Pluimveehouderij

Nieuws 1467 x bekeken 1 reactie

'Nauwelijks batterij-eieren bij Nederlandse verwerkers'

Den Haag - Nederlandse eiproductenfabrikanten verwerken nog nauwelijks batterij-eieren. Dat schrijft staatssecretaris Henk Bleker van landbouw in een brief aan de Tweede Kamer.

Nederlandse eiproductenfabrikanten verwerken volgens Bleker alleen legbatterij-eieren afkomst van legbatterijen in Nederland, de zogenaamde 'knelgevallen'. Dit mag nog tot 1 juli van dit jaar. "Daarna zullen de eiproductenfabrikanten geen kooieieren meer uit de EU verwerken", schrijft Bleker. Nederlandse eiproductenfabrikanten voeren volgens het ministerie nauwelijks grondstoffen uit landen buiten de EU in. Hoe dat bij eiproductenfabrieken in andere EU-lidstaten zit, is niet bekend.

In 2011 werd in de EU 26.456 ton eieren en eiproducten ingevoerd. Het gaat hier voornamelijk om eieren uit legbatterijen, afkomstig uit de Verenigde Staten en Argentinië. Nederland voerde hiervan 0,4 procent van het totaal in.

Door internationale handelsafspraken zijn er geen mogelijkheden tot het instellen van een verkoopverbod in Nederland op legbatterijeieren en producten waarin deze eieren verwerkt zijn.

Ongeveer 14 procent van de Europese leghennen (45 miljoen dieren) wordt nog altijd in legbatterijen gehouden.  Dertien lidstaten voldoen nog niet aan het kooiverbod dat per 1 januari van kracht werd.

Eén reactie

  • awknop

    Die handelsafspraken moeten dan veranderd worden. Wij hebben de legbatterijen afgeschaft. We hoeven dan geen op die manier geproduceerde eieren van anderen meer te accepteren.

Of registreer je om te kunnen reageren.