Pluimveehouderij

Nieuws 4680 x bekeken 5 reacties

Wakker Dier zet gangbaar kuiken te kijk

Amsterdam – Volgens de Amsterdamse dierenarts Marno Wolters is de manier waarop gangbare vleeskuikens worden gehouden en gevoerd in principe strafbaar volgens de Welzijns- en Gezondheidswet voor Dieren.

De dierenarts werd ingeschakeld door de Amsterdamse actiegroep Wakker Dier om de gezondheid te beoordelen van tien ganbare vleeskuikens en tien biologische kippen van zes weken oud. Dit alles in het kader van een campagne tegen de vleeskuikenhouderij. De resultaten van het onderzoek waren dinsdagvondd op tv te zien in het programma ’Vroege vogels’.
Volgens de dierenarts zijn de gangbare vleeskuikens veel te zwaar, zonder overmatig te vet te zijn. De dieren hebben een overmatige spierontwikkeling. Daardoor kunnen ze niet of nauwelijks normaal lopen en staan. Hierdoor ontstaan beschadigingen van huid en veren en pijnlijke zweren aan de voetzolen. De vleeskuikens lijden onnodig door verkeerde huisvesting en voeding. ”Het bewust afwijkend voeren en huisvesten mag gerekend worden tot het onthouden van de nodige verzorging en is indien bewust gedaan, strafbaar onder de Welzijns- en Gezondheidswet voor Dieren”, aldus de dierenarts in zijn conclusie.
Wakker Dier concludeert zelf dat de genoemde wetgeving niet geldt voor deze vleeskuikens. De dieren vallen onder de Europese vleeskuikenrichtlijn. ”Daarmee is het leed voor de plofkip gelegaliseerd”, aldus Wakker Dier.
Wakker Diers campagne tegen de gangbare vleeskuikenhouderij draait sinds dit weekeinde op volle toeren. De actiegroep wil bereiken dat de vleeskuikenhouderij met één ster van de Dierenbescherming de basis wordt en dat bedrijven zo veel mogelijk omschakelen op vlees met één ster. Unilever gaf dit weekeinde al te kennen op termijn over te schakelen. Wakker Dier richt zich in een radiocampagne ook op Olvarit en McDonalds.

Laatste reacties

 • swart260

  Gelukkig eet ik het meeste kipproduct uit het buitenland, zodat ik niet weet hoe deze gefokt is, maar de reclame van Kakker Dier is zo irritant dat ik de boodschap ervan niet meer ontvang. De scahe voor de nederlandse kuikenmester zal behoorlijk zijn nu vanwege de prijs alles uit het buitenland moet komen

 • agratax1

  Swart260. Deze actie en voorgaande acties van Wakker Dier maken het de Nederlandse veehouderij nagenoeg onmogelijk om tegen de buitenlandse weggeef prijzen te concurreren. Maar gelukkig heeft Nederland een florerende economie, zodat import van ons voedsel en kapitaalsvernietiging bij de boeren helemaal geen punt van discussie behoeft te zijn. Zelfs onze grote boerenbank hoor je niet in dezen, of zou die zijn schaapjes al op het buitenlandse droge hebben? Ik denk dat de politiek en de financiële wereld zich eens achter de oren moeten gaan krabben en denken aan de gevolgen van al deze acties geboren uit luxe. Soms denk ik wel eens deze crisis is nog niet erg genoeg, de goede gemeente is er nog niet doordrongen wie de financiële dienst uitmaakt op de wereld, Azië en niet Europa die denkt dat groei en werk een kwestie is van een links politiek besluit en de wereld markt er is om ons van dienst te zijn.
  Helaas ook nu geldt weer 'De leerling is beter dan zijn meester'. 30 jaar geleden China, India ontwikkelingslanden, moesten steun van ons en nu moeten wij steun van hen om hun export te laten floreren.

 • varkenshouder1

  Op naar de NL scharrelkip in de stal en de buitenlandse Plofkip op het bord. Dat is waar wij heen gaan !!!

 • pellemans

  Wakker dier zouden ze allemaal moetten onstlaan, aanklagen en vast zetten voor zwartmaking van de sector en het belemeren van de economische groei van de vlees pluimvee sector.

  Anders gaan ze zelf maar rendabel kippen houden voor inkomen met hun artelijke idee'en

 • jehanvankroaks

  Het is zo makkelijk om overal tegen aan te schoppen, de consument koopt daar waar de kost prijs van het eten het laagst is ......
  En zolang de supermarkten zo goed als alleen maar reclame slogans bezigen die slaan op hoe goedkoop ze wel niet zijn.... zal er aan het dierenwelzijn niet veel veranderen ....
  Ik spreek uit eigen ervaring, wanneer de vlees producent een reele prijs voor zijn product krijgt. lees even goed DE PRODUCENT dus!!! de producent is diegene die de verantwoordelijk is voor de dagelijkse verzorging van de dieren. Is de dicussie over het dierwelzijn in 6- 8 jaar afgelopen. En dat is een stuk sneller dan dat de kippen uit de legbatterij zijn verdwenen want die discussie heeft zeker 30 jaar geduurd in Nederland.

Laad alle reacties (1)

Of registreer je om te kunnen reageren.