Pluimveehouderij

Nieuws 2292 x bekeken 6 reacties

Verbod legbatterij leidt tot hogere milieubelasting

Wageningen - Het verbod op de legbatterij in de pluimveehouderij leidt, bij gelijk blijvende eiproductie, tot hogere emissies van ammoniak en broeikasgassen en meer landgebruik.

Dat blijkt uit het proefschrift van Sanne Dekker.
Dekker voerde een levenscyclusanalyse uit, waarbij ze het effect bepaalde van verschillende houderijsystemen op broeikasemissies, verzuring, bodemuitputting, vermesting en het gebruik van fossiele energie en land. Zo kwam ze tot een integrale milieubelasting voor de legbatterij, de volièrestal en grondhuisvesting, waarbij ze onderscheid maakt tussen scharrel, vrije uitloop en biologische eieren.
Factoren die de milieubelasting van de houderijsystemen bepalen zijn vooral: de manier waarop het kippenvoer wordt gemaakt en getransporteerd en de hoeveelheid voer die een kip nodig heeft om een ei te maken. Gangbare pluimveehouders voegen aminozuren aan het voer toe die de omzetting van voer naar ei verbeteren. Biologische doen dat niet, omdat die aminozuren door genetisch gemodificeerde micro-organismen worden gemaakt. Dit is een van de redenen waarom de productie van een biologisch ei meer voer kost. Derde bepalende kenmerk is het type huisvesting voor de legkip en de bijbehorende ammoniakuitstoot. De legbatterij komt hier veruit als beste uit de bus, omdat de mest van de kippen in dit systeem continu wordt gedroogd en afgevoerd.
Dekker pleit niet voor herinvoering van de legbatterij, maar voor het verminderen van de milieubelasting in systemen met loslopende hennen. Dit kan volgens haar door kippen anders te voeren, door te investeren in stallen die mest drogen en afvoeren, en door kippen te fokken die voer efficiënt benutten én die goed functioneren in groepshuisvesting. Voorts pleit ze voor mestverwerking op pluimveebedrijven, zodat stikstof en fosfaat kunnen worden hergebruikt. Bijvoorbeeld door het als gedroogde korrels te exporteren naar de Oekraïne, graanschuur voor de biologische eieren. Dan sluit je de mineralenkringloop.
Sanne Dekker promoveert op 20 april bij Peter Groot Koerkamp, hoogleraar Bedrijfstechnologie, en Imke de Boer, hoogleraar Dierlijke productiesystemen.

Laatste reacties

 • astalavista

  beste sanne, ik hoop voor je dat je slaagt maar is dit niet een beetje oud nieuws? ik zou zeggen gebruik de kennis voor je een maatregel neemt en niet als het kalf verdronken is.
  weet unox ook dat dit het gevolg als zij hun idee uitwerken met de kip met een ster? hoe we onze dieren houden is een maatschapelijke zaak maar toont maar weer aan dat het niets met duurzaamheid te maken heeft.

 • astalavista

  beste sanne, ik hoop voor je dat je slaagt maar is dit niet een beetje oud nieuws? ik zou zeggen gebruik de kennis voor je een maatregel neemt en niet als het kalf verdronken is.
  weet unox ook dat dit het gevolg als zij hun idee uitwerken met de kip met een ster? hoe we onze dieren houden is een maatschapelijke zaak maar toont maar weer aan dat het niets met duurzaamheid te maken heeft.

 • Roelofsn

  Goh

 • jwvk

  Ik wist niet dat je zo makkelijk kan promoveren.Had ik dat maar eerder geweten.

 • Maleier

  Denk hier eens aan: Het verbod op de legbatterij lijdt tot minder dierenleed.

 • Roelofsn

  Feiten geen fictie maleier, het eind van de legbatterij is het begin van kannibalisme en pikkerij. Kippen in een legbatterij hebben een lager niveau van stresshormoon in het bloed dan kippen die los lopen. Je zou wel kunnen zeggen dat kippen in een legbatterij bij bepaalde mensen tot meer stress leidt en je kunt ook zeggen dat je gevoel zegt dat kippen in kooien gestresst zijn.
  Wetenschap heeft wel vaker te maken met feiten, behalve de 'wetenschap' van Diederik-Stapel-Roos-Vonk-achtigen.

Laad alle reacties (2)

Of registreer je om te kunnen reageren.