Pluimveehouderij

Nieuws 696 x bekeken

Franse coöperaties proberen Groupe Doux te redden

Parijs – Vrijwel alle grote Franse landbouwcoöperaties zijn betrokken bij pogingen om kippenbedrijf Groupe Doux te redden.

Van buitenlandse gegadigden voor de onderneming wordt daarbij tot nu toe niet gesproken.

Dat blijkt uit een toelichting van Philippe Mangin, voorzitter van de overkoepelende organisatie Coop de France. ''We kunnen als coöperaties een rol spelen en we zijn dan ook nauw betrokken bij dit moeilijke dossier. Het wegvallen van de productie bij Doux zou ernstige gevolgen hebben, vooral voor de pluimveehouders. Daarom is ook hun bond, de Confédération française de l'aviculture bij alle overleg aanwezig.''

In dit verband worden als mogelijke kandidaten onder meer de coöperaties Terrena,  Triskalia, Maisadour, Agrial en Uneal als belangstellenden genoemd. ''We werken gezamenlijk aan een overname van de groep. De bewindvoerders hebben ons de tijd gegeven tot 2 juli, dat is erg kort dag. De situatie is ook zo ernstig en zo moeilijk dat de regering eist dat de risico's voor de werkgelegenheid zo klein mogelijk blijven. De hele coöperatieve wereld is gemobiliseerd om een oplossing te vinden.''

Pluimveefokkers die aan Doux leveren, blijven ernstige problemen ondervinden. Zij zijn vaak volledig geïntegreerd in het verticale bedrijfsmodel van Doux. Dat leverde hen de kuikens en het voer, bepaalde het groeitempo en de aflevertijd en kocht vervolgens de kippen. Bij zowel de levering van de kuikens als het voer doen zich door het uitstel van betaling nu echter haperingen voor waardoor veel fokkers hun bedrijfsvoering in gevaar zien komen. Vorige week moest al een partij van 200.000 kuikens worden vernietigd omdat er geen plaats voor gevonden kon worden. Bovendien hebben veel pluimveebedrijven vaak tienduizenden euro's tegoed van het kippenbedrijf.Corr

Of registreer je om te kunnen reageren.