Pluimveehouderij

Nieuws 1256 x bekeken 7 reacties

Gesprek pluimveesector met Plus goed verlopen

Zoetermeer – Het gesprek tussen partijen uit de pluimveesector met Plus-supermarkten is vrijdag goed verlopen. De pluimveesector zal naar verwachting eerder betrokken worden als Plus het assortiment gaat veranderen dat grote consequenties kan hebben voor de pluimveesector.

Dat zegt Bart-Jan Krouwel, voorzitter van het Productschap Pluimvee en Eieren (PPE). Het PPE wilde in gesprek met Plus vanwege diens beslissing om alleen nog eieren van uitloopkippen in het schap te leggen. Het schap wilde Plus wijzen op de nadelige aspecten van deze stap. Plus realiseert zich volgens het PPE nauwelijks dat vrije-uitloopdieren veel grotere gezondheidsrisico's lopen (bijvoorbeeld vogelgriep).
"Plus heeft zijn standpunten om te kiezen voor vrije-uitloopeieren uitgelegd en laten weten dat dit een bewuste keuze is om het assortiment producten te verduurzamen. Onze insteek was niet om de keuze terug te draaien, maar wij hebben Plus erop gewezen dat dergelijke keuzes consequenties hebben voor de sector", aldus Krouwel.
Plus heeft in het gesprek ook aangegeven na te denken over aanpassingen in het assortiment pluimveevlees, en wellicht te kiezen voor pluimveevees met het Beter Leven-kenmerk van de Dierenbescherming. "Een dergelijke keuze zal nog grotere gevolgen hebben voor de sector dan de eieren, omdat het overgrote deel van het pluimveevlees nog op conventionele wijze wordt geproduceerd. Wij hebben aangegeven dat we eerder in het traject van dit soort beslissingen met Plus aan tafel willen zitten. Plus staat daar voor open", volgens Krouwel.
Wat betreft de eieren is het hoofdstuk van Plus nu volgens het PPE afgesloten.

Laatste reacties

 • astalavista

  is er dan niemand die snap dat uitloop en bio juist bijdraagt aan minder duurzaamheid. al deze goedbedoelde diervriendelijke acties hebben niets met duurzaamheid te maken. en of ze diervriendelijk(er) zijn ? geloof mij maar, NEE

 • l coumans

  kop in het zand steken is ook slecht voor het milieu

 • kleitokkers

  het wordt er wel lekker stil van

 • W Geverink

  Je hebt gelijk Astalavista. Bio heeft idd weinig te maken met duurzaamheid, welzijn of milieuvriendelijkheid. Met bio speel je in op de psyche van mensen die daar geld voor over hebben en zolang je er de nek niet te ver voor uit hoeft te steken kun je er als producent een slaatje uit slaan. Zelf koop ik geen biokip of ei omdat mij de eetlust vergaat als ik denk aan de potentiële parasitaire en chemische besmettingen en ziektekiemen.

 • Flyinghollander

  w geverink, hier ook het zelde, zodra er bio op staat gaat het terug in het schap, eet het niet.

 • gerjan slingenbergh

  Heeft het PPE ook gewezen op de hogere kans op vogelgriep van traditioneel gehouden eenden en kalkoenen dan buitenlopende kippen? Ik denk het niet daarom lijkt me het opheffen van de produktschappen een goed idee.

 • l coumans

  kijk gerjan daar sla je de spijker op zijn kop ,opheffen het theater in zoetermeer dan kunnen we het een plek geven

Laad alle reacties (3)

Of registreer je om te kunnen reageren.