Pluimveehouderij

Nieuws 2466 x bekeken 23 reacties

Johma kiest voor vrije-uitloopei

Amsterdam - Salademaker Johma gaat vrije-uitloopeieren in zijn producten gebruiken. Ook stopt het bedrijf met het verwerken van de zogeheten plofkip.

In het radioprogramma Vroege Vogels zei Wakker Dier blij te zijn met het besluit van Johma. "Honderdduizenden kippen krijgen daardoor een beter leven."

Johma is het zesde A-merk dat Wakker Dier heeft laten weten over te schakelen naar kippenvlees met 1 Beter Leven Ster van de Dierenbescherming. Eerder zeiden Unilever, Olvarit babyvoeding, Struik, Domino's en Wagner Pizza dit al te doen. De laatste maanden hebben steeds meer bedrijven ervoor gekozen bij verkoop en verwerking over te stappen op eieren van kippen die buiten komen.

Laatste reacties

 • John*

  als er is vraag is, komt de productie vanzelf. denk dat wakker dier nu wel de goede partijen aanspreekt.

 • bankivahoen

  Iets wat dwangmatig afgedwongen moet worden kan nooit goed zijn! Eerlijker is als de consument zelf hun voedselpakket mag blijven samenstellen. Helaas zal dit over niet al te lange tijd een utopie zijn!

 • schoenmakers1

  Het is gewoon te gek voor woorden dat zoiets kan gebeuren, wel leven toch in een vrije wereld, het is ook al met het kooiei gebeurd, ik zou willen dat ik deze lekkerste en gezondste eieren nog ergens kon kopen, maar door enkele actievoerders is het mij onmogelijk gemaakt de dingen te kopen die ik zelf wil

 • joannes

  De grote consumenten producten bedrijven zijn waarschijnlijk overtuigd dat er 1) behoefte is aan scharrel ......... en 2) dat er voldoende aanbod is om aan de behoefte te voorzien. Daarnaast hebben de inmiddels Brussel aan hun kant die bij wet nog een aantal regels zet. Kortom bereid je voor op scharrel......... Er zijn uiteindelijk maar een paar bedrijven die aan de touwtjes trekken en ze lezen allemaal dezelfde marketing boeken. Op deze site is dat prachtig geilustreerd: http://i.imgur.com/k0pv0.jpg

 • Voort Gang

  Bij duizenden kippen die iedere dag naar buiten gaan, op een relatief klein stukje grond, is de kans zeer groot dat de eieren vervuild zijn of worden met dioxine. Kippen lopen helaas niet ver genoeg, de meesten blijven dicht bij de stal waar ze ook hun behoeften doen. Na een paar jaar is de vervuiling zeer groot. Scharrelstallen zijn wat dit betreft vele malen beter, de kippen zijn gezond en ook hun eieren. Jammer dat dit door de dierenbescherming wordt verzwegen.

 • W Geverink

  Dat wordt dan een paar hectare beton storten om vergifeieren te voorkomen. Vrije uitloop eieren zijn niet milieuvriendelijk en de veiligheid is twijfelachtig.

 • lub tuf

  zolang ik 2 cent meer krijg voor een uitloopei gaan mijn kippen naar buiten.

 • jan zwaneveld

  IK vind het wel erg teleurstellend dat collegapluimveehouders elkaar zo aanvallen en tekort doen.Ik vind namelijk dat je als sector elkaar moet steunen en elkaar niet als concurent zien.De uitloopeieren die nu naar johma gaan is maar een klein deel van de totale productie,daarbij komt dat deze eieren beter worden betaald.Dit heet marktwerking en is heel normaal.Als je elkaar zo gaat bekritiseren is dit alleen maar voer voor bijv.Wakker dier.Ik ben zelf pluimveehouder en heb scharrel en vrije uitloopkippen.De ene ronde draait het beter in de scharrelstal en deze ronde gaat het beter in de uitloopstal.Voor mij is de toeslag op uitloopeieren de reden dat ik ook op deze manier produceer.Ik denk dat dat voor de meeste collegapluimveehouders geldt.Kortom val elkaar niet zo aan en zoek de mogelijkheden binnen je bedrijf en bedrijfsvoering en produceer de eieren op een manier die het beste bij jou en je bedrijf past.

 • joannes

  @ jan zwaneveld je hebt waarschijnlijk op tijd aangevoeld wanneer te investeren in scharrel en uitloop. Dat neemt niet weg dat bij snelle wijziging van de regels een aantal collegas in de problemen komen. In een periode van voorspoed krijg je tijd om je aan te passen maar in een periode van schaarste of lage prijzen krijg je die kans niet en wordt je koud uitgesaneerd met een nieuwe regel. Dan is het logisch dat er een aantal op z´n minst NIET blij zijn.

 • lub tuf

  jan, bij mij gaat het altijd veel beter in de uitloopstal.

 • lub tuf

  jan, ik heb ook nog een biostal.

 • hilderink

  Beste schoenmakers1, ik wil niet weten wat jij allemaal met jouw tong hebt gedaan; dat kooieieren het lekkerst (en gezondst) zouden zijn gaat er bij mij echt niet in!

 • hilderink

  @ lub tuf: volgens mij hebt u een prachtig vitaal bedrijf?!

 • jan zwaneveld

  beste johannes,als je achterover leunt totdat bepaalde regels veranderen dan kom je in je ondernemerschap iets te kort.dit is niet vervelend bedoeld,integendeel.ondernemen is vooruitzien!als ik namelijk het voorbeeld noem van het kooiverbod kan ik me voorstellen dat je de keuze maakt om bijvoorbeeld 10 jaar van te voren om te schakelen of tot de laatste dag in de kooi blijft produceren.blijf je tot het einde in de kooi produceren moet je achteraf niet piepen en de daarbij horende consequenties aanvaarden.maar ik dwaal nu af van het vrije uitloop gebeuren.ik weet zeker dat de vraag naar uitloop en bio blijft groeien ongeacht voedselveiligheid.de extra regels controles en onderzoeken (en dus ook de kosten) leggen ze gewoon bij de pluimveehouder neer.dus technisch perfect draaien mestafzet regelen energiezuinige maatregelen treffen en voer op het goede moment inkopen en de eieren dus ook op het juiste moment verkopen(dus niet in de zomer )maakt niet uit wanner je opzet als je kwaliteit levert is er echt wel wat af te spreken.

 • PluimveeBrabant


  Waarom worden mensen in een operatie kamer geopereerd en niet buiten onder een afdak?
  Waarom poepen scharrelkippen ook in hun scharrelruimte?
  Waarom poepen uitloopkippen ook in hun buiten uitloop?
  Waarom pikken anderen kippen in de poep van hun lotgenoten?
  Dat word dan zeker als lekker beschouwd, die extra aroma van poep in scharrel/uitloop eieren!!?
  Dat word dus een nieuwe smaak van Johma, Johma met extra aroma!

 • mwhjanssen5

  Als je als wakker dier een verhaal vertelt over een produkt dan moet je wel het hele verhaal vertellen en de consument ook de nadelen die vast zitten aan het produkt vertellen. een verhoogde kans op dioxine in eieren is groter bij vrije uitloop, ook de kans op AI is 11 keer zo groot bij uitloopbedrijven, maar de sector wordt wel in zijn geheel de dupe als dit uitbreekt. Doen johma wakker dier en de plus dan ook mee om de klappen op te vangen of moet de sector het dan maar weer zelf uitzoeken. kijk de supermarkten lopen in deze geen enkel risico op dat moment schakelen ze net zo makkelijk weer terug.

 • kleitokkers

  we hebben nu rond de 30 miljoen scharrelkippen in nederland zitten dus wat is het probleem scharrel vlees zat.

 • Eierboer Zuid

  Jan Zwaneveld, degene die 10 jaar geleden al de keuze heeft gemaakt voor scharrelkippen heeft in al die jaren minder verdiend dan degene die verder heeft gewerkt met kooikippen. De pro-aktieve scharrelboer heeft ook al die jaren zijn longen vol stof geademd, zijn rug versleten met het grondeieren rapen en regelmatig eens in de stront gezwommen om herstellingen te doen. En hij weet hoe moeilijk het is kippen gezond te houden in scharrelstallen die na een jaar of drie, als het nieuwe er wat af is, besmet worden met chronische darmontsteking. Het vat met antibiotica mag niet te ver weg staan. Zouden er nog scharrelkippenboeren zijn die geloven dat de kip beter af is in een scharrelstal ? Een beetje een flexibele moraal is mijns inziens wel handig als je scharrelkippen gaat houden.

 • jan zwaneveld

  ik heb ook al 8jaar scharrel en uitloopkippen.voor het stof heb je van 3M hele goeie stofkappen.maar het stof is in een kooistal ook wel(het zijn immers huidschilfers).voor de grondeieren hebben we een kuikenraper/eiertang,en als je vaak iets kapot hebt moet je zorgen dat je het technische gedeelte voor elkaar hebt.onze oudste stal (is vorig jaar vervangen door een nieuwe)was van 1982 heb ik altijd perfect in gedraaid .was traditoneel scharrel.heb nog nooit antibiotica of andere middelen gebruikt.Ik wil ermaar mee zeggen dat je prima scharrelkippen in nederland kunt houden.de technische resultaten doe niet voor kooi onder.in de uitloopstal zitten we nu 47 weken boven 90% en ze leggen nog 90,9%en zijn 67 weken oud.darmontsteking komt niet van een stalinrichting of een stal met strooisel,maar komt meestal door onjuiste verhoudingen of tekorten in het voer.dus je naam klopt wel eierboer en dus duidelijk geen kippenboer.wilde je niet beledigen maar als je zoveel onzin schrijft moet je zeker geen pluim verwachten.

 • mwhjanssen5

  Ja beste kleitokkers er is van alles zat in Nederland maar daarom zijn we ook een welvarend land, maar als je alle ondernemers mensen die hard werken voor hun brood en nog enig risico durven te nemen het loodje laat leggen dan gaan we de kant op van Griekeland en Spanje.

 • Conrad

  Kent iemand ook oude kooikippen boeren die niet klagen over al het onrecht? Ik hoef alleen maar te zeggen tegen mijn klanten: Ja dat klopt, deze eieren zijn echt goed en lekker. Ik luister naar de markt en probeer niet te dicteren, dan doen anderen wel.

 • Khalid en zijn maten

  Johma koopt alle scharreleieren die de boeren in NL kunnen leveren in,en dat wat ze extra nodig hebben kopen ze in via andere kanalen,Duitsland kampt nogal eens met dioxine ,dus dan komen de rest van de eieren uit andere Europese landen waar de regels minder scherp zijn,daar heeft wakker dier nog niet over nagedacht...

 • Khalid en zijn maten

  Om te kunnen voldoen aan de 1 ster eis wordt zelfs al kippenvlees ingekocht uit Roemenië,waar het gemiddelde boerenbedrijf nog met paard en wagen werkt,en waar ze nog nooit gehoord hebben van de Nvwa,of stichting wakker dier. Maar wel van corruptie en omkoop schandalen.

Laad alle reacties (19)

Of registreer je om te kunnen reageren.