik vind die hele LTO van jullie maar een zootje watjes en zachte eitjes waar je niet op kunt rekenen als het er op aan komt omdat ze iedere confrontatie uit de weg gaan.

 • minasblunders1

  Tja, er zijn er velen die er zo over denken Geverink. Eigenlijk iedereen wel (behalve Mozes).

 • Flyinghollander

  Waarom starten ze niet een boerderij, zoals zij denken het te moeten doen.
  Doe het transparant met kosten,opbrengsten.
  Ze weten drommels goed dat dit niet uit kan.

 • agratax2

  Geverink. Ik weet uit ervaring dat alternatieve gedachten bij LTO niet in goede aarde vallen. Ben je kritisch kun je het wel vergeten dat je gedachten / uitspraken worden me genomen in hun besluitvorming. Dit is al decennia zo, hun gedachten zijn goed en worden tot wet verheven, democratisch besturen is echt vreemd aan deze Regenten oude stijl. Heb er gelukkig niets meer mee te maken, maar vind het wl dom dat ze niets of hel weinig doen met de inbreng van de leden.

 • alco1

  Als de beelden van Wakker Dier niet juist zijn, dan moeten er recht zaken tegen aangespannen worden, want zoals het nu gaat wordt de consument gemanipuleerd. Het LTO zou hierin zijn verantwoordelijkheid is een keer moeten nemen en niet steeds achteraf met de mededeling komen wat het voor consequenties heeft, omdat er democratisch is gekozen is.

 • eire

  Beste Ruben 1979, dank voor de uitnodiging. Je voor discussie openstaande houding waardeer ik. Waar ben je eigenlijk gevestigd?

 • ruben1979

  Dag eire, we zijn met ons bedrijf gevestigt in Twente, de koffie staat klaar.

 • koestal

  toch goede reclame voor AH en Jumbo ,hun naam wordt steeds genoemd,de consument kijkt toch alleen naar de prijs ,dat werkt het beste in deze barre tijden

 • Leo van Malsen

  het is natuurlijk allemaal onzin wat ze verkondigen, maar hun doelgroep gelooft het en prijst hen zelfs om de campagne. Hoe dat komt: http://www.boerenweg.nl/agrarisch/wakkerdier-en-hun-slapende-leden/

 • bert.fernhout1

  hoe klein is degroep van wakkerdier? en wat zijn dan nietplofkippen? en wat zijn plofkippen ? ik heb nog nooit een kip zien ploffen haha. voorstel van mij is opruimen die lui van wakkerezels en met harde hand. want ze praten als een plof kip zonder kop.

 • jordi 1455

  10 punten bert.
  die WD en pvdd gasten zijn dommer dan het achter end van een koe.

 • sybrenm1

  Ja er komt bij de WDtjes het zelfde uit hun mond als uit hun achterste gat: just a lot of shit.

 • Leo van Malsen

  Maar ondertussen denken zij: Wie het laatst lacht, lacht het best.

 • joannes

  @Leo en andere nieuwsgierigen, hierbij een informatieve video over ¨het plaatje, en dat het plaatje niet lijkt wat het is¨ door een Model met 10 jaar ervaring! Helaas in het Engels!
  http://www.ted.com/talks/cameron_russell_looks_aren_t_everything_believe_me_i_m_a_model.html

Laad alle reacties (32)

Of registreer je om te kunnen reageren.