Pluimveehouderij

Nieuws 3247 x bekeken 26 reacties

Wakker Dier wil zware kipfilets uit winkelschap

Amsterdam - Actiegroep Wakker Dier wil dat supermarktketen Albert Heijn de extra grote kipfilet uit het winkelschap haalt.

De extra grote kipfilets van Albert Heijn zijn meestal afkomstig van de zwaarste kippen uit een stal. Deze zijn vaak minder gewenst en supermarkt kan ze hierdoor goedkoper inkopen. Albert Heijn maakt hier gebruik van en verkoopt de grote kipfilets weer onder hun goedkope merk Euroshopper, zo is aan Wakker Dier bevestigd.

Ook Jumbo verkocht de grote filets tot deze week maar heeft aan Wakker Dier aangegeven hiermee te stoppen. Bij andere supermarkten heeft Wakker Dier ze niet als speciale ‘grote kipfilets’ in het schap aangetroffen maar kunnen ze zijn verwerkt in bijvoorbeeld bakjes kipfiletstukjes.
Wakker Dier: “Doordat Albert Heijn de grote filets in haar winkels verkoopt als goedkoop speciaal product, stimuleert zij de vraag naar de zware filets. Dat stimuleert boeren weer om plofkippen op een nog zwaarder gemiddeld gewicht vet te mesten”.Laatste reacties

 • groot boerdam

  Het moet toch niet gekker worden!!!

 • Mels

  Af schieten die consumenten die dat kopen,je kan een dier wat uit zichzelf groter groeit dan gemiddeld toch niet opeten dat is wel zo ontzettend zielig,De idioterie van wakker dier ten top,bemoei je met je eigen troep en niet met wat vanzelf groeit en wat de consument koopt omdat ie het wel zelf moet betalen.

 • W Geverink

  Dat maakt de grote filets afkomstig van slachtkuikenouderdieren onverkoopbaar?? Dat zijn juist de beste want die krimpen niet en daar hoeft niet alle smaak aan toegevoegd te worden.

 • J@gertje

  Misschien moeten de ganzenborstfilets maar eens door wakker dier ge-promoot worden.
  Ze zijn i.i.g. groter en de ganzen hebben een prima leven gehad.

  Groet,
  J@gertje

 • ikkethuis

  of het goed is waar wakker dier mee bezig is kan ik nog niet beoordelen, maar vraag me af waar dit eindigt, over 1 ding moet ik ze complimenteren. De supers luisteren beter naar wakkerdier dan naar al de varkens en kippenboeren en slachterijen samen, deze zijn al jaren aan het bedelen om meer centjes, en daar wordt niet naar geluisterd, en het lijkt er op dat wakkerdier maar hoeft te knikken, en het gebeurd. Dit lijkt mij ook geen gezonde situatie voor de boer.

 • hilderink

  Volgens mij loopt Mels een beetje achter!
  'Wat vanzelf groeit'... kom op hee!
  Het moet inderdaad niet gekker worden!

 • Khalid en zijn maten

  @ Hilderink,jazeker groeit het vanzelf!Word natuurlijk voorzien van voldoende voedsel ,water,verse lucht en licht,eigenlijk net als de plantjes in een moestuintje!

 • Hbouma

  Wie bepaalt nu eigenlijk wat er in de winkel komt te liggen, de consument of Wakker Dier.
  Is er nou niemand die hier tegenin kan gaan? LTO of Albert Heijn zelf misschien?

 • hilderink

  Tuurlijk Khalid! Je hebt helemaal gelijk, alleen gaat het toch echt net even ietsje pietsje anders dan plantjes in een moestuintje!
  Wellicht kun je samen met Mels een clubje oprichten waar jullie jezelf wat bijscholen op het betreffende gebied...

 • Mels

  Hilderink,stop met de schoolmeester uithangen,er is er hier maar een voor niks naar school geweest en dat ben jij,de rest ging gratis,alles wat je van het juiste en in voldoende mate voorziet zal prima groeien als het moeder natuur behaagt en in dit geval is dat aan de orde niks volpropperij of verplicht vreten,deze beesten eten zelf en groeien iets beter dan de rest wat in de natuur regelmatig voorkomt,kijk maar op straat.

 • sensia

  ziek vlees van dieren die amper kunnen lopen, voetzool laesies hebben, de ammoniak in zo'n stal beneemt je de adem. het vlees van deze dieren is een virus- en bacteriebron die van je aanrecht en snijplank en barbecue een onheilsplek maken.

 • p.stroo1

  Sensia wil ik vragen bij mij te komen kijken voor dat je zo tekeer gaat over iets waar je niets van af weet,je geloofd alles wat in de krant staat.

 • Mels

  Als iemand als Sensia de wereld moet redden hebben er nog meer mensen honger dan nu het geval is.Bacterien komen van je aanrecht,snijplank en je handen op het vlees,niet uit de stal.Virussen komen er zeker niet in voor.Eigenlijk zou ik niet op zoveel domheid moeten reageren maar dat gaat me te ver.Sensia,stel je mening bij door op deze site de reportage van Stroo te bekijken.Je hoeft het niet te eten maar wel te weten.Weet dat het meerendeel van Nl en ook de rest van de westerse wereld dit vlees eet,ongeacht of je het er mee eens bent of niet is dit een feit.Er namelijk geen andere manier om genoeg voedsel te produceren,jou idee over vlees productie is uit de tijd van de paardenkarren.

 • joannes

  Is Waker Dier wel goed geinformeerd over de fok en mest processen? Of werken zij met een idee van hoe zij denken dat het gaat? Datzelfde geldt natuurlijk voor Albert Heijn en Jumbo?

 • Khalid en zijn maten

  De personen achter wakker dier kennen de feiten niet echt volgens mij,ik vermoed dat ze het 'van horen zeggen' moeten hebben...Wij komen regelmatig in 1 gezins woningen,waarin de lucht kunstmatig aangenaam word gemaakt door allerlei geurstokjes,kaarsjes of 1 of andere vloeistof,en die lucht is vaak niet te harden,nee dan doe mij maar de verse buitenlucht die via het klimaat beheer-systeem de pluimveestal instroomt!

 • ruben1979

  @ Sensia, net als p.stroo1 zou ik je van harte willen uitnodigen om een kijkje te nemen bij ons in de stal (ook in de laatste week), als mijn dieren amper zouden kunnen lopen hoe houd ik ze dan in leven, ze zullen toch echt naar voer en water moeten komen LOPEN om iets te krijgen. En de bacteriebron waar je over praat, die discussie ben ik met je aangegaan in een vorige discussie, maar kreeg geen reactie.

 • Mels

  ruben,zo veel dommigheid is echt niet te bestrijden,een eenzijdige blik en eenzijdige ideen,kom je nergens mee.

 • ruben1979

  @ mels ik weet het, maar vindt het zo onsportief dat Sensia telkens een reactie plaatst die ver buiten de werkelijkheid staat, en dan niet terug reageerd, of het lef heeft om bij een van ons te komen kijken (dit is alleen bij deze discussie al 2 maal aangeboden).

 • hilderink

  @ Mels: volgens mij probeer jij hier anders denkende lezers de les te lezen... Ik heb jouw uitspattingen die kant nog wal raken bij meerdere berichten gelezen...
  Is het geknutsel van Livestock Research (van de WUR) aan het genenpakket van de betreffende plofkip jou wellicht ontgaan??? En dat durf jij dan met 'moeder natuur' te vergelijken???? Je moet je SCHAMEN!!!
  Ik heb echt heel goed opgelet in de schoolbanken en in de praktijk kan ik je meedelen. Ik ben dan ook op de hoogte van het feit dat deze dieren niet worden volgepropt o.i.d. Sterker nog; het tegenovergestelde is de werkelijkheid! En omdat jij daar blijkbaar nog niet helemaal bij kunt volgt hier speciaal voor jou een gratis opfriscursusje. Les 1: de kippen die volgens jou o zo natuurlijk groot groeien worden eerder BEPERKT in hun rantsoen omdat ze anders na 3 weken al zullen ploffen. Dit dankzij de enorme genetische aanleg om de borstspieren in zo kort mogelijke tijd zo gigantisch op te blazen. Die kippen worden vervolgens op 35 dagen leeftijd (en soms nog eerder) uitgeladen op een gewicht van 2500 gram of meer...
  De schoolmeester heeft de volgende boodschap voor jou: wellicht is het een idee om je eens te verdiepen in de materie die Wakker Dier onder de aandacht wil brengen m.b.t. de plofkip i.p.v. tegen de reacties van anders denkende lezers aan te schoppen. Het verhaal van Wakker Dier over de plofkip (wat eerder in NRC heeft gestaan) raakt namelijk meer kanten en wallen dan jouw flauwe reacties.

 • hilderink

  Tegen p.stroo1 en ruben1979 wil ik zeggen: super dat jullie als pluimveehouders de toenadering met lezers als sensia zoeken. Als jullie verhaal daadwerkelijk zo positief is dan moeten jullie dat uitdragen naar buiten, en jullie collega's waar sensia op doelt aansporen om van jullie te leren en zo de vleeskuikenhouderij naar een hoger niveau te tillen.

 • ruben1979

  @hilderink ik heb de indruk dat de colega's waar Sensia op doelt in Nederland al zo goed als uitgestorven zijn, ook ik heb maar een gewoon vleeskuikenbedrijf en ben oprecht trots op de manier waarop ik mijn kuikens groot breng. Ook jou nodig ik uit bij ons op het bedrijf om te zijn hoe we het echt doen, en ondangs het feit dat er dingen anders kunnen gebeurt het niet op de manier die wakker dier laat zien. ten aanzien van Mels zou ik zeggen, hij gaat zo af en toe wel kort door de bocht maar benaderd de waarheid beter dan b.v. Sensia. M.v.g. trotse vleeskuikenhouder.

 • hilderink

  Dag Ruben,
  Ik had een uitnodiging niet verwacht, maar het lijkt me geen slecht idee! Ik ben wel benieuwd naar jouw verhaal c.q. bedrijf.
  Momenteel ben ik voor mijn werk nog een maand in Saudi-Arabië; vanaf augustus zou een bezoek aan jouw bedrijf in mijn agenda passen.
  Ik heb dit bericht inclusief de reacties bij mijn favorieten staan; zullen we de communicatie dan ook maar via deze weg onderhouden? En tegen het eind van volgende maand concretere afspraken maken?
  Bij voorbaat dank.
  Groeten,
  Ted

 • ruben1979

  @hilderink, of mag ik Ted zeggen,de uitnodiging staat, voeg je toe aan mijn favorieten. We speken af als het jou uitkomt, en dan vertel ik je graag mijn verhaal en laat je mijn bedrijf zien. Vraag me echt af of ik jou kijk op mijn sector kan verbeteren.
  Ook met vriendelijke groet,
  Ruben

 • Khalid en zijn maten

  Je hebt denkers en doeners,de denkers zijn het ergste;die denken dat ze het doen!

 • hilderink

  @Ruben: ik ben inmiddels weer redelijk gewend in NL.
  N.a.v. jouw uitnodiging is de vraag hoe wij verder in contact kunnen komen (waar ik moet zijn voor de rondleiding op jouw bedrijf).
  M.a.w.: ik neem aan dat je op deze plek niet je privégegevens neerzet...?!

  @Sensia: als je zin hebt om samen met mij mee te gaan naar het bedrijf van Ruben, laat het dan even weten a.u.b.

  Gegroet

 • ruben1979

  @Hilderink, sorry voor de late reactie. Een mailtje naar de redactie van deze site moet voldoende zijn, dat is ook gelukt met Politiek, kunnen jullie samen een bezoek brengen aan ons bedrijf.
  Groet'n Ruben

Laad alle reacties (22)

Of registreer je om te kunnen reageren.