Pluimveehouderij

Nieuws 2320 x bekeken 1 reactielaatste update:1 jun 2012

Frans kippenbedrijf Doux wankelt

Parijs – Het Franse kippenbedrijf Doux Groupe, met een omzet van 1,4 miljard naar eigen zeggen de grootste producent van kippenvlees en daarvan gemaakte producten in Europa, begint steeds meer te wankelen.

Dat leidt er ook toe dat de 300 pluimveehouders die aan Doux leveren nu drie tot vijf maanden moeten wachten op hun geld.

Groupe Doux gaat vooral gebukt onder een grote schuldenlast die is opgelopen tot 437 miljoen euro. De groep heeft recent haar Braziliaanse activiteiten Frangosul overgedaan aan het grote vleesbedrijf JBS. Dat kocht daarbij echter alleen de merk- en productierechten en nam niet de fabrieken van Groupe Doux over. De Franse vakorganisaties roepen al enige tijd dat de werkgelegenheid van de ruim 3.000 werknemers in Frankrijk zelf ernstig in gevaar is. Doux heeft de afgelopen tijd al enkele fabrieken gesloten maar die slag zou nog veel groter kunnen worden, vreest de vakcentrale CGT.

De sectie pluimveehouderij van de regionale boerenbond FRSEA in Pays de la Loire, één van de grootste kippenregio's in het land, trekt nu ook aan de bel. Volgens de bond moeten pluimveehouders steeds langer op hun geld wachten en is de situatie onaanvaardbaar geworden.

"De laatste tijd komen er steeds meer onheilspellende berichten over Doux in de media, enorme schulden, afstoten van de Braziliaanse tak, vrees voor de werkgelegenheid, ontslag van de belangrijkste mensen op de administratie," aldus de bond, die nu om een onderhoud met bestuursvoorzitter Charles Doux heeft gevraagd. "Hij weigert systematisch elk contact, maar deze situatie van onzekerheid kan niet langer duren. De fokkers moeten weten wat de huidige situatie bij het bedrijf en vooral de toekomst er van is."

Eén reactie

  • agratax2

    Ligt in dit verhaal opgesloten, dat de ongebreidelde internationalisering niet de oplossing is voor de Europese financiele perikelen? Wordt het tijd om terug te keren naar eigen mensen eerst en daarna de mensen over ver, anders gezegd het geluk (inkomen) van de bevolking stellen boven het inkomen van de Handelaren? D handel kan nooit zoveel opleveren, dat alle Europese werkelozen er een inkomen aan overhouden. Deze werkelozen ontstaan immers door verdwijnen van arbeid en productie naar goedkoopte landen.

Of registreer je om te kunnen reageren.