Pluimveehouderij

Nieuws 1961 x bekeken 4 reacties

Salmonella gallinarum in Staphorst

Zoetermeer - De Gezondheidsdienst voor Dieren heeft een besmetting met Salmonella gallinarum vastgesteld op een pluimveebedrijf in de gemeente Staphorst. Het betreft een koppel van 35.000 vrije uitloop leghennen met een leeftijd van 47 weken.

Het Productschap Pluimvee en Eieren (PPE) heeft de betrokken pluimveehouder verplicht het besmette koppel hennen tot 16 augustus in een ruimte te houden waarin geen vogels of hun uitwerpselen kunnen doordringen.

Binnen een straal van drie kilometer rond het besmette bedrijf liggen vijf andere pluimveebedrijven. Geen van deze vijf heeft een huisvestingssysteem met uitloop. Het PPE informeert de vijf bedrijven en de controleorganisaties in de pluimveesector over de besmetting met Salmonella gallinarum.

Laatste reacties

 • Wian

  Bij Plus krijg je echt meer.

 • swart260

  Dus de vrije uitloop dieren lopen meer gevaar van besmetting dan opgehokte dieren? Dus 'welzijn' boven gezondheid?

 • jete

  Vanwege de aangetoonde besmetting wordt een pluimveehouder in Staphorst nu verplicht zijn kippen te beschermen tegen gevaren van buitenaf. Teneinde het welzijn van de dieren en de veiligheid van consumptieproducten als pluimveevlees en eieren te kunnen garanderen, komt in dit bericht wederom naar voren dat het houden van kippen in een beschermde omgeving eigenlijk bovenal de voorkeur zou moeten hebben: Het blijft namelijk een illusie dat het welzijn van de kippen beter wordt gediend in een weersgevoelige en risicovolle omgeving dan in een binnenhuisvesting met een controleerbaar klimaat, voorzien van schone en droge strooiselruimten met gedeeltelijke mestopvang. • jete

  P.S. Nu niet alleen zijn eigen kippen, maar ook die van andere pluimveehouders!

Of registreer je om te kunnen reageren.