Pluimveehouderij

Nieuws 1555 x bekeken 7 reacties

Natuur & Milieu: uitloopei sterk in opmars

Utrecht - Vooral de vrije uitloopeieren met 2 sterren BLK (Beter Leven Kenmerk) zijn sterk in opmars. Dit gaat ten koste van het minder duurzame scharrelei. Dat meldt Natuur & Milieu op basis van een rondgang langs zeventien supermarktketens.

Duurzame eieren zijn op dit moment het meest te vinden bij Albert Heijn, Jumbo en C1000. Aldi is de enige supermarkt waar geen biologische eieren te koop zijn en vrijwel uitsluitend scharreleieren worden verkocht.
Sijas Akkerman van Natuur & Milieu geeft een pluim aan supermarktketen Plus, omdat deze supermarkt de scharreleieren vanaf deze week vervangt door uitloopeieren met minimaal twee sterren BLK. "We roepen de andere supermarkten op om dit goede voorbeeld te volgen en geleidelijk aan ook hun scharreleieren door duurzamere soorten te vervangen."
De natuur- en milieuorganisatie trof in de supermarkten twintig soorten eieren aan. "Gelukkig al iets minder dan de 25 van vorig jaar. Want met zoveel verschillende soorten claims is het moeilijk om echt duurzaam te kiezen. De meeste consumenten weten nauwelijks waar de verschillende (keur)merken voor staan. Ze laten zich verleiden door marketingtermen als blije kip en kakelgoud die niets zeggen over dierenwelzijn of milieu."

Laatste reacties

 • werner231

  Sijas Akkerman is niet wijs!

 • gerjan slingenbergh

  @Werner, probeer je eens te verplaatsen in de gedachte van een ander voordat je begint met schelden.

 • kleitokkers

  En volgens plus (paasreclame), zijn hun eieren echt niet duurder dan andere.
  Die supermarkten mogen ook alles roepen.

 • Arendo

  puur natuur, last van allergie neem per dag een lepel nederlanse bloemen honing en het probleem is opgelost.,

 • Hugobens

  Samen met mijn vrouw heb ik een scharrellegbedrijf. Wij gaan met respect om met onze kippen. Onze stallen zijn ingericht naar de natuurlijke behoefte van de kip. Ik heb geleerd dat je welzijn moet bekijken vanuit het perspectief van de kip, niet vanuit de mens. Onderzoek naar verbetering van kippenwelzijn juichen wij toe. Verder zou duurzaamheid een integrale aanpak moeten zijn van milieu, welzijn, dierengezondheid, voedselveiligheid en volksgezondheid. Nieuwsgierig hoe onze kippen leven kijk op www.hetscharrelei.nl

 • pluimveevanbeek

  Schokkend!! Productie broeikasgassen bij biologische eieren ruim 22% hoger dan bij een traditioneel scharrelei... Plus geeft meer? Niet om het milieu!!

 • info173

  Ik vind het spijtig dat Plus vrij smal naar duurzaamheid kijkt en het hygiene en diergezondheidsaspect uit het oog verliest. Natuurlijk zal de sector aan de wensen van de consument moeten gaan voldoen maar we hebben goede argumenten om nu niet allemaal op vrije uitloop over te gaan. Misschien dat we over een jaar of 10 bijvoorbeeld goede uitlopen hebben waar geen wilde vogels in kunnen komen. Maar nu vind ik het onverantwoord om de kippen naar buiten te doen.

Laad alle reacties (3)

Of registreer je om te kunnen reageren.