Pluimveehouderij

Nieuws 1958 x bekeken 4 reacties

EU-import eieren flink gestegen

Zoetermeer – De Europese Unie heeft tot en met maart van dit jaar 89,2 procent meer eieren en eiproducten geïmporteerd dan vorig jaar. In totaal importeerde de EU 8.475 ton eieren eiproducten uit derde landen. Dat blijkt uit de gegevens die het beheerscomité pluimvee van de EU heeft bekend gemaakt.

In 2011 importeerde de EU juist veel minder (39 procent) eiproducten dan een jaar eerder. Begin dit jaar heerste er een tekort aan eieren voor de eierverwerkende industrie. Dit was een gevolg van de omschakeling in de Europese Unie naar alternatieve huisvestingssystemen voor legkippen. Door de omschakeling en de koude weersomstandigheden in Oost-Europa was er een flink productietekort ontstaan. “Een beeld volgens verwachting “, aldus Arend Mijs van de brancheorganisatie Anevei. Hij gaat er wel van uit dat de import na deze periode een afvlakkend beeld zal laten zien. De markt is rustiger en ook het prijsniveau gaat wat omlaag.

Belangrijke leveranciers van de EU zijn Argenitinië en de Verenigde Staten. Argentinië is goed voor 41 procent van de import; de VS 25 procent.

Ook de export van eiproduct van de EU is gestegen. Er ging 21,1 procent meer eiproduct (60.376 ton ei-equivalent) de EU-grenzen over. Vooral Japan (plus 12 procent), Zuid Korea en Oekraïne hebben meer product afgenomen. Volgens Arend Mijs zijn deze exportcijfers een gevolg van oude afspraken, en zijn het ook vooral oude voorraden die zijn geëxporteerd. Bovendien subsidieerde de EU de export met restituties. Die zijn eind april geschrapt. Alleen de eiwitrestitutie is blijven bestaan. Mijs verwacht dat de komende maanden een normaal im- en exportbeeld zal ontstaan.

Laatste reacties

 • keutelboertje

  eerst zegt van dijk dat 90% kooiei is wat er in de indutrie verwerkt wordt.
  daarna wordt de seccratresse van anenvei opgetomelt om te zeggen dat er alleen nog maar scharrreleieren worden verwerkt, en nu lezen we dat de import is gestegen. ieder weldenkent mens weet dat dat kooieieren zijn.
  die club maakt het zichzelf wel erg moeilijk.
  mooi weer spelen maar ondertussen???

 • antoine1

  Mooi weer spelen??? Die industrie blijft alleen maar de eigen beurs spekken!!!
  Zolang de retail en/of de consument niet eist dat er eieren naar europese welzijnseisen in produkten verwerkt worden, zal de industrie doorgaan met de import van goedkope batterij-eieren van Verwegisstan. En in de tussentijd blijven ze nog hopen dat de restituties blijven bestaan ook!!!

 • a.vdijk2

  Dat er nog zoveel kooieieren door de Europese industrie worden gebruikt, valt niet aan de eiproductenindustrie te verwijten. Zij handelen volledig conform de EU verordeningen en regels. Deze situatie is het gevolg van de falende EU regelgeving, welke willens en wetens door de Europese - en nationale politiek is goedgekeurd.
  De EU regels staan toe, dat in de EU kooieieren en kooieiproducten mogen worden geïmporteerd, getransporteerd, verwerkt en geconsumeerd, welke in de EU niet geproduceerd mogen worden. Dit hiaat in de EU regelgeving is willens en wetens aangebracht ten faveure van de WTO onderhandelingen. Een EU-principe is door de Europese Commissie ingeruild tegen een WTO-principe van groter financieel belang. De Commissie heeft twee gezichten: één intra EU en één extra EU. Kortom de Commissie heeft een JANUSKOP.
  Binnen de huidige regelgeving zullen er dus kooieieren hetzij van binnen de EU hetzij van buiten de EU in levensmiddelen verwerkt worden zolang de consument een voorkeur heeft voor deze ‘goedkopere’ levensmiddelen. Zolang de enorme prijzenslag tussen de retailers blijft voortwoeden, valt vanuit die kant ook geen substantiële tegendruk in deze situatie te verwachten, hoewel de dierenwelzijnsorganisaties dat wel proberen te bewerkstelligen.
  Als de eiverwerkers in de EU geen goedkoop kooieiproduct meer willen leveren dan doen hun collega’s van buiten de EU dat maar al te graag. Die lopen zich al warm. Wie is daarmee gebaat?

 • burger

  a.vdijk2 u houdt u schuil achter de regels maar u hebt zelf ingestemdt met de nieuwe welzijnsregels dus mogen we ook verwachten dat u uw verantwoording neemt. als er geroepen wordt dat er geen kooieieren meer zijn ga ik er ook van uit dat die niet meer in de winkel verkrijgbaar zijn in welke vorm dan ook.

Of registreer je om te kunnen reageren.