Pluimveehouderij

Nieuws 4331 x bekeken 21 reacties

PvdA wil omschakeling naar duurzame kip

Den Haag – PvdA-Kamerleden Tjeerd van Dekken en Lutz Jacobi willen dat alle A-merken en supermarkten overstappen naar kip met Beter Leven-sterren, en daarmee afstappen van de gangbare vleeskuikens.

Ze hebben demissionair staatssecretaris Henk Bleker (landbouw) gevraagd wat de overheid kan leren van de campagnes van Wakker Dier. "Zij lijken te kunnen bewerkstellingen waar wij in de Tweede Kamer al jaren op aandringen: een snelle verduurzaming van het winkelschap", aldus de kamerleden.
De politici vragen wie de regiegrol heeft om de retail te stimuleren om op korte termijn pluimveevlees met één ster als minimum te stellen. Ook vragen ze of het mogelijk is om via etiketteringverplichting op kipproducten of andere communicatie richting consumenten aandacht te besteden aan het antibioticagebruik in de pluimveehouderij. Daarnaast pleiten ze voor het nemen van maatregelen zodat kantines van overheidsinstanties omschakelen naar diervriendelijkere kip.

Laatste reacties

 • veehouder10

  op milieugebied zijn die plofkippen wel duurzam denk ik.

 • gerjan slingenbergh

  Dierenleed versus autorijden dus.

 • John*

  als de vraag verandert volgt de producent vanzelf. Bij de grootwinkelbedrijven en A merken lijkt me voldoende om een goede omschakeling te maken. Als de volledige nederlandse er straks zo uit ziet hebben de resterende producenten een groot probleem bij uitbraak van dierziektes of een andere reden dat de grens dicht moet. Voor deze producten is in nederland geen markt meer en zullen vernietigd of ingevroren moeten worden. Uiteindelijk zullen zodoende alle bedrijven omschakelen.

 • lub tuf

  laten we alle overheidskantines sluiten, belachelijk gedoe neem gewoon je broodtrommel mee.kun je zelf beslissen wat je er in doet en bespaard ons een hoop geld,en kan de helft van de ambtenaren en bestuurders ook de laan uit gestuurd worden.

 • Mels

  En weer bepaald een ander wat de consument koopt!!!!,Die van die kantines is trouwens ook helemaal waar,als ik bij de loonwerker aankom zonder broodtrommel vraagt ie wel waar mijn verstand zit of het kan voor een halve dag zijn natuurlijk.

 • kuilboer

  ook al een partij vd Dieren

 • agratax1

  Ik stel voor om de hele kippenvlees productie maar bij een ieder in zijn achter tuin te laten plaats vinden. Geen mega stallen geen plof kip, maar krabkip. Geen foute transport of verkeerde dodingen meer maar eenvoudig terug naar vroeger, hakblok, bijl en emmer heet water. En dan vers geslacht de pan in. Als bijkomend milieu voordeel; de kip eet restjes uit de keuken en vangt ons de vliegen af en bemest nog even de bloemetjes en het gazon. Heeft de kip geluk mag ze ook nog een jaartje eitjes leggen alvorens ze de oven in gaat. Dit met mevr Jacobi en haar kippenvriendjes toch aanspreken?

 • brabantsduitserke

  weet je wat het is. Ze moesten eigenlijk eens een maand niks te vreten hebben.
  honger, dat is wat de partij van de arbeid nodig heeft

 • kleitokkers

  Duurzaam of diervriendelijk, laat je niet gek maken, qau duurzaamheid is de vleeswijzer zeer duidelijk. Alleen daar hoor je niemand meer over. Want dat past niet bij de waan van de dag. En nu weet je ook, hoe en wie er wel zijn lobby in den haag doorzet. Leer hier van. Want je ziet het gebeuren en geen enkele reactie vanuit de voormannen vanuit de sector. O jamet reageren dan ben je altijd te laat.

 • zanden

  Goed zo, PvdA! De PvdA-fractie in de Tweede Kamer kiest duidelijk richting diervriendelijkheid. Maar helaas, gemeentelijk ondersteunt de PvdA nog steeds bestemmingsplanwijzigingen voor verdere uitbreiding van plofkuikenstallen. Er ligt intern dus nog een fikse missie voor de PvdA.

 • Professor P

  PvdA wil de gebraden haan uithangen.

 • W Geverink

  Ik denk dat de mensen eerst moet worden uitgelegd wat duurzaam is. De PvdA wil duurzaam en de PvdD wil biologisch en dat ligt moeilijk. Biologisch en duurzaam zijn namelijk tegenovergestelde uitersten. Regulier springt zuinig om met inputs en is milieuvriendelijker terwijl biologisch verkwistender en minder milieuvriendelijk is dan regulier door een met stront verzadigde uitloop, maar vriendelijker voor de psyche van een gedeelte van de consumenten.

 • Mels

  Slachten,bakken,poep van maken,dat is toch kort door de bocht wat ermee gebeurt,die kip kan dan maar beter zo min mogelijk milieuvervuilend geleefd hebben,iets wat overigens een deel van de mensen hier ook graag doet maar dan ondertussen wel lang leeft....

 • kleitokkers

  Waarom eten we geen scharrekip niks mis mee en volgens mij minstens 3 sterren !!!!!!

 • Mels

  Ik leg er niet wakker van wat voor kip het is,als ie maar lekker klaargemaakt is,das voor mij en velen met mij genoeg.

 • corolthuis

  Het begint bij de Consument.
  De Consument moet veel minder vlees eten. 1 dag per week is genoeg.
  De Consument moet alleen vlees eten dat uit Nederland komt.
  Waarom wel land van oorsprong op een krop sla en niet op de karbonade?)
  Voor dat product met de hoogste voedselveiligheid (fraude is in nederland minimaal ?!) moet de Consument een maatschappelijk verantwoordelijke prijs betalen. Dus ook alle kosten van milieuschade, investeren in toekomstige duurzame energie , onschadelijk maken van uitstoot broeikas gassen etc .
  Dus bv geen 1,50 euro geslacht gewicht voor een varken, maar minsten 3 Euro. Als het niet meer is. Voor het echt onschadelijk maken van CO2 is nog geen prijs bekend.
  Dat zegt Wakker Dier niet, en ook niet de PvdD en helemaal de PvdA niet.
  De rest zegt helemaal niks.
  Want vlees eten is een verworven recht voor de arbeider. 1 dag in de week vlees eten is terug naar toen , zo'n 60 jaar en verder terug. We hebben toen wel bijna met de hand, de afsluitdijk gebouwd. Dus elke dag vlees is niet direct nodig. Zeker niet omdat we bijna niets meer met de hand bouwen.

  Wie begint met het herprogrammeren van de Consument ?
  Paul de Leeuw, Koningin Beatrix of Prinses Maxima?

 • l coumans

  we moeten maar eens ophouden de consument voor gek tehouden en te bedriegen.

 • hout&co

  Nou als iemand nog een moederdierenbedrijf ter overname weet dan hou ik me aanbevolen.
  Mag in de grote stad Amsterdam oid zijn dan kunnen de consumenten zelf zien wat het verschil is en ik heb weer werk ! !

 • mini border

  @corolthuis: je schrijft dat er bijna niet met de hand gewerkt wordt, eens, tegerlijkertijd vraag ik me af of er nog wel genoeg met het hoofd gewerkt wordt. De consument gooit klakkeloos de karren vol in de supermarkt met voedingswaar die antibiotica en/of e-nummers bevat of totaal genetisch gemanipuleerd is.Wil of weet de consument niet anders?
  Pvda-leden, ik zou willen vragen, wat eten jullie eigenlijk thuis?
  Waarschijnlijk is de kantine opschonen een goed begin. Goed voorbeeld is het halve werk.

 • jan1966

  Een beetje kip moet natuurlijk ook 10 jaar kunnen worden elk jaar jonger is onnatuurlijk en niet duurzaam

 • vannoord

  bezuinigen en een betaalbaar voedselpakket, 2 dingen waaraan de PvdA niet mee werkt.

Laad alle reacties (17)

Of registreer je om te kunnen reageren.