Pluimveehouderij

Nieuws 3389 x bekeken

Pluimveehouderij Nistelrode beboet voor inzet illegale arbeid

Nistelrode – Een pluimveehouder uit het Brabantse Nistelrode moet een boete van 152.000 euro betalen voor de inzet van illegale arbeid.

In hoger beroep is bezwaar hiertegen door de Raad van State ongegrond verklaard. De Arbeidsinspectie trof in februari 2009 vijftien Irakezen en een statenloze vreemdeling aan waarvan later zou blijken dat ze illegaal werkten.
De werknemers werkten via een uitzendbureau. Ze vingen volgens het boeterapport van de Arbeidsinspectie kippen, plaatsten de kippen in kisten en laadden de kisten in gereedstaande vrachtwagens. De boer noch het uitzendbureau beschikten over tewerkstellingsvergunningen. Of ze onder het minimumloon betaald kregen is niet bekend.
De pluimveehouderij claimt dat niet zij maar het uitzendbureau moet worden aangemerkt als inlener, en als enige vervolging verdient. Het onderzoek was volgens het bedrijf bovendien vrijwel louter op administratieve stukken gebaseerd. De Raad van State vindt een verklaring van een maat van de agrarische maatschap en de administratieve stukken voldoende bewijs.
De maatschap noch het uitzendbureau zou zijn gehoord. Bovendien zou de officier van justitie bij het Functioneel Parket geen toestemming hebben verleend aan de Arbeidsinspectie om bij de oplegging van de boete gebruik te maken van in beslag genomen stukken.

Of registreer je om te kunnen reageren.