Pluimveehouderij

Nieuws 5643 x bekeken laatste update:5 mei 2012

Miljardair Buffett koopt Meyn

Zaanstad – Meyn Food Processing Technology wordt overgenomen door CTB, een dochterbedrijf van Berkshire Hathaway, dat eigendom is van multimiljardair Warren Buffett. Dat meldt Meyn, dat pluimveeslachtlijnen maakt.

Het bedrijf uit Oostzaan realiseerde in 2011 een omzet van ongeveer 200 miljoen euro en wedijvert met het Ijslands-Nederlandse Marel om het wereldmarktleiderschap. Financiële details van de deal zijn niet bekendgemaakt. Meyns eigenaar was durfkapitalist Altor.
Meyn verkoopt producten in negentig landen, waarbij Brazilië, de VS China en het Midden-Oosten als groeimarkten gelden en Europa vooral een vervangingsmarkt is. Buffett is 81 jaar oud en geldt net als bijvoorbeeld Jim Rogers tot een selecte groep speculanten die rijk werden met valutahandel en aandelen, maar nu vooral agrarische grondstoffen als beleggingsobject promoten. Buffett zet mogelijk speciaal in op kip, omdat het de snelst groeiende vleescategorie is wereldwijd. Kip zou gezonder zijn en meer duurzaam worden geproduceerd dan varkensvlees en rundvlees.
Meyn geldt als een voorloper in de slachtwereld. Het maakt machines die tot 12.000 vogels per uur kunnen doden en verwerken. De Meyn Maestro kan ingewanden uit de kip halen zonder schade toe te brengen aan de lever, aldus de website van het bedrijf.
Meyn werkt binnen een strategisch partnerschap samen met het Japanse Ishida, dat vooral sterk is met verpakkingen. De twee bedrijven bieden samen totaaloplossingen of 'wall-to-wall'-projecten aan.

Of registreer je om te kunnen reageren.