Pluimveehouderij

Nieuws 1067 x bekeken

Ook Struik en Olvarit bannen 'plofkip'

Den Haag – Voedingsmiddelen van Struik en Olvarit babyvoeding van Nutricia zijn op termijn vrij van de zogenoemde 'plofkip'.

Dat hebben beide bedrijven aan dierenwelzijnsorganisatie Wakker Dier laten weten, meldde Wakker Dier donderdag. De ondernemingen bevestigen dit.
Struik zegt op 1 oktober 2012 voor de productie van Struik Kippenragout en andere producten waar kip in zit uitsluitend nog sterrenvlees te gaan gebruiken. Nutricia heeft toegezegd dat over een jaar voor Olvarit uitsluitend kip te gebruiken, die één ster heeft van het Beter Leven-kenmerk.
Twee weken geleden liet Unilever al weten de plofkip te verbannen uit voedingsmiddelen. Uiterlijk in het eerste kwartaal van volgend jaar wil het bedrijf de kipknakworstjes van Unox plofkipvrij maken. Daarna komen ook de soepen en andere voedingsmiddelen aan de beurt.
De plofkip is een kip die snel wordt vetgemest. Door overgewicht kunnen ze soms moeilijk of helemaal niet meer lopen. Ze kunnen daardoor pootontstekingen en borstblaren krijgen, waarvoor ze met antibiotica worden behandeld.
Wakker Dier zegt dat alleen al in Nederland jaarlijks ongeveer 450 miljoen plofkippen worden geslacht. De zeer snelle groei van de dieren kan worden bereikt met genetische selectie.

Of registreer je om te kunnen reageren.