Pluimveehouderij

Nieuws 1503 x bekeken 1 reactie

Franse Doux verhaalt wegvallen EU-subsidie op boeren

Chateaulin - Het Franse kippenbedrijf Groupe Doux gaat de weggevallen EU-steun voor de export van vleeskuikens verhalen op de aan haar leverende boeren. Doux heeft daartoe de prijs voor kippen verlaagd met 40 euro per ton.

Groupe Doux zit al tijden in financiële problemen en heeft inmiddels een deel van de activiteiten afgestoten. Het bedrijf is echter nog wel actief als verwerker en vooral exporteur van kip. Doux profiteert daarbij sterk van de Europese exportsubsidie voor hele kuikens. Het bedrijf ontving jaarlijks tientallen miljoenen euro's uit Brussel en was daarmee ook de grootste ontvanger van Europese subsidies in Frankrijk.

De Europese Commissie heeft echter eerder deze maand de exportsubsidies met nog eens 50 procent teruggedraaid. Dat heeft geleid tot grote protesten uit de Franse pluimveewereld terwijl minister van landbouw Le Foll een spoedoverleg met de Commissie heeft gevraagd. Doux heeft nu aangekondigd dat ze de verminderde inkomsten wil terughalen bij haar leveranciers. "Wij hebben daar vorige week per koerier een bericht over gekregen", bevestigt voorzitter Pierre-Yves Lozahoc van de sectie pluimvee van de boerenbond FDSEA in Bretagne en zelf leverancier aan Doux. Volgens de bond worden zo'n 240 veehouders in dit deel van Frankrijk door de maatregel getroffen. Een ander groot pluimveevleesbedrijf, Tilly-Sabco, heeft nog geen maatregelen aangekondigd.

Eén reactie

  • Mulders

    dat is nu niet wat je zegt netjes

Of registreer je om te kunnen reageren.