Pluimveehouderij

Nieuws 1030 x bekeken 12 reacties

Dierenbescherming furieus over 'nepkenmerk'

Amsterdam – De Dierenbescherming is furieus over de plannen van de vleeskuikensector om met een eigen kenmerk te komen dat geen vrije uitloop eist.

De vleeskuikensector denkt na om zelf met een kenmerk te komen, als onderdeel van het IKB systeem voor de vleeskuikenhouderij. Reden is onder meer de weigering van de Dierenbescherming om overdekte uitloop als eis voor één ster van het Beter Leven Kenmerk voor kippenvlees los te laten. Gangbare bedrijven zouden dan makkelijker kunnen voldoen aan het IKB kenmerk en toch een extra duurzaamheidsnorm hebben voor het product.

Volgens de Dierenbescherming zitten de extra kosten die vleeskuikenhouders moeten maken niet in de bouw van een overdekte uitloop. “De extra kosten zitten in de traaggroeiende rassen. Meer kost en inwoning voor de kippen als het ware”, aldus een woordvoerder van de Dierenbescherming.

Als de sector het plan in de praktijk gaat brengen verklaart de Dierenbescherming de oorlog. “We zullen er alles aan doen om de plannen van de sector niet tot uitvoering te laten brengen. We trekken alles uit de kast om te zorgen dat dit kenmerk vanuit de sector er niet komt”, aldus een woordvoerder.

Volgens de Dierenbescherming ondernijmen deze plannen de status van het Beter Leven Kenmerk en gaat het om een nepkenmerk.

Volgens het Productschap Pluimvee en Eieren (PPE) zijn de plannen voor een eigen kenmerk nog in de beginfase. “Binnen de sectorcommissie pluimveevlees van het PPE is dit ter sprake gekomen in het kader van het duurzaam maken van het vlees in 2020. Toen kwam naar voren dat het Beter Leven Kenmerk misschien wat te star is ingericht en niet allesomvattend is. Daarnaast heeft de sector inderdaad moeite met de verplichte overdekte uitloop”, aldus een woordvoerder van het PPE.

Het PPE geeft aan dat de vleeskuikensector de mogelijkheden aan het onderzoeken is om op andere manieren het vlees duurzamer te krijgen. “Als dit onder het Beter Leven Kenmerk kan is dat prima maar de sector wil meer. We moeten daarom ook in gesprek gaan met de Dierenbescherming om de eisen die nu voor de één ster gelden te bespreken en wat er precies onder moet vallen”, aldus de woordvoerder.

Laatste reacties

 • varkenshouder1

  Kostprijs garantie moet onder het BeterLeven kenmerk vallen anders praat je niet over een duurzaam systeem !!

 • Mulders

  Als zij een kenmerk mogen invoeren mogen wij dat zeker. Stelletje gekken dat het zijn wel met hun overdosis macht.

 • l coumans

  inderdaad mulders ik krijg als biologisch legpluimveehouder nog niet 1 ster omdat ik niets heb verandert .maar mijn motto is laat goed wat goed is.

 • bertes

  de dierenbescherning haald hier ook zijn inkomen uit. dus ze zullen dit tegengaan.
  ze zitten al op schoot op vion. en doen alles over de ruggen van de biologische boeren

 • joannes

  De dierenbescherming werpt zich hier op als de diegene die de regels zet voor de boeren en de consumenten. Dit lijkt mij zeer autoritair en ondemocratisch gedrag. Uiteindelijk is de prijs het meest democratische middel om te bepalen of vraag en aanbod in evenwicht zijn. Dat voedsel tegenwoordig aan gezondheids eisen moet voldoen is niet meer dan logisch en daar bovenop zouden ook criteria voor levensomstandigen voor de betrokken dieren kunnen vallen. Het zijn uiteindelijk de Boeren en het Distributie kanaal die in dit geval de eieren moeten verkopen (prijs maken). Dat zullen ze waarschijnlijk gaan doen op verschillende manieren om zich te onderscheiden. Dat er regels voor het spel nodig zijn voor dit spel kan ik me voorstellen, laat dan daar de overkoepelende organisaties mee bezig gaan. Maar voor de dierenbescherming, een belangengroep, zie ik een rol voor consultatie maar zeker geen rol als (scheids)rechter of zelfs auteur van de regels.

 • Fleur de lille

  Goed dat vrije uitloop eindelijk weer eens kritisch bekeken wordt en een tegenbeweging krijgt.

  Varkansen initiatief Vair is door de sector zelf ontwikkeld en doet het prima.

 • Eerlijk_Duurt_Het_Langst

  Nog eventjes en we moeten aan die dierenvrienden vragen hoeveel velletjes WC papier we mogen gebruiken om onze kont mee af te vegen anders worden er te veel bomen gekapt!!!

 • joannes

  Beste Eerlijk_Duurt_Het_Langst, ik begrijp dat je al die bemoeizucht een probleem vindt maar zolang jij je vleeskuikens niet direct aan de consument verkoopt, ben en blijf je afhankelijk van het vertrouwen in jouw product, dat gemengd met dat van andere collegas, in de verschillende distributie kanalen verkocht moet worden voor een voldoende prijs. Dat de sector overlopen wordt met allerlei initatieven om het product te garanderen ligt vooral aan de sector zelf. Zij hebben leuke plaatjes op de pakjes geplakt die een ander verhaal vertelde dan de harde werkelijkheid. Zorg dat je het voor elkaar hebt en win het vertrouwen van de consument weer, dan loop je niet het risico dat andere je de wetten voorschrijven. Tenminste... wanneer jij en je collegas willen blijven produceren en verkopen!

 • Eerlijk_Duurt_Het_Langst


  Beste Joannes, iedereen die bedrijfsmatig dieren houd heeft het beste voor met zijn dieren, dus geen onnodig medicijn gebruik, probeert een schone leef omgeving te creëren met een goed klimaat, al deze factoren zorgen er voor dat een dier zich prettig voelt. Als de leefomgeving niet schoon is of het klimaat niet in orde is krijg je zieke dieren met als gevolg medicijnen wat een extra kostenpost is wat niemand wil hebben. Alle moderne dieren zijn in de loop der jaren zo gekruist/gefokt dat ze hetzelfde willen als de moderne mens, dus wat ik al eerder noemde, een schone leefomgeving en een goed klimaat. Wij mensen leven ook niet meer in een hutje op de hei.

 • Eerlijk_Duurt_Het_Langst

  Vervolg:
  Onze dierenvrienden suggereren dat onze moderne dieren weer moeten gaan leven in het stenentijdperk. Een jaar geleden hoorde je op de radio/tv spotjes dat vleeskuikens hun hele leven in hun eigen poep moesten leven, er werd niet bij verteld dat deze dieren op strooisel leven vergelijkbaar als kattenbakkorrels in een kattenbak. Als het klimaat in orde is heb je gewoon droog strooisel van stro of houtkrullen. Nu willen de dierenvrienden alle moderne dieren naar buiten hebben, iedereen weet dat je buiten het klimaat niet in de hand hebt en dat het hier veel kan regen met als gevolg natte mest buiten in de uitloop waar je dus niks tegen kunt doen, nu hoor je die radio/tv spotjes niet meer van onze dierenvrienden! Iedereen moet realiseren dat hoe wij dieren houden al op een gezonde verantwoorde manier is/was. Het beeld wat die dierenvrienden proberen te suggereren is dus niet waar en als dierenhouder word je in het kwaad daglicht gezet en trek je dus altijd aan het kortste eind!

 • joannes

  Beste Eerlijk_Duurt_Het_Langst, na je heldere uitleg begrijp ik waarom de communicatie met de rest van de Nederlandse bevolking in principe zo stroef loopt. Je eerste reactie is er een als ¨gestoken door een mug¨: een klap er op voor wanneer de mug er nog zit maar dan weer verder in de eigen wereld. Je tweede en derde reactie zijn die van : Eerlijk _Duurt_Het_Langst. In dat verhaal kan je de motieven volgen en vindt je de integriteit. Het zijn de consumenten die je producten kopen in goed vertrouwen dat het gezond en veilig is. Wanneer die consumenten, inmiddels mondig en bemoeizuchtig, dan een verhaal tegen komen zoals het tweede en het derde, kunnen ze in ieder geval de intenties en integriteit vinden die, in de vele discussies, niet te vinden is. De consument heeft te veel keus en te weinig tijd om als een mug behandeld te worden door zijn leveranciers! Dat de ¨dieren vrienden¨ vaak een verkeerd beeld hebben van de sector is, wanneer het goed zou zijn, een gebrek aan informatie die gecommuniceerd moet worden!

 • gerjan slingenbergh

  Je kunt de dierenbescherming niet serieus nemen zolang gekapte kippen die ggo
  voer krijgen drie sterren toekennen (Rondeel).

Laad alle reacties (8)

Of registreer je om te kunnen reageren.